Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak du?y salon ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam (jeszcze w stanie surowym) salon 27-metrowy. Wygląda na to, że zmieści się w nim swobodnie część jadalna (w wykuszu) i wypoczynkowa z kominkiem, z zachowaniem niezbędnych dróg komunikacji. Ale przestronności chyba trochę zabraknie, o czy świadczy choćby to, że będzie kłopot z odpowiednim ustawieniem telewizora (czego nie uważam jednak za duży problem). Teraz wydaje mi się, że rozsądny metraż na salon to 30m2.

U mnie będzie jak powyżej, czyli nie zadużo, ale jadalnię mam w kuchni obok, oddzieloną tylko częściowo - w planie ażurowa ściana z cegły recznie formowanej w bardzo jasnym, pastelowym kolorze, a w lukach - świeczki herbaciane.W salonie planuję dużą sofę, ławę, kominek z legowiskiem przy kominku (czuję, że będą boje o to, dla kogo to miejsce :lol: ).Tv najchętniej wywaliłabym z projektu, ale mąż by potem wykreślił z projektu mnie samą :wink: )

U nas jest salon trochę ponad 37m2, w którym będzie stolik pod telewizor (z telewizorem), wielkie akwarium, koplet wypoczynkowy, stojąca lampa i maleńki stoliczek do kawy. No i donica z kwiatem. Stół do jedzenia, ew. jakieś takie jadalniane meble typu witryna na ceramikę czy komoda na obrusy będzie w jadalni. Salon to salon. A jadalnię z kuchnią mam trochę połączoną, trochę oddzieloną od salonu, a całe to pomieszczenie ma prawie 60m2.

Aha, w salonie będzie jeszcze kominek narożny.

no właśnie wszystko zalezy czy salon ma pełnić tylko funkcje salonu czy też jadalni-wówczas może być mniejszy i powierzchnia 25-30 m jest wystarczająca;

jak myślisz Magdzia, twój salon jest duży bo ma 37 m, ale nie będzie tam stołu, a jeśli miałby być, to byłoby ok ? czy trochę ciasno?

wszystko też zależy od ustawności salonu, bo większość salonów, jak oglądam projekty, nie są zbyt ustawne - duzo okien i przejść i w rezultacie nawet w salonie 40-50 m nie ma gdzie postawić tv czy kanap...

jak myślisz Magdzia, twój salon jest duży bo ma 37 m, ale nie będzie tam stołu, a jeśli miałby być, to byłoby ok ? czy trochę ciasno?

W moim salonie stół by się może i zmieścił, gdybym bardzo chciała, ale nie po to wyprowadzam się z bloku i ciasnoty (a'propos - czy widzieliście temat pt. "baj, baj"?), żeby w domu też robić graciarnię i omijać stól, czy inne meble w drodze do czegokolwiek. Dlatego w ogóle nie myślałam o jedzeniu w salonie. No i jeśli ma się ogólnie małe meble - składaną wersalkę, fotelik, pufkę, czy jakąś meblościankę, nieduży stół z 4-krzesłami, to się zmieści. U mnie np. muszę mieć dużą przestrzeń, bo mam spory telewizor i nie chciałabym siedzieć jak na meczu tenisowym podczas oglądania programu, musze miec odpowiedni dystans. Poza tym, ja lubię dużą przestrzeń (salonu, bp np. sypialnie wole przytulną). No, ale różne sa upodobania, różne przyzwyczajenia. A mój salon wydaje mi się duży, rzeczywiście, ale o takim zawsze marzyłam. Oczywiście, mniejszy salon tez będzie ok, przecież nie wszystkie muszą być takie same :)

Magdzia, jak zawsze można na Ciebie liczyć !!!

A mam takie pytanie do Ciebie, odbiegając nieco od tematu, ale nadal pozostając przy temacie salonowym; czy ten komplet skórzany Swarzędza, o którym pisałaś, można gdzieś zobaczyć w necie? ja szukam, szukam skórzanego kompletu do salonu i coś znaleźć nie mogę; chodzi mi o coś delikatnego, klasyczny wzór.

Ja będę mieć salon przechodzący w jadalnię, łącznie 33,5 m .Niby w sam raz, ale poniewaz oprócz standardu tj stołu z krzesłami, kompletu wypoczynkowego, kominka, komody ew. jakiejś witryny chcemy jeszcze zmiescić pianino - trzeba będzie pomyśleć, jak to rozstawić.

W kuchni tez jest stół do jedzenia, więc ta częśc jadalniana będzie od tzw. większego dzwonu.

Moim zdaniem połączenie jadalni z salonem daje jednak sporo komfortu, zwłaszcza jeśli ma się dzieci. Gdy część gości je, częśc może już siedzieć w fotelach lub - ostatecznie - gapić się w telewizor (my takowego na razie w salonie nie przewidujemy).

Ponadto wyobraźcie sobie Wigilię - jasne że choinka musi stać w salonie. No to jemy wieczerzę, na choince palą się lampki a w kominku trzaska ogień.

Tak to widzę.

Salon 34m2 półotwarty na kuchnio-jadalnię 16m2. Biorąc pod uwagę, że obecne 3 pok. mieszkanie (które właśnie mam zamiar niedługo opuścić :D) ma w całości 48m2, to przestrzeń życiowa baaaardzo mi się powiększy :D :lol: :D

A w salonie jest kominek, ma być narożny "wypoczynek", z 1-2 fotele, cafe stolik, rozkładany stół + 6 krzeseł (na te rodzinne Wigilie), stolik na RTV i jakiś tam kawałek regału/witryny. Jest jeszcze opcja wyprowadzenia TV do sąsiadującego z salonem 10m2 gabinetu - ale to wyjdzie w praniu = jak będę już mieszkać w domku :wink:!