Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak du?y salon ?

Recommended Posts

u nas może nie będzie wielkich pałacowych przestrzeni, ale za to zmieści się wszystko co chcemy żeby było. Wygodna kanapa i dwa fotele, jakiś stolik, telewizor oczywiście - a no i kominek. Salon ma 27,4 m, tworzy część całości z korytarzem i jadalnią. w sumie z jadalnią ma jakieś 38m. Jak dla mnie to i tak sporo sprzątania :wink: :D

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pokój dzienny z wykuszem jadalnym 33m2, obok kuchnia z drzwiami przesuwnymi niecałe 10 m2. Z pokoju szerokie wyjście na zadaszony taras 17m2

Mówiąc szczerze to własnie ta część projektu przyspozyła mi najwiecej problemów (projektowalam sama swój dom) i do dzis nie jestem przekonana do tego układu na 100%. No ale 90 % to i tak max co udało i sie "wydusić" :D :D :D

Nasz salon bedzie mial 37 metrow - wystarczajaco aby zmiescic w nim piekna rogowa sofe z wielkim pufem, do tego bajerancki fotelik MALUNG - IKEA - sprawdzcie jak odwiedzicie ikee - usiadzcie na nim - a bedzie WASZ!!!

No i stol na 6 lub 8 osob - bo tak sobie mysle ze przy pieknaj choince i fajnie zastawionym stole bedzie mozna usiasc w gronie rodzinnym podczas kolacji wigilijnej i sluchac jak drzewo pali sie w kominku:)))

• 1 year później...
W bloku mam teraz 22 m2 i powiem szczerze, że nie rozumiem ludzi, którzy budują upragniony dom z salonem poniżej 30 m2. Mniej niż 25 m2 to już ... przepraszam za szczerość :lol:. W ponoć najpiękniejszych projektach Muratora (ostatni katalog) widziałem domy o pow. powyżej 140 m2, w których salon miał niespełna 21-25 m2. Wybaczcie, ale dla mnie to jakaś paranoja !

W parterowym domku o pow. ok. 125 m2 można spokojnie "wykroić" salon ponad 30 m2 i ładne sypialnie po 12 - 15 m2. Tutaj widać jak wiele zależy od myślenia architekta.

Kiedy przeglądam projekty, na razie dla przyjemności, najpierw zwracam uwagę na bryłę, następnie zaglądam w rzuty i pierwsze spojrzenie kieruję na wielkość salonu. Jeśli jest odpowiednio duży, patrzę czy nie ma "tramwajowatego" kształtu. Dopiero po tym zaczynam analizować dalsze szczegóły.

Tak, całkowicie się z Tobą zgadzam. Ja też nie lubię tramwajowych, prostokątnych kiszek. Ja zabudowałam taras zewnętrzny, i zwiększyłam tym salon o 4,5m, czyli ma teraz 35,5m w prawie kwadracie.Co dla mnie było jeszcze ważne to -okno tarasowe nigdy z boku salonu, tylko na wprost, ja zrobiłam tak, pomimo, że z boku miałam stronę południową :lol:

Pozdrawiam

U nas salon będzie miał 30 m2 razem z jadalnią. Ta jadalnia to nie będzie miejsce na codzienne sniadanka czy kolacyjki. Chcę w kuchni zrobić stół, żeby nie targac bez przerwy tego do salonu. Mieszkam teraz w bloku i mam małą kuchnie bez stołu i wszystkie posiłki jemy w pokoju. Zmęczyło mnie to ciagłe latanie z półmiskami, talerzami itp. z kuchni do pokoju. To się zmieni :lol:

U mnie salon ma 54mjavascript:emoticon(':o')

javascript:emoticon(':o') otwarty na kuchnię 16m i przez duże drzwi hol 14m ( stara szkoła wiejska połączona z domkiem jednorodzinnym). Sam nie wiem jak zagospodarować ten salon. Do ma w sumie 195mjavascript:emoticon(':roll:')

javascript:emoticon(':roll:')