Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak du?y salon ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłam w świezutkim za minutę do zamieszkania domu znajomych - pusty salon 28 m2 był przestronny aż za dość.

Po wstawieniu : stojącego zegara narożnego

ok.1 m komody typu pod TV

podwójnej witryny

ok.1,5 m komody

stołu + 4 krzesła ( przy czym meble raczej smukłe)

zrobiło się w sam raz.

Po wstawieniu skromnego wypoczynku robi się tłok jak w blokach.

Yuana napisała, przepraszam, że sie odnoszę do pytania skierowanego nie do mnie, ale może skorzystasz lub kto inny...

A mam takie pytanie do Ciebie, odbiegając nieco od tematu, ale nadal pozostając przy temacie salonowym; czy ten komplet skórzany Swarzędza, o którym pisałaś, można gdzieś zobaczyć w necie? ja szukam, szukam skórzanego kompletu do salonu i coś znaleźć nie mogę; chodzi mi o coś delikatnego, klasyczny wzór.

Witaj, poszukaj może mebli Meblomak - Meblomak.com.pl

Kupiliśmy z 5 lat temu sofkę i fotel. Cena byla calkiem przystępna,sprawują się dobrze, acha i jeszcze male oszustwo - boki i tył nie są ze skóry, a reszta, czyli siedzisko, podlokietniki i oparcia tak. Tyle, ze tego nie zauważysz a ceną calkiem ok byla wtedy, nie wiem, jak dziś. W wawie poszukaj w salonach Eko meble (mebel?)

sprawdzilem: http://www.meblomak.com.pl

Mam salon 33m2 otwarty na przedpokój, co w sumie daje około 45m2

Kuchnia nie jest otwarta na salon tylko na pokój dzienny. Uważam, że salon to salon i widok kuchni jakoś mi nie pasuje. Nawiasem mówiąc 33m2 to stanowczo za mało na salon gdyby nie to otwarcie na przedpokój byłoby ciasno.

W bloku mam teraz 22 m2 i powiem szczerze, że nie rozumiem ludzi, którzy budują upragniony dom z salonem poniżej 30 m2. Mniej niż 25 m2 to już ... przepraszam za szczerość :lol:. W ponoć najpiękniejszych projektach Muratora (ostatni katalog) widziałem domy o pow. powyżej 140 m2, w których salon miał niespełna 21-25 m2. Wybaczcie, ale dla mnie to jakaś paranoja !

W parterowym domku o pow. ok. 125 m2 można spokojnie "wykroić" salon ponad 30 m2 i ładne sypialnie po 12 - 15 m2. Tutaj widać jak wiele zależy od myślenia architekta.

Kiedy przeglądam projekty, na razie dla przyjemności, najpierw zwracam uwagę na bryłę, następnie zaglądam w rzuty i pierwsze spojrzenie kieruję na wielkość salonu. Jeśli jest odpowiednio duży, patrzę czy nie ma "tramwajowatego" kształtu. Dopiero po tym zaczynam analizować dalsze szczegóły.

Pozdrawiam

Tak nie można mówić, bo wielkość pomieszczeń powinna być dostosowana do ich przeznaczenia. W moim domu salon jest duży, bo tam ma sie skupiać życie rodzinne, ale jadalnię też mam oddzielną, bo nie wyobrażam sobie jedzenia w salonie. Ktoś jednak takie ma przyzwyczajenie i dla niego salon ma mieć część jadalną. wielkość sypialni też może być różna, w wątku o sypialniach dzieci wiele osób pisało, że będą one maksymalnie duże, żeby dać dzieciom ich własną prywatną przestrzeń. A u mnie będa małe, bo sypialnie z założenia w moim domu służa do spania. I nie ma co tu dyskutować, dla jednych 20 m2 salonu to wystarczająco dużo, bo oglądają w nim tylko TV, dla innych 20m2 sypialni dla dziecka to mało, bo nie będzie miał miejsca na przyjmowanie przyjaciół i swoje skarby.

Tak nie można mówić, bo wielkość pomieszczeń powinna być dostosowana do ich przeznaczenia.

Zgoda ! Ale nie powiesz mi chyba, że ktoś świadomie, tzn. mając odpowiednią wiedzę o budowie domu, zdecyduje się na 20 metrowy salon w 140 metrowym domu ? No chyba, że taka rodzina żyje obok siebie (w dużych sypialniach, czytaj własnych pokojach) i nie spotyka się razem, ani nie przyjmuje wspólnych gości. 20 metrów nawet do oglądania TV to trochę za mało, jak dla 4-osobowej rodziny.

Za komunę budowano pokoje dzienne wielkości 16 - 18 m2, a mieszkania nie przekraczały zwykle 60 m2. Wszyscy wówczas sarkali, że taki syf to tylko u nas. 15 lat później tzw. developerzy rzadko osiągają magiczną granicę 60 m2 w budowanych obecnie mieszkaniach, przynajmniej w moim mieście :lol:

Pozdrawiam

U mnie będzie otwarta przestrzeń na którą złożą się:

część wypoczynkowo-kominkowo-jadalniowo-telewizyjna - 33 m2

częśc "kawiarniana" w alkierzu z widokiem na 4 świata strony - ok. 5,5 m2

część kuchenna z wyspą łączącą piec na drewno do gotowania z kominkiem - 12,7 m2

Razem - ok. 51 m2

Mam nadzieję, że to mi wystarczy! :D

Salon z jadalnią - 33 m. Miejsce na codzienne jedzenie przy stole w kuchni. Nasza sypialnia 12 m. pokoje synów po 15 m.

Salon wg mnie powinien mieć powyżej 30 m. Ważne by pokoje dzieci nie były mikroskopijne bo służą nie tylko do spania.

Wspólne życie rodzinne w salonie to tylko przy małych dzieciach starsze wolą siedzieć w swoich pokojach. Ela[/img]