Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak du?y salon ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas pokój dzienny z jadalnią w wykuszu miał pierwotnie 26,4m2, ale powiększyliśmy wykusz o 60 cm i wydłużyliśmy pokój o 1,5 m więc teraz ma 35,5m2. Będzie częsciowo połączony z kuchnią i hallem - 17m2 i - poprzez szerokie drzwi - z zadaszonym tarasem - 16,5m2. Mam nadzieję, że wrażenia przestronności nie zabraknie chociaż tak sobie myślę, że to 35m2 jak na pokój dzienny + jadalnię to wcale nie tak dużo jak na początku mi się wydawało.

Cieszę się, że mamy taki, a nie inny taras, bo w lecie będzie mógł pełnić funkcję przedłużenia pokoju bez względu na panujące warunki atmosferyczne.

to może i ja

układ w kształcie litery L

salon podłuzny 13x5m połaczony z jadalnią 16m2 i kuchnia 25m2

całość połączona z korytarzem

częśc dzienna bez jakich kolwiek ścian jedna powierzcznia łacznie 150 m2

salon połuzny z jednej strony 2 okna na ogród o wymiarach 380 x 230

po drugiej stronie okno tarasowe 380x230, kominek na środku ściany pomiędzy oknami

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Salon z jadalnią stanowią jedną całosc - czesc dla duzego stołu (jadalnia 12 m2) i komplet wypoczynkowy wraz z ławą (27 m2).

Łącznie 39 m2 i jest przyjemnie. Salon jest otwarty na hall, jadalnia jest otwarta na kuchnie. Tworzy to w miare otwartą całosc o zwartej powierzchni ponad 60 m2.

Po półtora roku korzystania z domu uwazam, że to odpowiednie wielkosci.

Mój salonik będzie miał zaledwie ok 28 m2 :cry: i na dodatek nie będzie jadalni :cry: :cry: Będzie połączony z holem, kuchnią(11m2) i gabinetem(13,50m2 - drzwi przesuwne).Niestety musielismy się kierować względami finansowymi i po różnych kompromisach pozostała właśnie taka wielkość(a raczej małość :wink: ) Marzy mi się okrągły stół ale nie wiem czy znajdę na niego miejsce :-?