Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po płukaniu filtra zółta woda

darkob

Recommended Posts

Czy to normalne że po płukaniu filtra (10x44 +zbiornik z solą ,RX63) woda przez ok.2 dni leci lekko żółta a póżniej już na oko czysta ?płukanie jest ustawione co 3m3 ale niedawno zrobiłem w ciągu dnia 3 płukania jedno za drugim i taka sama sytuacja. Woda po takim płukaniu jest bardziej zółta niż ta nie filtrowana która leci na ogród.Zbirnik hydroforowy ocynk 300L. Pompa 1,1KW.

Czy to normalne że po płukaniu filtra (10x44 +zbiornik z solą ,RX63) woda przez ok.2 dni leci lekko żółta a póżniej już na oko czysta ?płukanie jest ustawione co 3m3 ale niedawno zrobiłem w ciągu dnia 3 płukania jedno za drugim i taka sama sytuacja. Woda po takim płukaniu jest bardziej zółta niż ta nie filtrowana która leci na ogród.Zbirnik hydroforowy ocynk 300L. Pompa 1,1KW.

A napisz coś więcej:

Ile tego żelaza w wodzie?

Jakie złoże?

Czy tak jest od początku czy się "zepsuło".

Żelazo utlenia Ci się w zbiorniku. I jest go tam sporo, bo utlenione opada na dno. Przy normalnej pracy filtr woda ze zbiornika dosyć wolno wypływa, przy płukaniu dramatycznie szybciej, może ze sobą porywać większe ilości żelaza z dna.

Możesz spokojnie zacząć od wyczyszczenia zbiornika - całkowite spuszczenie wody odkręcenie takiej klapki z boku, mycie węzem az pozbędziesz się brązowej brei.

Jeśli to złoże typu multi, to jest w nim tylko mała warstwa złoża odżelaziającego. Takie złoże dużo lepiej niż pozostałe frakcje wyłapie drobne kłaczki utlenionego żelaza. W typowym odżelaziaczu takiego złoża, szorstkiego, łatwo wyłapującego to utlenione żelazo jest pare razy więcej.

Czy to normalne że po płukaniu filtra (10x44 +zbiornik z solą ,RX63) woda przez ok.2 dni leci lekko żółta

To nie jest normalne (chociaż czasami się zdarza przez chwilę - na pewno nie przez dni).

Sądząc po głowicy to jakiś tani filtr wielofunkcyjny. Ciekawe na jakie parametry wody ktoś go "dobrał"?

Filtr ze wzgledów ekonomicznych kupiłem używany-przez około rok.Został zamontowany u mnie przez hydraulika ponad rok temu.Wody nie oddawałem do badania ale sprawdzałem tylko testerem dostępnym w sklepie akwarystycznym.Żelazo 0,5mg na zew. a po filtrowaniu 0,1mg . Gh -2 a KH- 8 (GH i KH przed filtem i za jest takie same)Poziom żelaza jest od momentu zamontowania cały czas taki sam.Planuje niedługo oddać wode do badania .Po przefiltrowaniu nie śmierdzi i jest dobra w smaku ale na co dzień jej nie pije.Niestety nie wiem jakie jest złoże .Napowietrzacza przy zbiorniku hydroforowym nie ma ,podobno nie potrzebny.Przed filtem jest na rurce filtr wstepny ale do tej pory nie zamontowałem do niego wkładu bo myślałem że szybko sie zapcha skoro obudowa przezroczysta szybko zmieniła kolor na brazowy.

Filtr ze wzgledów ekonomicznych kupiłem używany-przez około rok.Został zamontowany u mnie przez hydraulika ponad rok temu.Wody nie oddawałem do badania ale sprawdzałem tylko testerem dostępnym w sklepie akwarystycznym.Żelazo 0,5mg na zew. a po filtrowaniu 0,1mg . Gh -2 a KH- 8 (GH i KH przed filtem i za jest takie same)Poziom żelaza jest od momentu zamontowania cały czas taki sam.Planuje niedługo oddać wode do badania .Po przefiltrowaniu nie śmierdzi i jest dobra w smaku ale na co dzień jej nie pije.Niestety nie wiem jakie jest złoże .Napowietrzacza przy zbiorniku hydroforowym nie ma ,podobno nie potrzebny.Przed filtem jest na rurce filtr wstepny ale do tej pory nie zamontowałem do niego wkładu bo myślałem że szybko sie zapcha skoro obudowa przezroczysta szybko zmieniła kolor na brazowy.

Czyli podsumowując... nie wiesz jaką masz wodę, nie wiesz jaki masz filtr, nie wiesz czy w ogóle działa czy raczej pogarsza sprawę... ciężko będzie cokolwiek doradzić w takiej sytuacji :)

Zacznij od zbadania wody surowej (i ewentualnie po filtrze). Napisz jak wygląda układ hydrauliczny, jaka jest pompa, ile wody zużywasz...

A ile powietrza na 300L zbiornik wpuścić?

Im wiecej napompujesz, tym wiecej wody dostaniesz pomiedzy wyłączeniem a włączeniem pompy.

Czesto producent sugeruje ile powinno się dopompować. Smiało i w ciemno możesz dopompować pusty zbiornik do 1atm. Pewnie 1.5 atm.

Pamiętaj że to powietrze w wodzie się rozpuszcza!! Pomały ale jednak. W takim zbiorniku bez automatycznego dopompowywania powietrza, trzeba to kotrolować i od czasu do czasu dodać powietrza..