Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OD 3 lat brak przyłączenia prądu od PGE.

mrowa_83

Recommended Posts

Witam.

Ponad 3 lata temu składałem wniosek o przyłączenie prądu do dziłki budowlanej. - prąd docelowy bez budowlanego. Dostałem umowę na 2 lata że do 02,2017 musi nastąpić przyłączenia, oczywiście pge się nie wyrobiło zwalając na jakoegoś pracownika którego zwolnili, sprawą miał zając się kolejny pracownik, dostałem nową umowę które przedłużała termin przyłącza do 11.2017. Oczywiście też nic się nie zadziało. Pan z ZE twierdził że składał wniosek do gminy, że gmina się nie zgodziła na położenie prądu w drodze ale dziś byłem w gminie i pani z gminy stwierdziła że żaden taki wniosek nie był składany przez pge. I tu moje pytanie co mogę zrobić aby zmusić ZE do wykonania podłączenia bo dom stoi w stanie surowym i nic nie mogę zrobić bo nie mam prądu.

Przygotuj pismo do kierownika działu rozwoju. Opisz wszystko jak wyżej w tonie żądania natychmiastowego podjęcia działań. Wyznacz termin podjęcia działań i zagroź skierowaniem sprawy do dyrekcji oddziału jeśli sprawa nie zostanie załatwiona.

Wszystko na piśmie i z potwierdzeniem odbioru. Pieczątka na pierwszej stronie z podpisem.

Nie wiem jak to jest w PGE ale w Energa jak staramy się od razu o prąd docelowy (nie budowlany) to trzeba podać termin planowanego zakończenia budowy , dostarczyć w ciągu jakiegoś czasu pozwolenie na budowę i mapkę z wyrysowanym domem i itd .

Jak się w tym terminie nie dostarczy mapek i innych dokumentów to umowa zostaje rozwiązana.

Tak samo jak nie wyrobimy się z czasem jaki był wpisany w umowie to energetyka zaczyna naliczą kary finansowe ..

Wiem bo pisałem pisma z prośba o przesunięcie terminu ...

• 3 months później...

W PGE jest podobnie (północne okolice Warszawy), z tym że można dostarczyć dokument równoważny do pozwolenia na budowę np. zgłoszenie budowy z potwierdzeniem przez urząd jego skuteczności.

Ja zgłosiłem blaszaka (garaż 15 m2) i od 2 miesięcy mam G11. Rozdzielnię mam w blaszaku.

Cała procedura trwała od maja 2017 do czerwca 2018 - nie spieszyło mi się :p