Xandeer 28.05.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Dzień dobry, dzisiaj rano zaskoczył mnie mój kuchenny kran, otóż po odkręceniu zaworu woda leci pełnym strumieniem ( tak jakbym otworzył zawór na maksa) i zakręcenie zaworu nic nie daje. Musiałem zakręcić główny zawór wody, aby zatrzymać wode. Co może być przyczyną tego? Czy to będzie wiązało się z wymianą baterii? Bo raczej to uszczelka nie jest? Musiałem wyjść do pracy, dlatego nie zrobiłem żadnych zdjęć. Dodam, że mój kran jest dwuzaworowy. Rozumiem, że będe musiał zaopatrzyć się w jakąś żabkę albo kombinerki, bo inaczej kranu nie odkręce (mieszkanie wynajmowane, dlatego brak narzędzi). Chyba będzie możliwość, aby to naprawić samemu czy lepiej dzwonić po hydraulika? Edytowane 28 Maja 2018 przez Xandeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Trzeba wymienić wnętrze - głowice mieszającą (foto), lub grzybek zaworu(ale to chyba nie jest tego typu bateria). Czas wymiany 10 minut, koszt głowicy ok 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 A jeśli masz starego typu baterię, to niestety bez klucza sie nie obędzie i być może wykręcił się grzybek (dół tego zaworu z foto) po odkręceniu wnętrze się wkręca i ponownie już skręcone montuje. Zdarza się to ale rzadko, może u Ciebie to tego typu awaria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xandeer 28.05.2018 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Mój kran jest starego typu, bo to pierwsze zdjęcie to w przypadku kranów na dźwignie (o ile to się tak nazywa) a mój ma właśnie dwa oddzielne zawory/głowice na wode ciepłą i zimną. Czyli jest możliwość, że odkręciła się ta nakrętka i wystarczy ją po prostu dokręcić? Tak czy siak będę musiał wykręcić całą baterie, aby dostać się do głowicy ? Jeżeli tak to będzie ciężko, bo od nowości nie była odkręcana haha. Taka głowica metalowa również kosztuje około 20 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xandeer 28.05.2018 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Bedę w domu o 17 to wstawie fotki mojej baterii, muszę jeszcze klucz jakiś wziąć - mały szwed chyba wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Bedę w domu o 17 to wstawie fotki mojej baterii, muszę jeszcze klucz jakiś wziąć - mały szwed chyba wystarczy? Tak wystarczy w zupełności. Głowica ceramiczna (foto 1) i zwykłego typu suwakowa.(foto 2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xandeer 28.05.2018 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Przepraszam Panowie za dezinformacje - nie wiem chyba skutek nie wyspania. Pomyliłem baterie - otóż mam taką o to bateryjkę jak na zdjęciu, nie mniej po odkręceniu wody z głównego zaworu leci z kranu jak by był otwarty na maksa, machanie dźwignią nic nie daje. Czyli muszę wymienić ten mieszalnik z postu #2 ? Tylko teraz kwestia, jak mam go stamtąd z tej baterii wyciągnąć, aby nic nie połamać ? I czy to na pewno będzie głowica mieszająca ? Bo woda wydostaje się bezpośrednio z kranu a nie z tej dźwigni. Edytowane 28 Maja 2018 przez Xandeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Wyjmujesz szpicem noża oznaczenie wody ciepła zimna. Odkręcasz śrubę. Zdejmujesz rączkę, odkręcasz kapturek, wyjmujesz mieszać, wkładasz nowy i spowrotem w odwrotnej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xandeer 28.05.2018 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Znalazłem nawet pomoc na youtubie w tym. Wszystko w porządku, tylko, że nie mam takiego dużego klucza ani żabki, aby ten kapturek - tą nakrętkę kontrującą zdjąć. Zadzwoniłem do właściciela, aby z kluczem przyjechał, bo mój szwedzik jest za mały. Już jest po 18stej i w mojej okolicy prywatne sklepiki z hydrauliką są po zamykane niestety. Myślicie, że kupie jakiegoś chinola chociażby w Auchan ( tam mają niby taki dział z różnymi pierdółkami) a jak nie to jutro z rana skoczę i kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Trzeba będzie kupić odpowiedni, więc jak wymontujesz, musisz mieć na wzór. Są niestety 3 rodzaje. różne średnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xandeer 28.05.2018 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) To w sumie dobrze, że nie poszedłem i nie szukałem bez sensu. Jak to odkręcę to pójdę z tą głowiczką do najbliższego sklepu z tymi artykułami do hydrauliki i kupię. Napiszę jutro jaki był finał. Bardzo dziękuje za pomoc ! Edit. wymiana głowiczki na nową zażegnała problem. Ale chyba kamień nie był problemem, bo urwane były bolczyki, które znajdowały się w środku głowiczki na obwodzie ( na zewnątrz) płytek, one chyba za zadanie mają jakąś blokadę czy coś tych płytek pod wpływem ruchu dźwigni kranu na boki - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba to moja wina, że te bolczyki się urwały pod wpływem zbyt mocnego ruchu ? Edytowane 1 Czerwca 2018 przez Xandeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts