Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opadnięte skrzydło drzwi balkonowe DRUTEX

Recommended Posts

Mam kolejny problem z drzwiami balkonowymi firmy Drutex, a konkretnie z prawym skrzydłem ( otwieranym też uchylni) To skrzydło jest mocno opadnięte , żeby je zamknąć to muszę je unieść dość dużo do góry. Myślę, że problem tkwi w tym elemencie, który jest na zdjęciu poniżej. Ten narożnik powinien blisko przylegać do zawiasu, a u mnie nie przylega. Do dnia dzisiejszego drzwi były tylko lekko opadnięte i chciałem je jakoś podregulować , przekręciłem śrubkę widoczną na zdjęciu w lewo i drzwi całkowicie opadły , a teraz ta śrubka nie chce się kręcić ani w prawo ani w lewo. Może ktoś z was ma wiedzę na temat okuć firmy Maco w tych drzwiach Drutex i coś poradzi.

Poniżej zamieściłem zdjęcie tego elementu okucia i filmik przedstawiający jak to chodzi.

3651068000_1527527396_thumb.jpeg

https://www.youtube.com/watch?v=UsIC5GwU97Y&feature=youtu.be

Źle wnioskujesz. Tego dolnego torxa nie wolno ruszać! On służy do zamocowania "pazura" do rozwórki.

Teraz trzeba wybić trzpień zawiasu, naprowadzić pazur na mocowanie, przekręcić torxa w prawo do oporu i ponownie wbić trzpień zawisu.

Do regulacji pochylenia skrzydła służy górny torx!

patrzę na zdjęcie i osłonka zawiasu układa się tak jakby dolna część była na równi zaś górka rurka nie była w linii - stąd moje przypuszczenie że ośka zawiasu nie została wciśnięta do końca - zdarza się w pośpiechu ;)

ale oczywiście mogę się mylić

Prosto sprawdzić - poruszać skrzydłem, jeśli na górnym zawiasie wyczuwa się luz znaczy....że mam rację :)

Problem zaznaczyłem na czerwono.

Jedna strona "motylka" trzyma a druga nie. Zawias zamiast przylegać do rozwórki na całej powierzchni odstaje jedną stroną.

zawias.jpg

Sam zawias (pazur) wygląda tak:

3_max.jpg

A tutaj instrukcja obrazkowa jak się montuje "pazur" do rozwórki:

maco_52486_montaz_1.jpg

Teraz wszystko jasne?

zawias.jpg

• 6 years później...