Sabu 30.05.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Jak pech to pech. Wczoraj zauważyłem gorącą wodę na drzwiczkach zabudowanej zmywarki. Od tego czasu ją suszę. Nie wiem w czym problem i jak się zabrać za temat. Zauważyłem, że w górnej części drzwiczek (zaznaczone na zdjęciu) odeszła listwa wykańczająca drzwiczki. Dodatkowo trochę "napuchła" część drzwiczek w miejscu, gdzie listwa odeszła. Nie wiem jakim cudem to się stało i nie wiem co ma "listwa" do tego by mi woda nie ciekła ze zmywarki. Trochę dziwne by listwa była finalną "uszczelką" przed chlapaniem wody. Macie może jakieś sugestie? Dziękuję bardzo. Fotki poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.05.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Do regulacji drzwiczki , albo do wymiany uszczelka drzwi, bo ewidentnie jest nieszczelność. Ale nie chodzi tutaj o wodę rozbryzgową ale o parę wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabu 30.05.2018 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Do regulacji drzwiczki , albo do wymiany uszczelka drzwi, bo ewidentnie jest nieszczelność. Ale nie chodzi tutaj o wodę rozbryzgową ale o parę wodną. Okej, dzięki. Czy masz jakiś pomysł jak sprawdzić czy to uszczelka czy jednak drzwiczki? Jestem w stanie to sam naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.05.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Sprawdzić....zawsze można podczas zmywania - nie powinna się wydostawać para. A czy uszczelka czy drzwi...uszczelka ma być miękka , elastyczna, a przede wszystkim czysta. Zmywarka też wymaga okresowych przeglądów, więc akurat czyszczenie uszczelki zmywarki jest obsługą bieżącą przynajmniej raz w tygodniu więc powinieneś wiedzieć czy to uszczelka i jaki jest jej stan. Jeśli nigdy tego nie robiłeś trzeba ją wymyć , osuszyć nasmarować smarem sylikonowym do uszczelek(np samochodowych) przejrzeć zawiasy, czy się tam nic nie dostało, sprawdzić jaki jest sposób regulacji luzu/docisku drzwiczek i czy np nie wyrobiło sie gniazdo zamknięcia zmywarki ( to z mikro włącznikiem u góry).Skoro serwisant to człowiek to i zapewne Tobie się to uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabu 30.05.2018 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Sprawdzić....zawsze można podczas zmywania - nie powinna się wydostawać para. A czy uszczelka czy drzwi...uszczelka ma być miękka , elastyczna, a przede wszystkim czysta. Zmywarka też wymaga okresowych przeglądów, więc akurat czyszczenie uszczelki zmywarki jest obsługą bieżącą przynajmniej raz w tygodniu więc powinieneś wiedzieć czy to uszczelka i jaki jest jej stan. Jeśli nigdy tego nie robiłeś trzeba ją wymyć , osuszyć nasmarować smarem sylikonowym do uszczelek(np samochodowych) przejrzeć zawiasy, czy się tam nic nie dostało, sprawdzić jaki jest sposób regulacji luzu/docisku drzwiczek i czy np nie wyrobiło sie gniazdo zamknięcia zmywarki ( to z mikro włącznikiem u góry). Skoro serwisant to człowiek to i zapewne Tobie się to uda. Okej, ogromne dzięki Zatem będę działać. Jak zdiagnozuję usterkę i dam radę ją ogarnąć to na pewno się odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabu 30.05.2018 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 P.S. A listwę przykleić kropelką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.05.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Klej do listw PCVZapewne tam jest klej termozgrzewalny, ale to musi być suche, może uda Ci się żelazkiem przez jakiś karton to skleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabu 30.05.2018 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Klej do listw PCV Ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 31.05.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Niektórzy mają nawyk delikatnego uchylania drzwi po zakończeniu zmywania, wtedy całe ciepło gromadzi się w jednym miejscu, może tu jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Mam nadzieję , że ten nawyk nie występuje u osób które mają meble z mdf-u . Po funkcji suszenia w zmywarce jest tyle wilgotnego i gorącego powietrza, że żaden klej nie wytrzyma długo takich warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabu 01.06.2018 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Niektórzy mają nawyk delikatnego uchylania drzwi po zakończeniu zmywania, wtedy całe ciepło gromadzi się w jednym miejscu, może tu jest problem. Nie, nie. Problem pojawił się podczas pracy zmywarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabu 09.06.2018 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Do regulacji drzwiczki , albo do wymiany uszczelka drzwi, bo ewidentnie jest nieszczelność. Ale nie chodzi tutaj o wodę rozbryzgową ale o parę wodną. CityMagic - ogromne dzięki za pomoc! Misja udana! Zdemontowałem uszczelkę i ją dokładnie umyłem. Następnie dokładnie umyłem i odtłuściłem drzwiczki oraz elementy, które stykają się z uszczelką. Następnie uszczelkę spryskałem smarem silikonowym CX-80, który ma w opisie informację, że pasuje do spożywki. Po osuszeniu - 2 testy na pusto. Teraz, po tygodniu, leci już z 7 zmywanie i problem zniknął - jak ręką odjął. Wielkie dzięki za sugestie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts