Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stolik kawowy/śniadaniowy - naprawa rozpórki

Sabu

Recommended Posts

Lipa goni lipę ;) Strzelił mi dość solidny (ciężki) stolik kawowy/śniadaniowy.

Kolega przeciągnął go po ziemi by przestawić i zerwała się listwa/deska, która była swego rodzaju rozpórką po środku na dole (zdjęcia w załączeniu).

Osadzenie śrub wyrwane itd.

Mam pomysł by odwrócić stolik i przykleić rozpórkę na stałe np. klejem do drewna. Czy to dobry pomysł? Co sądzicie? Jaki klej najlepiej wybrać?

Oczywiście na stoliku jest okleina.

1.jpg

2.jpg

To nie jest chyba mocno widoczny element, najprościej będzie wkręcić kątownik

Hmmm to jest myśl! To dość duży i ciężki stolik, więc może wykorzystam w 4 miejscach (2 po prawej i 2 po lewej) takie kątowniki: https://www.leroymerlin.pl/konstrukcje-drewniane-i-metalowe/okucia-i-mocowania/katowniki-i-laczniki/katownik-60x60mm-domax,p58908,l461.html ?

Wytrzyma to? grubość płyt to jakieś 2/2,5 cm. Stolik jest systematycznie przesuwany po wykładzinie, więc musi być stabilny.

• 2 weeks później...
To nie jest chyba mocno widoczny element, najprościej będzie wkręcić kątownik

Wielkie dzięki! Wszystko śmiga jak należy. Chciałem wrzucić fotkę, ale jest jakaś lipa, bo wyskakuje błąd: "you do not have permission to perform this action" a wylogowania i zalogowanie raz jeszcze nic nie zmienia :( Niemnie walnąłem 4 takie kątowniki: https://www.leroymerlin.pl/konstrukcje-drewniane-i-metalowe/okucia-i-mocowania/katowniki-i-laczniki/katownik-120x80mm-dmx,p254815,l461.html Stolik jest teraz mega stabilny. Nigdy nie była tak stabilny. Świetna porada. Jakby ktoś się zastanawiał to od razu robić taką zmianę. Dodatkowo warto pamiętać by wybierać wkręty o minimum 1 cm krótsze niż grubość płyty meblowe, w którą będziecie się wkręcać :)