MaciejMacko 30.05.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Witam wszystkich. Moje pytanie brzmi następująco, mianowicie, lepiej grzać wodę grzałką z termostatem na prąd czy w trybie letnim ekogroszkiem? Może były ktoś tak uprzejmy i potrafił podpowiedzieć co wychodzi taniej i jak to wszystko sprawdza się w praktyce? Będę wdzięczny. jeśli jest potrzebne więcej informacji typu jaki dom, zbiornik na wodę itp. proszę pytać. Z góry dziękuję oraz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.05.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 To wszystko zależy od tego ile tej wody potrzebujesz jak duży masz bojler i czy jesteś wstanie zaakcentować grzanie wody tylko w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.05.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 I zależy kiedy jej potrzebujesz, bo jak masz zasobnik CWU powiedzmy 150 litrów to dla 4 osobowej rodziny na cały dzień będzie raczej za mało. Wtedy w taniej taryfie się nie zmieścisz. A ekogroszek to taki jest eko jak spalarnia śmieci ... ostatnio głośne, w tv pokazują jak się ładnie wysypiska palą, strażacy mają co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejMacko 30.05.2018 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Bojler 100 litrów. Zużycie wody ciepłej... hmmm jak się wyrazić .. raczej normalne. umyć ręce, umyć dzieciaszki ( małe więc wody nie idzie dużo) Taryfę w Enea mam stałą, czy noc czy dzień, taka sama stawka. w domu nie ma gazu tylko prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.05.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 100 litrów bojler to nie ma czym poszaleć. Nie masz bufora który taniej zmagazynuje wodę i utrzyma temperaturę tak żeby bakterie Ci się nie zalęgły. Chce Ci się palić w kociołku żeby wodę ciepłą mieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejMacko 30.05.2018 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Taki osprzęt już był jak kupowałem dom ... Deweloper wszędzie tak robił. Tak jak napisałem jest to kociołek na ekogroszek więc nie muszę go rozpalać codziennie . Wrzucam paliwo ( ekogroszek) i podajnik z sterownikiem robi resztę. Od czasu do czasu trzeba wyczyścić. Dlatego padło tu moje pytanie... co lepiej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 30.05.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 100 litrów bojler to nie ma czym poszaleć. Nie masz bufora który taniej zmagazynuje wodę i utrzyma temperaturę tak żeby bakterie Ci się nie zalęgły. Chce Ci się palić w kociołku żeby wodę ciepłą mieć ? Tylko nie palenie w kociołku,tak się zastanawiałem czemu dym leci z komina i śmierdzi bynajmniej nie grillem, a tu sąsiedzi grzeją ciepła wodę w lecie. Byłem u jednej osoby i się dowiedziałem że mądry instalator zlikwidował jej piec gazowy zamontował boiler ze taniej grzejąc drewnem. No cóż jedni stawiają na ekologie a drugim to wisi, zwróć uwagę a będziesz miał wroga. To już lepiej nadwyżkę energi z PV puścić w CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejMacko 30.05.2018 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Kolego tkaczor , całe osiedle grzeje wodę albo ekogroszkiem, albo peletem( jeśli ktoś zmienił sobie opcję wyposażenia) Dlatego moje pytanie jak już wcześniej pisałem brzmiało czym lepiej(taniej) grzać wodę latem? A nie czy czy zbyt mały wymiennik czy będę miał wrogów wśród sąsiadów.... Mi to nie wisi , przy eko z podajnikiem dymu prawie nie ma... Więc proszę o konkretne odpowiedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.05.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Ale tak to wygląda niestety. Za rok dwa ekogroszek będzie fuj i ble i będziesz musiał zmienić. Postaraj się o dofinansowanie na zmianę źródła. Wymienisz kociołek na coś innego .. .kolektor, PC, albo coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.05.2018 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Bez zmiany taryfy prądu na G12/G12W nie ma to sensu. W 100 litrach ciężko będzie sie zmieścić. Chyba że będziesz grzał baniak do 80*C a za bojlerem masz zawór termostatyczny do CWU. Proponuję poczytaćhttp://czysteogrzewanie.pl/2015/07/sposoby-na-podgrzewanie-cieplej-wody-latem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 31.05.2018 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 nie wiem jak wychodzi grzanie prądem ale w domu rodziców woda jest grzana groszkiem i pełen zasyp około 180 kg starcza na 4-5 tygodni grzania wody. 3 osoby,zużycie wody raczej normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.05.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 nie wiem jak wychodzi grzanie prądem ale w domu rodziców woda jest grzana groszkiem i pełen zasyp około 180 kg starcza na 4-5 tygodni grzania wody. 3 osoby,zużycie wody raczej normalne. To bardzo duże zużycie na CWU. U mnie schodziło na miesiąc ok 80-90kg. I przy niewielkim poborze wody bardziej opłaca się prąd. Teraz CWU robią moje samoróbki solar z grzejnika i nadwyżki z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.05.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Grzej prądem. Podłącz tani podlicznik pod bojler i będziesz wiedział ile energii zużywasz i ile to kosztuje. Prawdopodobnie okaże się że węgiel nie ma sensu.Np. u mnie idzie od 110-140kWh/miesiąc na 2+2. Koszt w II taryfie to 27 groszy. Łatwo obliczyć ile kosztuje CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 31.05.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Generalnie Macieju mi nie chciało by się palić w kotle specjalnie dla ciepłej wody, chociaż wiem, że jest to powszechne. Grzałka fajna rzecz, wygodna i bezobsługowa ale.... wychodzi drogo, na prawdę drogo, miałem taką opcję w dużym 100m mieszkaniu kilka lat temu i wiem co mówię. Wtedy jeszcze rodzina 2+1, teraz mam duży dom i CWU grzeje gazem czy lato czy zima i wychodzi 2 razy taniej niż prąd. Teraz przy rodzinie 2+2 rachunek za gaz (kuchnia i CWU) oscyluje w granicach 100zł. Solary to fajna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.05.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 duży dom i CWU grzeje gazem czy lato czy zima i wychodzi 2 razy taniej niż prąd. Teraz przy rodzinie 2+2 rachunek za gaz (kuchnia i CWU) oscyluje w granicach 100zł. Solary to fajna opcja. Ten sam efekt spadku kosztu o połowę masz za darmo zmieniając taryfę z G11 na G12. Solary się nie opłacają. Fotowoltaika tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 31.05.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Możliwe. Wynajmując mieszkanie nie miałem pola manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 31.05.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Też tak sądzę, fotowoltaika tak, solary nie. I też wolałbym prąd niż kocioł, nawet że drożej. Sprzedaj kociołek a za tą kasę będziesz grzał wodę prądem przez długi czas. Czysto, bez noszenia węgla, więcej miejsca w kotłowni, dach czysty, komin też, i worów trzymać nie trzeba. Tańsza taryfa, dobra grzałka, trochę większy bojler, automat załączający i ręce w kieszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 31.05.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Np. u mnie idzie od 110-140kWh/miesiąc na 2+2 przy jakim zużyciu wody , bojlerze i grzałce ? a CWU z gazu na piętrze to za ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 31.05.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Sprzedaj kociołek a za tą kasę będziesz grzał wodę prądem przez długi czas. Czysto, bez noszenia węgla, więcej miejsca w kotłowni, dach czysty, komin też, i worów trzymać nie trzeba taaa , a zimą owiń się w koce lub przeprowadź się do teściowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 31.05.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 taaa , a zimą owiń się w koce lub przeprowadź się do teściowej . albo zastosuj inne źródło ciepła, sąsiadów nie truj. Sory ale słabo widzę przyszłość węgla w domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts