tkaczor123 01.06.2018 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Bardzo duża moc jak na taką ilość osób. Masz podstację SN? Jak tak się czepiasz o słówka to policz ile czasu bym potrzebował żeby zagrzać z tą mocą zbiornik 120l;) Każdy robi jak uważa, w niedługim czasie zapnę na grzałkę PV i mi to jakoś "zbilansuje" zużycie energii na CWU w lecie bo w zimie to kupa. Chodziarz zwrotu szybkiego się nie spodziewam. Aktualnie "spalam" gaz na CWU bo bardziej mi się to opłaca, bo wychodzi mi coś koło 22gr za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.06.2018 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Jak tak się czepiasz o słówka to policz ile czasu bym potrzebował żeby zagrzać z tą mocą zbiornik 120l;) Każdy robi jak uważa, w niedługim czasie zapnę na grzałkę PV i mi to jakoś "zbilansuje" zużycie energii na CWU w lecie bo w zimie to kupa. Chodziarz zwrotu szybkiego się nie spodziewam. Aktualnie "spalam" gaz na CWU bo bardziej mi się to opłaca, bo wychodzi mi coś koło 22gr za kWh. Sam policz. http://energia.nexun.pl/kalkulator/oblicz.php PV do grzania CWU się nie opłaca. Marnowanie PV. Nadwyżka produkcji przepada. PV opłaca się używać do produkcji energii elektrycznej. Energią elektryczną opłaca się grzać wodę w II taryfie lub bezpośrednio z nadwyżek PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejMacko 01.06.2018 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Dzięki za burzliwą dyskusję, chociaż nie to mi chodziło... Zadałem proste pytanie i liczyłem na troche prostsze odpowiedzi... Nie interesuje mnie teraz grzanie jakimiś solarami czy innymi podobnymi metodami. Po prostu mam za dużo wydatków , żeby teraz o takich opcjach myśleć. Jeśli chodzi o rozpalanie kotła to jest to kocioł z podajnikiem na ekogroszek i ze sterownikiem ... nie muszę chodzić i codziennie go rozpalać. Dymu z kominów także jakoś zbytnio nie zauważyłem pomimo tego ze jest tutaj okolo 100 domów albo i więcej.. Zapach wieczorem owszem czasami troszkę czuć jakby to ująć weędzonke ale też raczej sporadycznie. A Odpowiedzi Typu sprzedaj kocioł i grzej prądem to mnie osobiście dobiły.. A co zrobię zimą? Tak jak ktoś wcześniej napisał pojade z dziećmi mieszkać do teściowej hehe... Gazu na osiedlu nie ma więc także ta opcja odpada. Wszystko jest w prądzie. taryfy zmienić nie mogę bo podpisując umowę z Enea wcisneli mi opcję ze przez 3 lata jest gwarancja ceny. może ktoś jeszcze chciałby " trafnie " skomentować mój temat? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.06.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Jeśli nie możesz zmienić taryfy i masz mały bojler pozostań przy grochu. Ile spalasz miesięcznie na ekogrochu na CWU?? Jeśli mas grzałkę w bojlerze to kup pod licznik kosztują ok 40zł i sprawdź ile prądu weźmie w miesiąc wtedy będziesz miał porównanie. Jęli nie masz grzałki to na moje nie kupuj bo bez zmiany taryfy raczej niema to sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.06.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 kiedyś myślałem o wykorzystaniu mokrego Webasta 5kW do grzania ciepłej wody , ale potrzeba wężownicę w zbiorniku cwu, akumulator z ładowaniem , zbiornik paliwa , odprowadzenie spalin i termostaty , sterownik gsm lub standartowy i trochę czsu by to złożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.06.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) może ktoś jeszcze chciałby " trafnie " skomentować mój temat? pozdrawiam Przez tydzień spalaj węgiel. Potem policz. Przez tydzień podgrzewaj grzałką z podlicznikiem(miernikiem zużycia energii). Potem policz. Nikt precyzyjnie nie odpowie na Twoje pytanie. Edytowane 1 Czerwca 2018 przez lolson28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 01.06.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Miernik poboru energii jest swietnym pomysłem, sam takowy zakupiłem specjalnie do kotła. Po ustawieniu ceny za kwh nawet roczny koszt ci policzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.06.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Dzięki za burzliwą dyskusję, chociaż nie to mi chodziło... Zadałem proste pytanie i liczyłem na troche prostsze odpowiedzi... Nie interesuje mnie teraz grzanie jakimiś solarami czy innymi podobnymi metodami. Po prostu mam za dużo wydatków , żeby teraz o takich opcjach myśleć. Jeśli chodzi o rozpalanie kotła to jest to kocioł z podajnikiem na ekogroszek i ze sterownikiem ... nie muszę chodzić i codziennie go rozpalać. Dymu z kominów także jakoś zbytnio nie zauważyłem pomimo tego ze jest tutaj okolo 100 domów albo i więcej.. Zapach wieczorem owszem czasami troszkę czuć jakby to ująć weędzonke ale też raczej sporadycznie. A Odpowiedzi Typu sprzedaj kocioł i grzej prądem to mnie osobiście dobiły.. A co zrobię zimą? Tak jak ktoś wcześniej napisał pojade z dziećmi mieszkać do teściowej hehe... Gazu na osiedlu nie ma więc także ta opcja odpada. Wszystko jest w prądzie. taryfy zmienić nie mogę bo podpisując umowę z Enea wcisneli mi opcję ze przez 3 lata jest gwarancja ceny. może ktoś jeszcze chciałby " trafnie " skomentować mój temat? pozdrawiam Jak masz kocioł na groszek i nic w alternatywie zarówno w źródle jak i budżecie to tyle można odpowiedzieć. Masz umowę na sztywno z dostawcą to temat grzałki mija się z celem. Zakup groszku i pal. Każdy ruch jakikolwiek wymaga zmiany czegoś. Kotła nie wymienisz, prądu nie zmienisz, dym Ci nie przeszkadza, rozpalanie też nie, gazu nie ma, panele PV też nie, solary nie, sorry więcej opcji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andyfer 09.06.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Do ceny ekogroszku dodaj koszt energi, którą zużywa kocioł. W moim przypadku jest to 1,5 kWh i 3kg ekogroszku na dobę. Na razie grzeję kotłem. Po podłączeniu prostego sterownika do grzałki bojlera(100l dwie osoby.), żeby działała w godzinach największego zapotrzebowania, można obniżyć koszty. Ciągle grzanie prądem u mnie się nie opłacało. Edytowane 9 Czerwca 2018 przez andyfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.06.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 1,5kwh w trybie letnim?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andyfer 09.06.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 1,5kwh w trybie letnim?? Tak stary Grundfos UPS chodzi na okrągło. Nie przełączałem na tryb letni. Mam układ z jedną pompą. Sam silnik ślimaka pobiera przy rozruchu 250W. Ponoć tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 09.06.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Ekologicznie i tanio to mućka sąsiada. Rozbieramy się i posypujemy sola i dajemy mućce działać , Skutek wspaniały bo i masaż i peeling zarazem. Tylko trzeba uważać i podstawiać co chwila inną część ciała bo zedrze naskórek. Ongiś zbóje w ten sposób torturowali ofiary najczęściej podeszwy z natury wcześniej obute i ze sporą dozą soli z potu w zrogowaciałej skórze. Edytowane 9 Czerwca 2018 przez gnago ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.06.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 przedaj kocioł i grzej prądem to mnie osobiście dobiły.. A co zrobię zimą? Tak jak ktoś wcześniej napisał pojade z dziećmi mieszkać do teściowej hehe... Gazu na osiedlu nie ma więc także ta opcja odpada. Wszystko jest w prądzie. taryfy zmienić nie mogę bo podpisując umowę z Enea wcisneli mi opcję ze przez 3 lata jest gwarancja ceny. może Nie pisałem żebyś sprzedawał kocioł, ale żebyś CWU grzał prądem w II taryfie. Podłączasz go do istniejącej instalacji CWU równolegle. Wydatek to 500 zł. Działa także zimą. Zmiana taryfy to oczywistość. Umowy trzeba czytać przez podpisaniem, albo ponosić konsekwencje. Wszystko działa tak jak sobie zaplanowałeś to w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts