Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzałka czy ekogroszek

MaciejMacko

Recommended Posts

Bardzo duża moc jak na taką ilość osób. Masz podstację SN?

Jak tak się czepiasz o słówka to policz ile czasu bym potrzebował żeby zagrzać z tą mocą zbiornik 120l;)

Każdy robi jak uważa, w niedługim czasie zapnę na grzałkę PV i mi to jakoś "zbilansuje" zużycie energii na CWU w lecie bo w zimie to kupa.

Chodziarz zwrotu szybkiego się nie spodziewam. Aktualnie "spalam" gaz na CWU bo bardziej mi się to opłaca, bo wychodzi mi coś koło 22gr za kWh.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak tak się czepiasz o słówka to policz ile czasu bym potrzebował żeby zagrzać z tą mocą zbiornik 120l;)

Każdy robi jak uważa, w niedługim czasie zapnę na grzałkę PV i mi to jakoś "zbilansuje" zużycie energii na CWU w lecie bo w zimie to kupa.

Chodziarz zwrotu szybkiego się nie spodziewam. Aktualnie "spalam" gaz na CWU bo bardziej mi się to opłaca, bo wychodzi mi coś koło 22gr za kWh.

Sam policz.

http://energia.nexun.pl/kalkulator/oblicz.php

PV do grzania CWU się nie opłaca. Marnowanie PV. Nadwyżka produkcji przepada.

PV opłaca się używać do produkcji energii elektrycznej. Energią elektryczną opłaca się grzać wodę w II taryfie lub bezpośrednio z nadwyżek PV.

Dzięki za burzliwą dyskusję, chociaż nie to mi chodziło... Zadałem proste pytanie i liczyłem na troche prostsze odpowiedzi... Nie interesuje mnie teraz grzanie jakimiś solarami czy innymi podobnymi metodami. Po prostu mam za dużo wydatków , żeby teraz o takich opcjach myśleć. Jeśli chodzi o rozpalanie kotła to jest to kocioł z podajnikiem na ekogroszek i ze sterownikiem ... nie muszę chodzić i codziennie go rozpalać. Dymu z kominów także jakoś zbytnio nie zauważyłem pomimo tego ze jest tutaj okolo 100 domów albo i więcej.. Zapach wieczorem owszem czasami troszkę czuć jakby to ująć weędzonke ale też raczej sporadycznie. A Odpowiedzi Typu sprzedaj kocioł i grzej prądem to mnie osobiście dobiły.. A co zrobię zimą? Tak jak ktoś wcześniej napisał pojade z dziećmi mieszkać do teściowej hehe... Gazu na osiedlu nie ma więc także ta opcja odpada. Wszystko jest w prądzie. taryfy zmienić nie mogę bo podpisując umowę z Enea wcisneli mi opcję ze przez 3 lata jest gwarancja ceny. może ktoś jeszcze chciałby " trafnie " skomentować mój temat? pozdrawiam

Jeśli nie możesz zmienić taryfy i masz mały bojler pozostań przy grochu. Ile spalasz miesięcznie na ekogrochu na CWU?? Jeśli mas grzałkę w bojlerze to kup pod licznik kosztują ok 40zł i sprawdź ile prądu weźmie w miesiąc wtedy będziesz miał porównanie. Jęli nie masz grzałki to na moje nie kupuj bo bez zmiany taryfy raczej niema to sensu

może ktoś jeszcze chciałby " trafnie " skomentować mój temat? pozdrawiam

Przez tydzień spalaj węgiel. Potem policz.

Przez tydzień podgrzewaj grzałką z podlicznikiem(miernikiem zużycia energii). Potem policz.

Nikt precyzyjnie nie odpowie na Twoje pytanie.

Edytowane przez lolson28

Dzięki za burzliwą dyskusję, chociaż nie to mi chodziło... Zadałem proste pytanie i liczyłem na troche prostsze odpowiedzi... Nie interesuje mnie teraz grzanie jakimiś solarami czy innymi podobnymi metodami. Po prostu mam za dużo wydatków , żeby teraz o takich opcjach myśleć. Jeśli chodzi o rozpalanie kotła to jest to kocioł z podajnikiem na ekogroszek i ze sterownikiem ... nie muszę chodzić i codziennie go rozpalać. Dymu z kominów także jakoś zbytnio nie zauważyłem pomimo tego ze jest tutaj okolo 100 domów albo i więcej.. Zapach wieczorem owszem czasami troszkę czuć jakby to ująć weędzonke ale też raczej sporadycznie. A Odpowiedzi Typu sprzedaj kocioł i grzej prądem to mnie osobiście dobiły.. A co zrobię zimą? Tak jak ktoś wcześniej napisał pojade z dziećmi mieszkać do teściowej hehe... Gazu na osiedlu nie ma więc także ta opcja odpada. Wszystko jest w prądzie. taryfy zmienić nie mogę bo podpisując umowę z Enea wcisneli mi opcję ze przez 3 lata jest gwarancja ceny. może ktoś jeszcze chciałby " trafnie " skomentować mój temat? pozdrawiam

Jak masz kocioł na groszek i nic w alternatywie zarówno w źródle jak i budżecie to tyle można odpowiedzieć. Masz umowę na sztywno z dostawcą to temat grzałki mija się z celem. Zakup groszku i pal. Każdy ruch jakikolwiek wymaga zmiany czegoś. Kotła nie wymienisz, prądu nie zmienisz, dym Ci nie przeszkadza, rozpalanie też nie, gazu nie ma, panele PV też nie, solary nie, sorry więcej opcji nie ma.

Do ceny ekogroszku dodaj koszt energi, którą zużywa kocioł. W moim przypadku jest to 1,5 kWh i 3kg ekogroszku na dobę. Na razie grzeję kotłem. Po podłączeniu prostego sterownika do grzałki bojlera(100l dwie osoby.), żeby działała w godzinach największego zapotrzebowania, można obniżyć koszty. Ciągle grzanie prądem u mnie się nie opłacało. Edytowane przez andyfer

Ekologicznie i tanio to mućka sąsiada. Rozbieramy się i posypujemy sola i dajemy mućce działać , Skutek wspaniały bo i masaż i peeling zarazem. Tylko trzeba uważać i podstawiać co chwila inną część ciała bo zedrze naskórek. Ongiś zbóje w ten sposób torturowali ofiary najczęściej podeszwy z natury wcześniej obute i ze sporą dozą soli z potu w zrogowaciałej skórze. Edytowane przez gnago
ortografia

przedaj kocioł i grzej prądem to mnie osobiście dobiły.. A co zrobię zimą? Tak jak ktoś wcześniej napisał pojade z dziećmi mieszkać do teściowej hehe... Gazu na osiedlu nie ma więc także ta opcja odpada. Wszystko jest w prądzie. taryfy zmienić nie mogę bo podpisując umowę z Enea wcisneli mi opcję ze przez 3 lata jest gwarancja ceny. może

Nie pisałem żebyś sprzedawał kocioł, ale żebyś CWU grzał prądem w II taryfie. Podłączasz go do istniejącej instalacji CWU równolegle. Wydatek to 500 zł. Działa także zimą. Zmiana taryfy to oczywistość. Umowy trzeba czytać przez podpisaniem, albo ponosić konsekwencje. Wszystko działa tak jak sobie zaplanowałeś to w czym problem?