Regius 31.05.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Cześć, Będąc wczoraj na budowie zauważyłem wielkiego czarnego chrząszcza chodzącego po więźbie (niestety nie zrobiłem zdjęcia tej cholerze i nie mam pewności czy to był spuszczel). Nie miał długich czułek na pół ciała, więc uznałem, że nieszkodliwy i zostawiłem go w spokoju. Teraz patrzę w internet i czytam, że samice spuszczela nie mają długich czułek i naszły mnie obawy co do bezpieczeństwa więźby dachowej. Czy spuszczele są w stanie zainfekować więźbę dachową, która jest zaimpregnowana ciśnieniowo? Zauważyłem, że cieśle ostrugali końcówki krokwi (żeby pozbyć się barwnika) i nie zabezpieczyli tej części impregnatem (chyba, że zrobili to wstępnie bezbarwnym). Czy może to być potencjalny słaby punkt, przez które larwy dostaną się do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Małe prawdopodobieństwo , aby takiego drewna złapał się ten owad, być może i to jest najbardziej prawdopodobne owad pojawił się z innego niezaimpregnowanego materiału na budowie: tarcica, stemple.Obecnie trwa przyspieszony okres godowy(długo utrzymująca się wysoka temperatura), a samica szuka dobrego miejsca na złożenie jaj więc są widoczne właśnie na świeżym drewnie, czują tak jak my zapach ściętego/ ciętego drzewa. Nie przejmowałbym się tym owadem w przypadku więźby impregnowanej, bardziej uważał bym np na pełne deskowanie i elementy na których mogło pozostać chociażby minimalny obszar z korą drzewa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 31.05.2018 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Dzięki CityMatic za odpowiedź. Generalnie cała więźba łącznie z łatami i deskami na pełne deskowanie jest impregnowana ciśnieniowo, tyle, że niestety znajdują się gdzieniegdzie elementy z korą (nawet na krawędziakach). Chciałem nawet dzwonić do tartaku z reklamacją, bo w końcu kupiłem drewno konstrukcyjne kasy C24, które kory mieć nie powinno, ale cieśle powiedzieli, że to normalne i oni usuną korę z każdego elementu. Czy taki zabieg wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Wystarczy, tylko muszą mieć impregnat. W miejscu po zdjęciu kory trzeba będzie malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 08.06.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Oprócz spuszczela, znalazłem ostatnio na budowie jego krewniaka (przynajmniej tak mi się wydaje patrząc po czułkach jak u kózkowatych) w sporej ilości: Osobniki miały 20-25 mm długości. Czy ta bestia też jest groźna dla więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 09.06.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 ewidentnie czai się na OSB, zamiast fotki trza było strzelić młotkiem, Albo zamoczyć w jajku i otoczyć w tartej bułce smażyć na chrupko, skoro w UE są już ubogacacze to trza kuchnie przystosowac samemu bez ich obecności:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 10.06.2018 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 zamiast fotki trza było strzelić młotkiem No właśnie wolałbym nie zabijać tych stworzonek, jeśli są nieszkodliwe dla więźby. P.S. Przepraszam za jakość zdjęcia, to w tle to trociny a nie OSB (z cięcia lub strugania więźby), a robal tam wpadł bo się ode mnie odbił i spadł na ziemię (strasznie niezdarnie latają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.06.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 U mnie też się takowy pojawił mimo że mam drewno impregnowane zanurzeniowo i nie miałem żadnego świeżego innego drzewa niż to na więźbę. Trochę mnie to martwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 12.06.2018 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Chyba zidentfikowałem drania, to najprawdopodobniej kłopotek (nie mylić z posłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts