Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakie macie doświadczenia czy przemyślenia na temat termo listwy stropex emo oraz ciepłych parapetów

oknoplast jak i wiele innych poleca to rozwiązanie ale:

znalazłem artykuł, że tak jak profil okna ma 82mm a listwa chyba 44 to faktycznie pogarszamy tą izolację

z parapetem podobnie - zalecają zastosować parapet na to listwa i okno

nie wiem - nie kumam tego - i nie bardzo mi się to widzi

jakoś najbardziej przemawia do mnie xps pod okno i mocowanie przez ramę od dołu - nawet nie ze względu na koszty bo znowu nie astronomiczna cena tych parapetów tylko tak jak to się spotkałem w niektórych sklepach - nowość, żeby napychać sprzedaż a nie do końca efekt

https://forum.murator.pl/topic/238923-ciep%C5%82e-parapety-ciep%C5%82a-listwa-stropex-a-mo%C5%BCe-co%C5%9B-innego/

To jest bardziej pogmatwane niż sie wydaje

Najlepszym rozwiązaniem jest ciepły parapet z podstawowego powodu - nikt Ci tego nie spieprzy przy montażu PW i PW oraz podstawowa zaleta XPS względem piany - nie chłonie wilgoci

Nie jest prawda że listwa podparapetowa nic nie daje bo jest pusta w środku - jest pusta ale bardziej pusto w głowie ma ten kto taki argument wytacza - pusta a w środku zamknięte powietrze najlepszy izolator

Wraz z listwa dobrze zamontowany PZ opianowany w całej swej objętości miedzy nim a murem do tego podobnie wykonany montaż PW i.....i masz za śmieszne pieniądze ciepły parapet.

Tak więc wszystko zależy tylko od precyzji wykonania :)

Czyli jareko co doradzasz bo trochę się poguiłem w tych skrótach PW i PZ

oki - do ciepłego parapetu mnie przekonałeś ale czy tego stropexu co teraz jest tak wychwalany przez sprzedawców okien . stresuje mnie jedynie dużo mniejszy przekrój listwy

Co konkretnie mógłbyś polecić do veki

PW - parapet wewnętrzny

PZ - parapet zewnętrzny

:)

O jaki przekrój listwy Ci chodzi? Podparapetowy?

Że węższe od szerokości profilu ?

To bez znaczenia gdyz podpiera profil tam gdzie jest komorą że wzmocnieniem

cytat z oknotest

Kto w porę nie dostrzeże problemu może popaść w spore kłopoty. Nie daje nam spokoju jeszcze jedna sprawa związana z zastosowaniem Termo-LISTWY, a mianowicie jej wymiary. Monterzy firmy FIX instalowali okna VETREX V82, dla których głębokość ościeżnicy wynosi 82 mm. Termo-LISTWA ma głębokość zdecydowanie mniejszą, co naszym zdaniem niesie za sobą aż dwie niekorzystne implikacje.

Kolejne, niekorzystne zjawisko znajdujące przyczynę w wymiarze głębokości Termo-LISTWY, to możliwość powstawania „wpustów” nie znajdujących żadnego technicznego uzasadnienia, pomiędzy licem ramy ościeżnicy, a licem muru. Są one naturalną konsekwencją przesunięcia lica Termo-LISTWY względem lica ramy ościeżnicy i lica muru konstrukcyjnego.

Moja prywatna opinia

Przerost formy nad treścią.

Walka o setne części współczynnika strat liniowych na styku okna z murem zaczyna osiągać pułap szaleństwa.

Gdyby ktoś policzył sobie wszystkie straty ciepła w chałupie okazałoby się że realnie nie ma to żadnego wpływu na sumę strat

Marketing i pranie mózgów - tak to oceniam gdyz dziś największym problemem jest sprzedać a nie wymyśleć nowy produkt.

A ludzie (klienci) dają się robić w bambuko a każdy z nas jest podatny na reklamę

Ale do rzeczy

Jak już koniecznie chcesz mieć listwy stropex to różnica w płaszczyznach nie ma problemu. I tak między listwa a murem jest luz (no chyba że okna stoją już w trakcie wznoszenia ścian - tak jak kiedyś budowano z oknami skrzynkowymi ;) )

Czyli trzeba jednak zastosować folie tym samym nie jest problemem opianowac później obciąć pianę w płaszczyźnie okna i pokroić folie

Natomiast niedopuszczalne jest pozostawienie tak jak na rysunku gdyz tynk ktory wypełni zagłębienie uniemożliwi swobodną pracę okna doprowadzając w szybkim tempie do jego dewastacji

Są sytuacje dość specyficzne gdzie takie rozwiązanie ma sens - znow moja prywatna opinia

Tam gdzie mamy rolety i nagminnie prowadnica jest mocowana na krawędzi okna powodując brak wegarka tym samym największe straty liniowe jakie mogą być. Ja w takiej sytuacji dałem dodatkowo poszerzenia (montaż w Oleśnicy na mojej stronie)

Tam zastosowałem poszerzenia ktore stropexem zastąpić można (wtedy co jeszcze nie bylo)

Ale w normalnej sytuacji ?

Może inaczej :)

Zrób bilans cieplny całej chałupy w dwu wersjach - bez i z stropexem.

Wyjdzie Ci ilość hmmm....Watow jakie zaoszczędzisz w rok. Przelicz dodatkowe koszty zakupu i montażu na stropexie. Wnioski wyciągnij sam wszak to twoja kasa :)

Ach dodaj do tego dodatkowe koszty obróbki tynkarskiej wnęki okiennej bo jakoś ten stropex zakryć trzeba :)

Wiem że moje zdanie jest w kontrze względem tych co zapewne zaraz będą je podważać wyłączając różne argumenty z moim zacofaniem montazowym włącznie ;)

Tylko proszę Cię o jedno. Zanim ulegniesz wykreowanej modzie na nowy sposób montażu uruchom własne myślenie i poprzyj je obliczeniami - bilans nie kosztuje aż tyle by nie warto by było gi wykonać. Ba! Bilans będzie tańszy niż zakup stropexu natomiast o wiele wiele droższy niż zyski z zastosowania stropexu :)

Nie neguje go jako sposobu podparcia okien tu się sprawdza i ma sens zarówno termiczny jak i ekonomiczny.

oki

dlatego pytam bo sam nie do końca jestem przekonany co do tych listew

to co polecasz na to aby nie było mostka na parapecie - ciepły parapet jaki - czy inwestować w te stropexy

u mnie wychodzi że za listwy dodatkowo 300zł, za ciepłe parapety stropexu 1200zł (nie wiem jeszcze czy to sumować czy jest w cenie dodatkowa listwa)

duży plus ze podobno bardzo twarde i nie zniszczy się to przy innych pracach na budowie

ale może jednak coś innego

• 2 months później...

Zaciekawił mnie ten system (ciepła listwa lub termo-poszerzenie). Zrobiłem za szerokie wnęki okienne i listwy pozwoliłyby mi zamówić okna o odpowiedniej wielkości. Takie listwy pozwoliłyby mi na szersze otwieranie okien, poza tym mógłbym zrobić większy węgarek ze styropianu. Na razie kombinuje z kantówkami drewnianymi, czy listwami z purenitu a tutaj miałbym system, który jest dosyć prosty i mniej pracochłonny.

stropex-termo-poszerzenie.jpg

(powyższe zdjęcie zapożyczone ze strony producenta)

Najgorsze, że na razie nie ma tej listwy pod profile Brugmanna / Salamander - ponoć mają pojawić się w sprzedaży.

Czy ktoś orientuje się może ile kosztuje 1 mb takiego systemu o wysokości 60 mm (zapytałem producenta mailowo, ale na razie nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi) i jak wygląda późniejsza kwestia otynkowania termo-poszerzenia (czy tynk na połączeniu termo poszerzenia z ramą okna może pękać, czy trzeba stosować w tym miejscu jakieś listwy maskujące, albo akrylować połączenie)?

• 2 weeks później...
Jak już będziesz rozmawiał z producentem, to dopytaj też o warunki tej gwarancji, bo póki co on się nigdzie nie chce nią pochwalić..
  • 1 month później...
Zaciekawił mnie ten system (ciepła listwa lub termo-poszerzenie). Zrobiłem za szerokie wnęki okienne i listwy pozwoliłyby mi zamówić okna o odpowiedniej wielkości. Takie listwy pozwoliłyby mi na szersze otwieranie okien, poza tym mógłbym zrobić większy węgarek ze styropianu. Na razie kombinuje z kantówkami drewnianymi, czy listwami z purenitu a tutaj miałbym system, który jest dosyć prosty i mniej pracochłonny.

stropex-termo-poszerzenie.jpg

(powyższe zdjęcie zapożyczone ze strony producenta)

Najgorsze, że na razie nie ma tej listwy pod profile Brugmanna / Salamander - ponoć mają pojawić się w sprzedaży.

Czy ktoś orientuje się może ile kosztuje 1 mb takiego systemu o wysokości 60 mm (zapytałem producenta mailowo, ale na razie nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi) i jak wygląda późniejsza kwestia otynkowania termo-poszerzenia (czy tynk na połączeniu termo poszerzenia z ramą okna może pękać, czy trzeba stosować w tym miejscu jakieś listwy maskujące, albo akrylować połączenie)?

Witam,

listwy do profilu Salamander są juz dostępne. Proszę kontaktować się z firmą MEDOS- wyłącznym dystrybutorem.

• 2 weeks później...
Witam,

listwy do profilu Salamander są juz dostępne. Proszę kontaktować się z firmą MEDOS- wyłącznym dystrybutorem.

No właśnie podpytuję firmę Medos regularnie - dzisiaj otrzymałem informację, że termo-poszerzenia do profilu Salamander nie są jeszcze dostępne w sprzedaży i że mam się kontaktować za tydzień lub za 2 tygodnie. Dowiedziałem się też, że elementy systemu pod profil Salamander będą droższe o około 30% w stosunku do Veki i Aluplasta.

Są sytuacje dość specyficzne gdzie takie rozwiązanie ma sens - znow moja prywatna opinia

Tam gdzie mamy rolety i nagminnie prowadnica jest mocowana na krawędzi okna powodując brak wegarka tym samym największe straty liniowe jakie mogą być. Ja w takiej sytuacji dałem dodatkowo poszerzenia (montaż w Oleśnicy na mojej stronie)

Tam zastosowałem poszerzenia ktore stropexem zastąpić można (wtedy co jeszcze nie bylo)

Ale w normalnej sytuacji ?

Może inaczej :)

Zrób bilans cieplny całej chałupy w dwu wersjach - bez i z stropexem.

Wyjdzie Ci ilość hmmm....Watow jakie zaoszczędzisz w rok. Przelicz dodatkowe koszty zakupu i montażu na stropexie. Wnioski wyciągnij sam wszak to twoja kasa :)

Ach dodaj do tego dodatkowe koszty obróbki tynkarskiej wnęki okiennej bo jakoś ten stropex zakryć trzeba :)

Wiem że moje zdanie jest w kontrze względem tych co zapewne zaraz będą je podważać wyłączając różne argumenty z moim zacofaniem montazowym włącznie ;)

Tylko proszę Cię o jedno. Zanim ulegniesz wykreowanej modzie na nowy sposób montażu uruchom własne myślenie i poprzyj je obliczeniami - bilans nie kosztuje aż tyle by nie warto by było gi wykonać. Ba! Bilans będzie tańszy niż zakup stropexu natomiast o wiele wiele droższy niż zyski z zastosowania stropexu :)

Nie neguje go jako sposobu podparcia okien tu się sprawdza i ma sens zarówno termiczny jak i ekonomiczny.

jareko, ile kwh może uchodzić przez mostek cieplny na styku okna i muru? Jaka to mniej więcej może być różnica przy osadzeniu w murze a w izolacji?

jareko, ile kwh może uchodzić przez mostek cieplny na styku okna i muru? Jaka to mniej więcej może być różnica przy osadzeniu w murze a w izolacji?

Z tymi liniowymi mostkami to widzę, że inwestorzy błądzą aż miło. W tego typu rozważaniach ma Pan trzy możliwe drogi. 1. Doliczyć wartość mostka do wartości Uw okna. 2. Doliczyć wartość mostka do wartości U ściany konstrukcyjnej. 3. Rozpatrywać mostki "indywidualnie" przyjmując właściwe wartości dla progu, nadproża i stojaków ościeżnic.

Dla każdego obiektu i każdego sposobu wykonania wartości liniowych mostków cieplnych w strefie montażu okien będą inne.

Gdyby pominąć wpływ infiltracji powietrza i uśrednić to i owo może Pan w obliczeniach przyjąć następującą wartość liniowych mostków cieplnych:

0,19 W/(m*K) dla okien montowanych w licu muru bez węgarka (Podręcznik fizyka budowli - A.Pogorzelski)

0,12 W(m*K) dla okien montowanych w licu muru bez węgarka (PN-EN 12831)

0,040 W(m*K) dla okien montowanych w licu muru z węgarkiem ( na podstawie obliczeń ITB)

0,015 W(m*K) dla okien montowanych w ociepleniu z węgarkiem (na podstawie obliczeń ITB)

Przy właściwym doborze materiałów i perfekcyjnym wykonaniu może Pan też przyjąć, że przy montażu w warstwie ocieplenia mostki liniowe w strefie montażu przyjmą wartość 0 W(m*K), a nawet wartość ujemną.

• 5 months później...

Odgrzeję kotleta... Jeden z dealerów Oknoplastu proponuje mi montaż okien na listwie termo, z tym, że na samej listwie, bez parapetu... Ja jestem zwolennikiem montażu listwa + parapet. Za cholerę nie chcą montować w takiej konfiguracji. Czemu.... nie mam pojęcia. Ktoś ma doświadczenia albo wiedzę o montażu okna tylko na listwie termo ???

@finlandia, Twoja opinia ?

Edytowane przez kuba8815

Miałem ostatnio taki montaż. Wg założeń montujesz na idealnie wypoziomowanych wylewkach na klej do styropianu. W praktyce - to jest mało realne do wykonania.

Druga opcja to montaż jak na zwykłej listwie - poziomowanie podkładkami. Z tym, żeby to zrobić to część parapetową wewnętrzną trzeba odciąć nożem (a potem dokleić - tak jest na filimikach instruktażowych). Więc... po co doklejać ich kształtkę jak można dać podwójną wyskość listwy i wkleić własny kawałek xps?

No właśnie. Generalnie dla moich otworów, komplet Stropexa, listwa + parapet to +/- jakieś 1k pln, więc niema o czym gadać, nie zamierzam oszczędzać. Nurtuje mnie czemu ta ekipa nie chce montować parapetów. Chyba sygnał by poszukać innej... ;)

Druga opcja to montaż jak na zwykłej listwie - poziomowanie podkładkami. Z tym, żeby to zrobić to część parapetową wewnętrzną trzeba odciąć nożem (a potem dokleić - tak jest na filimikach instruktażowych). Więc... po co doklejać ich kształtkę jak można dać podwójną wyskość listwy i wkleić własny kawałek xps?

Czyli tu mówisz o takiej opcji jak mi proponują. Aczkolwiek nic o xps nie wspominali. Tylko tyle, że sama listwa bez parapetu i koniec. Czyli pod listwę kliny i pianka tak ? O podwójnej wysokości listwy też niema mowy.