drozduu 02.06.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Jakie macie doświadczenia czy przemyślenia na temat termo listwy stropex emo oraz ciepłych parapetów oknoplast jak i wiele innych poleca to rozwiązanie ale: znalazłem artykuł, że tak jak profil okna ma 82mm a listwa chyba 44 to faktycznie pogarszamy tą izolację z parapetem podobnie - zalecają zastosować parapet na to listwa i okno nie wiem - nie kumam tego - i nie bardzo mi się to widzi jakoś najbardziej przemawia do mnie xps pod okno i mocowanie przez ramę od dołu - nawet nie ze względu na koszty bo znowu nie astronomiczna cena tych parapetów tylko tak jak to się spotkałem w niektórych sklepach - nowość, żeby napychać sprzedaż a nie do końca efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.06.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 To jest bardziej pogmatwane niż sie wydaje Najlepszym rozwiązaniem jest ciepły parapet z podstawowego powodu - nikt Ci tego nie spieprzy przy montażu PW i PW oraz podstawowa zaleta XPS względem piany - nie chłonie wilgoci Nie jest prawda że listwa podparapetowa nic nie daje bo jest pusta w środku - jest pusta ale bardziej pusto w głowie ma ten kto taki argument wytacza - pusta a w środku zamknięte powietrze najlepszy izolator Wraz z listwa dobrze zamontowany PZ opianowany w całej swej objętości miedzy nim a murem do tego podobnie wykonany montaż PW i.....i masz za śmieszne pieniądze ciepły parapet. Tak więc wszystko zależy tylko od precyzji wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 03.06.2018 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Czyli jareko co doradzasz bo trochę się poguiłem w tych skrótach PW i PZ oki - do ciepłego parapetu mnie przekonałeś ale czy tego stropexu co teraz jest tak wychwalany przez sprzedawców okien . stresuje mnie jedynie dużo mniejszy przekrój listwy Co konkretnie mógłbyś polecić do veki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.06.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 PW - parapet wewnętrzny PZ - parapet zewnętrzny O jaki przekrój listwy Ci chodzi? Podparapetowy? Że węższe od szerokości profilu ? To bez znaczenia gdyz podpiera profil tam gdzie jest komorą że wzmocnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 03.06.2018 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 cytat z oknotestKto w porę nie dostrzeże problemu może popaść w spore kłopoty. Nie daje nam spokoju jeszcze jedna sprawa związana z zastosowaniem Termo-LISTWY, a mianowicie jej wymiary. Monterzy firmy FIX instalowali okna VETREX V82, dla których głębokość ościeżnicy wynosi 82 mm. Termo-LISTWA ma głębokość zdecydowanie mniejszą, co naszym zdaniem niesie za sobą aż dwie niekorzystne implikacje.Kolejne, niekorzystne zjawisko znajdujące przyczynę w wymiarze głębokości Termo-LISTWY, to możliwość powstawania „wpustów” nie znajdujących żadnego technicznego uzasadnienia, pomiędzy licem ramy ościeżnicy, a licem muru. Są one naturalną konsekwencją przesunięcia lica Termo-LISTWY względem lica ramy ościeżnicy i lica muru konstrukcyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 03.06.2018 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.06.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Moja prywatna opinia Przerost formy nad treścią. Walka o setne części współczynnika strat liniowych na styku okna z murem zaczyna osiągać pułap szaleństwa. Gdyby ktoś policzył sobie wszystkie straty ciepła w chałupie okazałoby się że realnie nie ma to żadnego wpływu na sumę strat Marketing i pranie mózgów - tak to oceniam gdyz dziś największym problemem jest sprzedać a nie wymyśleć nowy produkt. A ludzie (klienci) dają się robić w bambuko a każdy z nas jest podatny na reklamę Ale do rzeczy Jak już koniecznie chcesz mieć listwy stropex to różnica w płaszczyznach nie ma problemu. I tak między listwa a murem jest luz (no chyba że okna stoją już w trakcie wznoszenia ścian - tak jak kiedyś budowano z oknami skrzynkowymi ) Czyli trzeba jednak zastosować folie tym samym nie jest problemem opianowac później obciąć pianę w płaszczyźnie okna i pokroić folie Natomiast niedopuszczalne jest pozostawienie tak jak na rysunku gdyz tynk ktory wypełni zagłębienie uniemożliwi swobodną pracę okna doprowadzając w szybkim tempie do jego dewastacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.06.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Są sytuacje dość specyficzne gdzie takie rozwiązanie ma sens - znow moja prywatna opinia Tam gdzie mamy rolety i nagminnie prowadnica jest mocowana na krawędzi okna powodując brak wegarka tym samym największe straty liniowe jakie mogą być. Ja w takiej sytuacji dałem dodatkowo poszerzenia (montaż w Oleśnicy na mojej stronie) Tam zastosowałem poszerzenia ktore stropexem zastąpić można (wtedy co jeszcze nie bylo) Ale w normalnej sytuacji ? Może inaczej Zrób bilans cieplny całej chałupy w dwu wersjach - bez i z stropexem. Wyjdzie Ci ilość hmmm....Watow jakie zaoszczędzisz w rok. Przelicz dodatkowe koszty zakupu i montażu na stropexie. Wnioski wyciągnij sam wszak to twoja kasa Ach dodaj do tego dodatkowe koszty obróbki tynkarskiej wnęki okiennej bo jakoś ten stropex zakryć trzeba Wiem że moje zdanie jest w kontrze względem tych co zapewne zaraz będą je podważać wyłączając różne argumenty z moim zacofaniem montazowym włącznie Tylko proszę Cię o jedno. Zanim ulegniesz wykreowanej modzie na nowy sposób montażu uruchom własne myślenie i poprzyj je obliczeniami - bilans nie kosztuje aż tyle by nie warto by było gi wykonać. Ba! Bilans będzie tańszy niż zakup stropexu natomiast o wiele wiele droższy niż zyski z zastosowania stropexu Nie neguje go jako sposobu podparcia okien tu się sprawdza i ma sens zarówno termiczny jak i ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 03.06.2018 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 okidlatego pytam bo sam nie do końca jestem przekonany co do tych listew to co polecasz na to aby nie było mostka na parapecie - ciepły parapet jaki - czy inwestować w te stropexy u mnie wychodzi że za listwy dodatkowo 300zł, za ciepłe parapety stropexu 1200zł (nie wiem jeszcze czy to sumować czy jest w cenie dodatkowa listwa) duży plus ze podobno bardzo twarde i nie zniszczy się to przy innych pracach na budowie ale może jednak coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.06.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Ciepły parapet z XPS dobrany do zamówionego profila okiennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 15.08.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Zaciekawił mnie ten system (ciepła listwa lub termo-poszerzenie). Zrobiłem za szerokie wnęki okienne i listwy pozwoliłyby mi zamówić okna o odpowiedniej wielkości. Takie listwy pozwoliłyby mi na szersze otwieranie okien, poza tym mógłbym zrobić większy węgarek ze styropianu. Na razie kombinuje z kantówkami drewnianymi, czy listwami z purenitu a tutaj miałbym system, który jest dosyć prosty i mniej pracochłonny. (powyższe zdjęcie zapożyczone ze strony producenta) Najgorsze, że na razie nie ma tej listwy pod profile Brugmanna / Salamander - ponoć mają pojawić się w sprzedaży. Czy ktoś orientuje się może ile kosztuje 1 mb takiego systemu o wysokości 60 mm (zapytałem producenta mailowo, ale na razie nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi) i jak wygląda późniejsza kwestia otynkowania termo-poszerzenia (czy tynk na połączeniu termo poszerzenia z ramą okna może pękać, czy trzeba stosować w tym miejscu jakieś listwy maskujące, albo akrylować połączenie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.08.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Jak już będziesz rozmawiał z producentem, to dopytaj też o warunki tej gwarancji, bo póki co on się nigdzie nie chce nią pochwalić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pklos84 27.09.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Zaciekawił mnie ten system (ciepła listwa lub termo-poszerzenie). Zrobiłem za szerokie wnęki okienne i listwy pozwoliłyby mi zamówić okna o odpowiedniej wielkości. Takie listwy pozwoliłyby mi na szersze otwieranie okien, poza tym mógłbym zrobić większy węgarek ze styropianu. Na razie kombinuje z kantówkami drewnianymi, czy listwami z purenitu a tutaj miałbym system, który jest dosyć prosty i mniej pracochłonny. (powyższe zdjęcie zapożyczone ze strony producenta) Najgorsze, że na razie nie ma tej listwy pod profile Brugmanna / Salamander - ponoć mają pojawić się w sprzedaży. Czy ktoś orientuje się może ile kosztuje 1 mb takiego systemu o wysokości 60 mm (zapytałem producenta mailowo, ale na razie nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi) i jak wygląda późniejsza kwestia otynkowania termo-poszerzenia (czy tynk na połączeniu termo poszerzenia z ramą okna może pękać, czy trzeba stosować w tym miejscu jakieś listwy maskujące, albo akrylować połączenie)? Witam, listwy do profilu Salamander są juz dostępne. Proszę kontaktować się z firmą MEDOS- wyłącznym dystrybutorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 05.10.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Witam, listwy do profilu Salamander są juz dostępne. Proszę kontaktować się z firmą MEDOS- wyłącznym dystrybutorem. No właśnie podpytuję firmę Medos regularnie - dzisiaj otrzymałem informację, że termo-poszerzenia do profilu Salamander nie są jeszcze dostępne w sprzedaży i że mam się kontaktować za tydzień lub za 2 tygodnie. Dowiedziałem się też, że elementy systemu pod profil Salamander będą droższe o około 30% w stosunku do Veki i Aluplasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 11.10.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Są sytuacje dość specyficzne gdzie takie rozwiązanie ma sens - znow moja prywatna opinia Tam gdzie mamy rolety i nagminnie prowadnica jest mocowana na krawędzi okna powodując brak wegarka tym samym największe straty liniowe jakie mogą być. Ja w takiej sytuacji dałem dodatkowo poszerzenia (montaż w Oleśnicy na mojej stronie) Tam zastosowałem poszerzenia ktore stropexem zastąpić można (wtedy co jeszcze nie bylo) Ale w normalnej sytuacji ? Może inaczej Zrób bilans cieplny całej chałupy w dwu wersjach - bez i z stropexem. Wyjdzie Ci ilość hmmm....Watow jakie zaoszczędzisz w rok. Przelicz dodatkowe koszty zakupu i montażu na stropexie. Wnioski wyciągnij sam wszak to twoja kasa Ach dodaj do tego dodatkowe koszty obróbki tynkarskiej wnęki okiennej bo jakoś ten stropex zakryć trzeba Wiem że moje zdanie jest w kontrze względem tych co zapewne zaraz będą je podważać wyłączając różne argumenty z moim zacofaniem montazowym włącznie Tylko proszę Cię o jedno. Zanim ulegniesz wykreowanej modzie na nowy sposób montażu uruchom własne myślenie i poprzyj je obliczeniami - bilans nie kosztuje aż tyle by nie warto by było gi wykonać. Ba! Bilans będzie tańszy niż zakup stropexu natomiast o wiele wiele droższy niż zyski z zastosowania stropexu Nie neguje go jako sposobu podparcia okien tu się sprawdza i ma sens zarówno termiczny jak i ekonomiczny. jareko, ile kwh może uchodzić przez mostek cieplny na styku okna i muru? Jaka to mniej więcej może być różnica przy osadzeniu w murze a w izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.10.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 jareko, ile kwh może uchodzić przez mostek cieplny na styku okna i muru? Jaka to mniej więcej może być różnica przy osadzeniu w murze a w izolacji? Z tymi liniowymi mostkami to widzę, że inwestorzy błądzą aż miło. W tego typu rozważaniach ma Pan trzy możliwe drogi. 1. Doliczyć wartość mostka do wartości Uw okna. 2. Doliczyć wartość mostka do wartości U ściany konstrukcyjnej. 3. Rozpatrywać mostki "indywidualnie" przyjmując właściwe wartości dla progu, nadproża i stojaków ościeżnic. Dla każdego obiektu i każdego sposobu wykonania wartości liniowych mostków cieplnych w strefie montażu okien będą inne. Gdyby pominąć wpływ infiltracji powietrza i uśrednić to i owo może Pan w obliczeniach przyjąć następującą wartość liniowych mostków cieplnych: 0,19 W/(m*K) dla okien montowanych w licu muru bez węgarka (Podręcznik fizyka budowli - A.Pogorzelski) 0,12 W(m*K) dla okien montowanych w licu muru bez węgarka (PN-EN 12831) 0,040 W(m*K) dla okien montowanych w licu muru z węgarkiem ( na podstawie obliczeń ITB) 0,015 W(m*K) dla okien montowanych w ociepleniu z węgarkiem (na podstawie obliczeń ITB) Przy właściwym doborze materiałów i perfekcyjnym wykonaniu może Pan też przyjąć, że przy montażu w warstwie ocieplenia mostki liniowe w strefie montażu przyjmą wartość 0 W(m*K), a nawet wartość ujemną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba8815 30.03.2019 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 (edytowane) Odgrzeję kotleta... Jeden z dealerów Oknoplastu proponuje mi montaż okien na listwie termo, z tym, że na samej listwie, bez parapetu... Ja jestem zwolennikiem montażu listwa + parapet. Za cholerę nie chcą montować w takiej konfiguracji. Czemu.... nie mam pojęcia. Ktoś ma doświadczenia albo wiedzę o montażu okna tylko na listwie termo ???@finlandia, Twoja opinia ? Edytowane 30 Marca 2019 przez kuba8815 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.03.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Miałem ostatnio taki montaż. Wg założeń montujesz na idealnie wypoziomowanych wylewkach na klej do styropianu. W praktyce - to jest mało realne do wykonania. Druga opcja to montaż jak na zwykłej listwie - poziomowanie podkładkami. Z tym, żeby to zrobić to część parapetową wewnętrzną trzeba odciąć nożem (a potem dokleić - tak jest na filimikach instruktażowych). Więc... po co doklejać ich kształtkę jak można dać podwójną wyskość listwy i wkleić własny kawałek xps? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba8815 30.03.2019 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 No właśnie. Generalnie dla moich otworów, komplet Stropexa, listwa + parapet to +/- jakieś 1k pln, więc niema o czym gadać, nie zamierzam oszczędzać. Nurtuje mnie czemu ta ekipa nie chce montować parapetów. Chyba sygnał by poszukać innej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba8815 30.03.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Druga opcja to montaż jak na zwykłej listwie - poziomowanie podkładkami. Z tym, żeby to zrobić to część parapetową wewnętrzną trzeba odciąć nożem (a potem dokleić - tak jest na filimikach instruktażowych). Więc... po co doklejać ich kształtkę jak można dać podwójną wyskość listwy i wkleić własny kawałek xps? Czyli tu mówisz o takiej opcji jak mi proponują. Aczkolwiek nic o xps nie wspominali. Tylko tyle, że sama listwa bez parapetu i koniec. Czyli pod listwę kliny i pianka tak ? O podwójnej wysokości listwy też niema mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts