Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepłe parapety, ciepła listwa , STROPEX a może coś innego

Recommended Posts

No właśnie. Generalnie dla moich otworów, komplet Stropexa, listwa + parapet to +/- jakieś 1k pln, więc niema o czym gadać, nie zamierzam oszczędzać. Nurtuje mnie czemu ta ekipa nie chce montować parapetów. Chyba sygnał by poszukać innej... ;)

Jestem ciekawy o ile zmniejszy się mostek liniowy pod oknem po zastosowaniu tego stropexa w stosunku do "normalnego" montażu? Czy te "zaledwie 1kpln" ma szansę kiedykolwiek się "zamortyzować" i czy warto tak na prawdę przejmować się tym detalem...

Jestem ciekawy o ile zmniejszy się mostek liniowy pod oknem po zastosowaniu tego stropexa w stosunku do "normalnego" montażu?

W ogóle się nie zmniejszy ponieważ pomiędzy murem, a oknem znajdzie się materiał o współczynniku przewodzenia ciepła zbliżonym albo i takim samym jak współczynnik przewodzenia ciepła pianki PU, a może być, że zmieni się ale na gorsze, bo ten parapet, to materiał o dużej gęstości, więc i jego przewodność cieplna może być większa niż pianki PU było nie było substancji porowatej, wypełnionej CO2.

Jestem ciekawy o ile zmniejszy się mostek liniowy pod oknem po zastosowaniu tego stropexa w stosunku do "normalnego" montażu? Czy te "zaledwie 1kpln" ma szansę kiedykolwiek się "zamortyzować" i czy warto tak na prawdę przejmować się tym detalem...

Co masz na myśli, mówiąc o normalnym montażu ? mur-piana-okno ? Czy opcja z wyklejeniem wnęki od spodu xps'em ?

a może być, że zmieni się ale na gorsze, bo ten parapet, to materiał o dużej gęstości, więc i jego przewodność cieplna może być większa niż pianki PU było nie było substancji porowatej, wypełnionej CO2.

Fakt, gęstość może być argumentem. Sugerujesz, że nie warto się w to pchać ? Listwa termo wystarczy ? Kolejna moja wątpliwość to szerokość zabudowy, okno-rama 82mm, listwa od spodu wypełniona pianą pu jakieś 40. Drastyczne zmniejszenie szerokości, nie spowoduje pogorszenia parametrów w tym miejscu ? Chodzi o taką listwę podokienną, zakotwioną do muru

listwa emo.jpg

Edytowane przez kuba8815

Fakt, gęstość może być argumentem. Sugerujesz, że nie warto się w to pchać ? Listwa termo wystarczy ? Kolejna moja wątpliwość to szerokość zabudowy, okno-rama 82mm, listwa od spodu wypełniona pianą pu jakieś 40. Drastyczne zmniejszenie szerokości, nie spowoduje pogorszenia parametrów w tym miejscu ?

Analizując przypadek trzeba brać pod uwagę współczynnik przenikania ciepła oraz wartość liniowych mostków cieplnych. Listwa też jest termicznie gorszym rozwiązaniem od "gołej" pianki PU albo parapetu ze stopą ze styropianu lub styroduru, jeśli spojrzymy na nią pod kątem współczynnika przenikania ciepła.

• 4 months później...

Witajcie,

przepraszam za odgrzewanie starego tematu, jednak szukam odpowiedzi właśnie na podobne pytanie i liczę na Waszą pomoc. Generalnie sytuacja przedstawia się tak, że cofnąłem nadproże o 5 cm, ponieważ warstwa ocieplenia ma mieć 15 cm, a skrzynki rolet podtynkowych wejdą 18 (wysokie okna ok. 2,3m). W związku z tym, okna muszę cofnąć też o te 5 cm w mur. Wykonawca zaproponował mi, że podetnie wierzchnią warstwę porothermu i wstawi styrodur. Czy dobrze szuka rozwiązania, by wyeliminować mostki cieplne po bokach okien? I drugie pytanie na czym najlepiej obsadzić te okna? Poszerzenia odpadają, ponieważ będą ok 8 cm od podłogi (nie chcę by podłoga w nie wchodziła. Co będzie najlepszym rozwiązaniem? Poszerzenia PVC, ciepłe parapety xps, listwa EMO stropexu?