Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja komina systemowego w domu z WM

Recommended Posts

No wlasnie,,, jak w temacie,,,

przejrzalem kilka watkow, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazlem.

Dom z rekuperacja i kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnatrz, ale jaki komin do tego?

Wszytkie kominy izolowane sa przy okazji wentylowane i pobieraja powietrze z wewnatrz budynku. Jaki to ma wplyw na prace WM? No bo straty ciepla wydaja sie oczywiste :-/

A moze nie dawac tej kratki odpowietrzajacej a z gory te otwory wentylacyjne szczelnie zamknac?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Pzdr

ffhhfgfhhf.jpg

No wlasnie,,, jak w temacie,,,

przejrzalem kilka watkow, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazlem.

Dom z rekuperacja i kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnatrz, ale jaki komin do tego?

Wszytkie kominy izolowane sa przy okazji wentylowane i pobieraja powietrze z wewnatrz budynku. Jaki to ma wplyw na prace WM? No bo straty ciepla wydaja sie oczywiste :-/

A moze nie dawac tej kratki odpowietrzajacej a z gory te otwory wentylacyjne szczelnie zamknac?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Pzdr

[ATTACH=CONFIG]414253[/ATTACH]

Niedawno przerabiałem temat. Są konstrukcje "czterowarstwowe", gdzie powietrze do przewietrzania izolacji jest od razu powietrzem do spalania. Takie rozwiązanie ma np. firma Jawar (Jawar Nord). Są również kominy, które posiadają wkłady glazurowane i nie wymagają przewietrzania izolacji, np. Plewa Osmo Fu lub Uni Fu. Można też zastosować komin izolowany z kwasówki, który również nie wymaga przewietrzania izolacji.

Nie jestem ekspertem w tym temacie, ale osobiście w domu z WM nie stosowałbym przewietrzania izolacji kanału spalinowego stosując powietrze z pomieszczeń (kratka na kominie), ponieważ w przypadku nieszczelności i podciśnienia w instalacji może być problem.

Takie rozwiązanie ma np. firma Jawar (Jawar Nord). Są również kominy, które posiadają wkłady glazurowane i nie wymagają przewietrzania izolacji, np. Plewa Osmo Fu lub Uni Fu.

Dzięki za odpowiedź...

Znalazłem jeszcze komin Lier Smart i Schiedel Stabil. Także są izolowane i nie mają przewietrzenia... I się tak zastanawiam czym się one różnią od tych z przewietrzeniem, że akurat w nich nie jest takie potrzebne?

Może jakby nie montować kratki i szczelnie zamknąć otwory przewietrzające wylotu z komina w kominie z wentylacją to też przy grzaniu drewnem nic by się nie działo?

Hmmm ... myślę, że tutaj warto by się było zwrócić do producenta (nie znam odpowiedzi). Przyznam, że kominów Leier'a akurat nie sprawdzałem. Pytałem się Schiedla o kratkę w Rondo Plus i dostałem taką odpowiedź:

Odnośnie przewietrzenia. Przewietrzenie jest elementem obowiązkowym ponieważ dzięki niemu system dopuszczony jest do pracy w trybie mokrym. Cyrkulacja powietrza w kanałach przewietrzających zapobiegnie ewentualnym zaciekom. Dodatkowo rezygnacja z tego rozwiązania może wiązać się z utratą gwarancji w przypadku zacieków.

Możliwe, że w przypadku spalin suchych nie wymagają kratki i dlatego Stabil nie jest w nią zaopatrzony (nie jest dopuszczony do pracy mokrej).

Dokladnie jest tak jak piszesz... tez napisalem do przedstawiciela i mi odpisal dokladnie to co napisales. Takze te kominy (stabil, smart, plewa i im podobne) nadaja sie do kominka, gdzie temperatura spalin jest wieksza niz 200 stopni i pewnie wybiore jeden z nich.

Gosc mi napisal jeszcze, ze przy pracy suchej komina kratka do przewietrzenia praktycznie nie jest potrzebna, ale w przypadku reklamacji z jakiegos powodu producent nie uzna gwarancji z powodu niezgodnego montazu, jesli komin oryginalnie wymaga wentylacji.

pozdrawiam