Jerry304 03.06.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Od roku jestem dumnym posiadaczem stawu , tak ok.400m2. Niestety ,jedną z jego krawędzi porastają wiekowe topole co wiąże się z jesiennym koszmarem opadających liści .Topole należą do sąsiada i ich wycinka nie wchodzi w grę ( szkoda by ich zresztą było bo nadają mojej działce fajnego klimatu )Między topolami a moim stawem ( wzdłuż krawędzi stawu ) ciągnie się rów melioracyjny a szerokość "nasypu " wynosi ok 3m. Pomyślałem więc, że połączę staw z rowem przepustem o śr. np.0.5 m (oczywiście z lekkim nachyleniem w kierunku rowu ) i dolewając wody (pompa głębinowa )do stawu spowoduję jej wypływ do rowu melioracyjnego wraz z powierzchniowymi brudami (między innymi jesienne liście )Czy to zadziała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 03.06.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Wątpię, czy użycie rowu melioracyjnego będzie zgodne z prawem. Musiałbyś mieć najpierw zgodę odpowiedniego organu dla danej lokalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 03.06.2018 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Pomińmy kwestie formalno-prawne ,interesuje mnie czy fizycznie moja koncepcja się sprawdzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts