dorost 03.06.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Witam! Mam taki temat - chciałbym zasypać ziemią przestrzeń (szer 0,7m x dł 4,5m x gł. ~1,5m) pomiędzy tarasem a murem na granicy posesji żeby zasadzić tam rośliny wychodzące ponad taras. Mur do wysokości ok 20cm ponad poziom gruntu ma grubość ok. 25cm. i zbudowany jest z bloczków betonowych, sięga też na ok. 1- 1,5m poniżej poziomu gruntu - sąsiad ma zaraz za granicą działki schody do piwnicy i stąd taka głębokość. Na rzeczonym murze został nadbudowany murek z cegły klinkierowej na szerokość jednej cegły (12cm) w taki sposób, że od mojej strony cegły są zlicowane z bloczkami i stanowią jedną płaszczyznę. Wysokość murki z klinkieru to ok. 30cm (5 warstw cegły). Pytanie brzmi - czy w takim układzie mogę nasypać ziemię do wysokości czwartegu rzędu cegieł bez ryzyka, że z czasem murek z cegły nie wytrzyma naporu ziemi i się nie pochyli / przewróci w stronę sąsiada? Jeżeli wymagane jest wzmocnienie to jakie ? Pierwotna koncepcja zakładała, że pusta przestrzeń zostanie zasypana tylko do wysokości "szerokiego" muru a powyżej postawimy duże donice. Ostatecznie bardziej nam pasuje wersja bez donic i stąd moje zapytanie. Z góry dziękuję za pomoc! D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorost 07.06.2018 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Odświeżam temat Nikt nic w temacie nie doradzi? Pozdrawiam D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts