noe_ 03.06.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Witam, planuję wykonać murek oporowy i mam odnośnie tego kilka pytań... Murek ma być po obu stronach zjazdu do garażu który mieści się w podpiwniczeniu domku. Wysokość max 1,2 m ( przy otworze wjazdowym) a długości około 8,5 m. Murek planuję wykonać z cegły klinkierowej perforowanej i chciałbym wykonać go samodzielnie więc stąd moje następujące pytania: 1. Czy szerokość murku na około 24 cm ( czyli długość jednej cegły) będzie dostateczna ? (planuję go dodatkowo zakotwiczyć w kilku punktach za pomocą kilku " łap" wykonanych z prętów wmurowując je między warstwy cegły i wkopując w ziemię po zewnętrznej stronie murku) 2. Czy murować warstwy naprzemiennie, tj. jedna warstwa cegły wzdłuż, druga warstwa cegły na szerokość... czy warstwy układane na szerokość murować tylko co kilka warstw wzdłużnych ? 3. Z racji tego, że znaczna część zewnętrznej strony murku będzie zasłonięta przylegającą do niego ziemią to czy mogę mieszać materiały i to czego nie widać murować ze zwykłej cegły ( oczywiście jeśli dostanę takową w zbliżonych rozmiarów do tej klinkierowej ) a na koniec zewnętrzną część pomalować tą czarną masą, którą maluje się fundamenty aby ją zabezpieczyć przed wilgocią ? Ogólnie teren na którym stoi domek jest bardzo suchy, w dużej mierze to piach 4. Jaką cegłę klinkierową polecacie a czego lepiej nie kupować ? Cena niestety odgrywa tu dość istotną rolę Dzisiaj przeglądając sieć natknąłem się na sprzedawaną w jednej z sieci marketów budowlanych ( tej z niebiesko białym logiem ) cegłę elewacyjną Lode. Czy ona nadaje się na taki murek ? Nie ukrywam cena jest bardzo atrakcyjna, niespełna 1,6 zł. Na forum natknąłem się na kilka opinii na jej temat ale są z 2007-2008 r i jest trochę zastrzeżeń co do trzymania wymiarów Mile widziane propozycje producentów których wyroby jednak trzymają wymiar 5. Wyczytałem, że przy murkach o większej długości należy robić szczeliny dylatacyjne co około 5 metrów... Czy ktoś mógłby coś na ten temat powiedzieć ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts