Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile metrów zbrojenia do ław?

tm1213

Recommended Posts

Buduję dom na ławach. Jestem obecnie na etapie stropu, więc minął już etap zachwytu z tego, że ruszyła budowa, a zaczęło się dokładniejsze przyglądanie się wydatkom.

W rozliczeniu fundamentów od wykonawcy dostałem wyliczenie, że długość fundamentów to 76 m, a prętów 12 zamówił do tego 600m! Zaokrąglając długość nawet do 100 m (łuki, 2 słupy wewn, trzpienie), to i tak wychodzi mi 400 m. Czy to znaczy, że te 200 m stali powinno zostać? Stali 6-tki też zamówił 600 m.

Mariusz

To daj dane ile połaczeń, ile kominów, czy wieniec na ścianie (pewnie nie bo by było za mał). Ile rdzeni.

Samych łuków masz na 5 prętów, 22 pręty podstawowoe zbrojenie ławy, trzpienie załóżmy 7 sztuk ze słupami to 5 prętów.. Masz 32 sztuki..jeszcze 18.

Jest taka prawda ludowa, jak boisz się że ludzie kradną to znaczy że sam kradniesz.

Pewnei na budowie jeszcze się wala stal a już afera kryminalna...wkurzają mnie tacy ludzie, ca zamiast wyjaśnić szukają spiny.

Żeby nie trzeba było wróżyć, to uzupełniam. W ławach mam standardowo 4 pręty, są dwa słupy w fundamentach + dwa filarki na "ganku". Wszystkie zbrojone 4x12. Ciężko stwierdzić ile z tego zostało na budowie, ale jak zakończył stan zero i zaczynał parter, to zamówił kolejne 180m. W ramach zamawiania materiałów na strop wziął jeszcze 800 m. Co daje w sumie już ponad 1,5 km. Oczywiście leży ich trochę na placu /niektóre wmieszane w piach/, ciężko mi określić ile, ale jakoś mam wrażenie, że ta zamówiona ilość znacznie przewyższa potrzeby.

Układ jest taki, że on zamawia w hurtowni, a ja płacę faktury. Dojazd na budowę jest niewygodny, bo nie ma jak zawrócić i trzeba podjeżdżać tyłem. Jakoś nie podejrzewam, żeby sobie wywoził pręty własnym transportem (one mają chyba 6m) ani żeby hurtownia mu na lewo gdzieś dostarczała ani, że hurtownia wystawia faktury na towar niedostarczony. Mimo wszystko coś mi się tutaj nie klei.

Dla porównania, prętów 6mm też już opłaciłem 1,5 km.

W czwartek będę na miejscu, więc spróbuję policzyć co tam leży.

Sprawdź co masz w dokumentacji projektowej.

Z tego powinieneś rozliczać wykonawcę.

Może być potrzebne trochę więcej niż w projekcie ale nie dużo więcej.

Może 10-15% więcej. Dużo zależy od długości pojedynczych prętów i od odpadów z prętów długości po 12 m.

W projekcie powinieneś mieć zestawienie materiałów na ławy i zbrojenie z wykazem stali i metrów bieżących każdej grubości pręta. U mnie w sumie się sprawdziło, różnica wyszła kilku prętów 12 metrowych. Zamówiłem 5 prętów więcej i i zostały się dwa. Ale pamiętać trzeba o docinkach, "elkach", słupkach, wtedy pręty topnieją w oczach. 600 m podzielić na 4 pręty w ławie daje 150 mb zbrojenia, czyli dwa razy więcej niż obwód fundamentu. Odejmij słupki .. łatwo je policzyć no i "elki" na łączenia

Nie mam czegoś takiego w projektcie jak zestawienie materiałów. To by było marzenie. Projekt jest katalogowy i dostałem do niego schematyczne zestawienie materiałów dla wersji podstawowej, typu tyle kg gwoździ, tyle ton żelaza, tyle bloczków YTONG, itp. Ale ławy zrobiły się schodkowe z uwagi na pochyłość terenu, rozszerzyliśmy garaż na dwa stanowiska, zmieniliśmy materiał na porotherm i podnieśliśmy ściankę kolankową, więc uznałem, że wykaz nijak nie przystaje do realiów, więc przestałem na niego patrzeć. W finalnej wersji projektu był tylko wykaz belek stropowych teriva i lista drewna na więźbę (same przekroje oczywiście).

Tak czy inaczej na placu nie ma w ogóle prętów 12mm, ale kierownik potwierdza, że naprawdę tyle weszło i jeszcze wejdzie na wieniec nad kolankami. Kierownikowi wierzę, bo to dusza człowiek, dużo mi pomaga w załatwianiu spraw i mocno pilnuje wykonawcę, żeby nie szedł na skróty i robił wszystko zgodnie ze sztuką.

Mam jeszcze trochę zastrzeżeń do rozliczeń z wykonawcą za parter, ale to już na inny dział forum...

Dzięki za konsultacje