Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zabudowany kibelek jest OK?

Design

Recommended Posts

Wszystko zależy jeszcze od producenta. Jak wiźmiesz Geberit czy TC ( też niemieckie) to niepowinnieneś mieć problemów.

Ja tylko trochę na własne życzenie zaskoczyłem sam siebie ceną komletu. Przewyższa dużo koszt zwykłego kompaktu. Ale coś za coś - efekt wizualny jest lepszy.

• 2 weeks później...
Podobno najmniej awaryjny jest Geberit. U mnie już kilka lat, bez kłopotów.

Czego niewidać tego sercu nie żal. Ciekawostka taka do mnie dotarła a propos geberita i kazdego pewno innego systemu tego typu. Otóz teść przyjaciela robił wymiane wystoju łazienki. Sedes i bidet miał taki wolnostojacy przy murku po srodku łazienki. Zdemontowany był okropie przeżarty korozją po 2,5 roku od zamontowania. Ciekawostka co? Sam mam geberita ale nie wiedziałem ze za ścianka maskującą rdza źre mojego geberita w spokoju i niepokojona przez nikogo :-)

to zalezy czym obudujesz... jesli gipsy i płytki i sie zepsuje to bedziesz musial wszystko rozebrac. ja mam u siebie sklejke - w razie jakby co :) to ją zdejmę i wymienię:

http://rsplus.com.pl//projekty/Tychy_mieszk/real/m10.jpg

ale nie slyszalem zeby sie komus zepsulo... ja mam w systemie grohe (cena jak geberita)

Jeżeli jest prawidłowo zamontowany i obudowany to nic się nie może stać (co może się stać z plastykowym zbiornikiem i rurami) a elementy mechaniczne zużywające się lub mogące ulec uszkodzeniom można wymienić przez kanał rewizyjny (otwór na przycisk spłuczki) bez jakiegokolwiek niszczenia obudowy. Mam również geberity na razie 3 lata i jest w porządku. Niema się nad czym zastanawiać to jest rozwiązanie na miarę czasów, polecam.

Zdemontowany był okropie przeżarty korozją po 2,5 roku od zamontowania.

Myślę, że rdza nie jest winą sprzętu, lecz niewłaściwego klimatu w łazience. Mam jedną obudowę ocynkowaną a jedną malowaną jestem ciekaw, co się tam pod spodem dzieje. Sprawdzę w wolnym czasie, mam możliwość.

Czego niewidać tego sercu nie żal. Ciekawostka taka do mnie dotarła a propos geberita i kazdego pewno innego systemu tego typu. Otóz teść przyjaciela robił wymiane wystoju łazienki. Sedes i bidet miał taki wolnostojacy przy murku po srodku łazienki. Zdemontowany był okropie przeżarty korozją po 2,5 roku od zamontowania. Ciekawostka co? Sam mam geberita ale nie wiedziałem ze za ścianka maskującą rdza źre mojego geberita w spokoju i niepokojona przez nikogo :-)

wszystkie elementy w systemach podwieszanych (Geberit) są z tworzywa sztucznego i rdza nie ma tam czego szukać.....

trqadycyjne kompakty sa chyba bardziej awaryjne,

a jeśli miska będzie podwieszana to są inne plusy - czyściej w łazience czy kibelku, a do tego szersze pole manewru jeżeli chodzi o rozprowadzenie podlogówki - po prostu więcej miejsca na pętle - można poprowadzić w miejscu w którym "normalnie" stałby kibelek.

• 4 weeks później...

wszystkie elementy w systemach podwieszanych (Geberit) są z tworzywa sztucznego i rdza nie ma tam czego szukać.....

Taaa.... Szczegolnie rama jest plastikowa...

ja mam Geberita bez ramy, zamontowany jest do profili. Geberit wisi na kolankowej psedoscianie, do ktorej moge dostac sie od tylu i wymienic caly dolnopluk (tak sie on chyba fachowo nazywa :) ).