Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Glebogryzarka 50cm czy 75cm?

Recommended Posts

Muszę przejechać ok. 1000m2 działki po budowie - część mało naruszona, część do grubszej roboty (koleiny po koparce itd). Glina. Chciałbym kupić glebogryzarkę STIGA, tylko nie umiem się zdecydować, który model - SRC 550, czy SRC 775? W słabszej mam silnik 125cm3/1,6kW, szerokość 50, głębokość 20cm. W mocniejszej 163cm3/3,5kW, 75/26cm. Różnica w cenie ok. 700 zł. Czy warto szarpać się na większą? Niby mocniejsza, ale słyszałem, że w trudnym gruncie gorzej pracuje się szerszą, niezależnie od mocy silnika. Jak to jest?

Daj sobie spokój z zakupem w ogóle. Wypożycz, najlepiej taką z napędem. Ja po kilku wypożyczeniach i robocie taką jak chcesz kupić stwierdziłem, że to robota głupiego. Wypożyczyliśmy z sąsiadem taka dużą z napędem hydraulicznym, przestawianą kierownicą (żebyś nie szedł po już uprawionej roli) i to była konkretna robota.

A w czym był główny problem? Celowałem raczej w zakup, bo chcę to robić po kawałku, na spokojnie, a potem sprzedać - strata na tym będzie pewnie podobna jak koszt wynajmu, a nie muszę się spieszyć, nie muszę tego wozić kilka razy do firmy od wynajmu (ciężkie i nieporęczne) itd.

Jak dla mnie największym problemem było prowadzenie tego ustrojstwa. Raz za głęboko, raz rwie do przodu nie mieląc gleby itp. Dam Ci radę: wypożycz na pół dnia (pół stawki) i zobacz, czy będzie Ci to pasować. Też nosiłem się z poważnym zamiarem kupna własnej, lecz po wypożyczeniu stwierdziłem, że nie warto inwestować w ten sprzęt. W moich stronach glebogryzarka (taka, jaką chcesz zakupić) kosztuje 80 zł/dobę, duża z napędem 100 zł. Przetestuj i podejmij decyzję bo jak już kupisz to wtedy ...musztarda po obiedzie.

Ja sobie kupiłem Hondę szerokość robocza 23 cm, ale to co chciałem przygotować na samym początku to faktycznie wypożyczyłem - to była duża maszyna miała z 65cm,nie wiem co bym z nią obecnie zrobił. Ta która mam przydaje się praktycznie tylko na wiosnę - ale jak mam coś "skopać" jest niezastąpiona - jak dobry szpadel :)