samotnik 04.06.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Muszę przejechać ok. 1000m2 działki po budowie - część mało naruszona, część do grubszej roboty (koleiny po koparce itd). Glina. Chciałbym kupić glebogryzarkę STIGA, tylko nie umiem się zdecydować, który model - SRC 550, czy SRC 775? W słabszej mam silnik 125cm3/1,6kW, szerokość 50, głębokość 20cm. W mocniejszej 163cm3/3,5kW, 75/26cm. Różnica w cenie ok. 700 zł. Czy warto szarpać się na większą? Niby mocniejsza, ale słyszałem, że w trudnym gruncie gorzej pracuje się szerszą, niezależnie od mocy silnika. Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.06.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Daj sobie spokój z zakupem w ogóle. Wypożycz, najlepiej taką z napędem. Ja po kilku wypożyczeniach i robocie taką jak chcesz kupić stwierdziłem, że to robota głupiego. Wypożyczyliśmy z sąsiadem taka dużą z napędem hydraulicznym, przestawianą kierownicą (żebyś nie szedł po już uprawionej roli) i to była konkretna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 04.06.2018 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 A w czym był główny problem? Celowałem raczej w zakup, bo chcę to robić po kawałku, na spokojnie, a potem sprzedać - strata na tym będzie pewnie podobna jak koszt wynajmu, a nie muszę się spieszyć, nie muszę tego wozić kilka razy do firmy od wynajmu (ciężkie i nieporęczne) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.06.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 A w czym był główny problem? Celowałem raczej w zakup, bo chcę to robić po kawałku, na spokojnie, a potem sprzedać - strata na tym będzie pewnie podobna jak koszt wynajmu, a nie muszę się spieszyć, nie muszę tego wozić kilka razy do firmy od wynajmu (ciężkie i nieporęczne) itd. Jak dla mnie największym problemem było prowadzenie tego ustrojstwa. Raz za głęboko, raz rwie do przodu nie mieląc gleby itp. Dam Ci radę: wypożycz na pół dnia (pół stawki) i zobacz, czy będzie Ci to pasować. Też nosiłem się z poważnym zamiarem kupna własnej, lecz po wypożyczeniu stwierdziłem, że nie warto inwestować w ten sprzęt. W moich stronach glebogryzarka (taka, jaką chcesz zakupić) kosztuje 80 zł/dobę, duża z napędem 100 zł. Przetestuj i podejmij decyzję bo jak już kupisz to wtedy ...musztarda po obiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.06.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Ja sobie kupiłem Hondę szerokość robocza 23 cm, ale to co chciałem przygotować na samym początku to faktycznie wypożyczyłem - to była duża maszyna miała z 65cm,nie wiem co bym z nią obecnie zrobił. Ta która mam przydaje się praktycznie tylko na wiosnę - ale jak mam coś "skopać" jest niezastąpiona - jak dobry szpadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagorski-tomasz 10.06.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Tak tak lepiej wypożyczyć na próbę,sprawdzisz ocenisz i być może więcej już ci nie będzie potrzebna,nie raz nie ma co się szarpać z zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts