elpapiotr 05.06.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Witam. Nooo, jeżeli wieloletni pracownik największego ZE toleruje takie"schematy", to ja współczuję temu ... ZE. PS. Ja na przykład widziałem dużo samolotów, ale pilotem nazwać się nie mogę. Ten ostatni malunek jakoś nie przemawia do mnie. Kolega przeniósł lodówkę, gniazda i coś tam jeszcze na jedną RCD. Naprawdę szkoda mięsa. Edytowane 5 Czerwca 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nandzior 05.06.2018 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Witam. Ten ostatni malunek jakoś nie przemawia do mnie. Kolega przeniósł lodówkę, gniazda i coś tam jeszcze na jedną RCD. Naprawdę szkoda mięsa. Wiem ze najlepiej byloby zeby kazdy obwod byl na jednym RCD ale raczej sie tego nie praktykuje. Teraz jest wszystko na jednej RCD jednofazowej i tez odebrane przez elektryka. Miałem lodówkę na obwodzie ze zmywarka ale na Elektrodzie stwierdzili ze nie może być zmywarka i lodówka na jednym obwodzie. Czlowiek jak to czyta to juz glupieje. Twoim zdaniem zmywarka i lodowka moze zostac na jednym obwodzie pod RCD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.06.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Miałem lodówkę na obwodzie ze zmywarka ale na Elektrodzie stwierdzili ze nie może być zmywarka i lodówka na jednym obwodzie. Ale Łukasz dodatkowo napisał - Każdy odbiornik stacjonarny powyżej 2kW powinien być na osobnym obwodzie Teraz kolega rozumie ? Wynika to z przepisów, które razem z ZE nie znacie. Mowa o Dz. U. nr 75 z 12.04.2002r, poz.690, par.188, pkt.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nandzior 05.06.2018 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Jak najbardziej rozumiem tylko szukając w necie ciężko znaleźć zmywarke powyżej 2kw (osiąga do 2KW na pełnym cyklu i tylko przy podgrzaniu przepływowym). Więc myślę że lepsza opcja byłoby zostawić zmywarke i lodówkę na jednym. Chyba że dołożyć trzecia RCD i dać na lodówkę i gniazda w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts