Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rodzaj prętów gwintowanych do podwieszenia podestu tarasu

helmut997

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

przygotowuję taras na dachu klatki schodowej. Profile balustrady jak i legary poprzeczne (8x16) na których spocznie podłoga z desek będę przymocowane do prętów gwintowanych o przekroju 20mm. Pręty osadzone chemicznie na głębokość 40cm w murze cegły (ściany nośne klatki schodowej). Podest będzie miał wymiary 3x4m. Zakotwiłem chemicznie 7 prętów i w tej chwili wygląda to tak jak na rysunku. Jedyna moja wątpliwość tyczy się rodzajów prętów. Otóż wybrałem zwykłe pręty ocynkowane z castoramy (Azmet) o klasie wytrzymałości 4.8 ; później dowiedziałem się, że istnieje też klasa 8.8 i stąd moja wątpliwość.

Na pręty nałożone zostaną legary (belka) usztywniające (8x16). W tej chwili przewidziane są 3 takie legary. Zastanawiam się czy jednak nie osadzić kolejnych 4 prętów (tym razem klasa 8.8) i na nich osadzić dodatkowe 2 legary.

Nie znam się na wyliczeniach niestety, ale na logikę pręty nie będą narażone na naciąganie , raczej ciężar będzie cisnął w dół ; dodatkowo usztywnione będą przez legary podciągające. Wg specyfikacji producenta siła zrywająca dla takiego pręta (fi 20 klasy 4.8) to 103 KN ; ale przyznam szczerze za wiele mi to nie mówi.

na rysunku załączam poglądową fotkę tarasu a poniżej nałożony legar podciągający. oczywiście legar docelowo będzie osadzony niżej na prętach.

Nie wiem czy w paranoje nie wpadam, ale z drugiej strony dodanie tych 2 legarow to nie taki znow koszt. szkoda mi tylko dziurawienia papy

dziękuję za każdą pomoc.

prety.jpg