Robertt84 05.06.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Witam, Obecnie jestem przed remontem dachu płaskiego krytego papą. W ramach remontu chciałbym całkowicie wymienić pokrycie i ocieplenie( obecnie każda część dachu ma inny rodzaj papy i ocieplenia - dom budowany w latach 80tych). Jestem po rozmowie z kilkoma firmami i każdy mówi co innego. Przedstawione rozwiązania przez firmy: 1) Zostawienie obecnej papy na której zrobiłoby się poprawki i położenie kolejnej warstwy papy albo styropapy 2) Ściągniecie aktualnego pokrycia i położenie styropapy - tutaj z wymianą desek i wersja, którą po różnych konsultacjach uważam, że najbardziej optymalną 3) ściągnięcie obecnego pokrycia, deskowania i starego ocieplenia. Zrobienie ocieplenia wełną mineralną. Pod wełną od strony mieszkalnej byłaby folia paroizolacyjna. Nad wełną wolna przestrzeń. Potem deski albo płyta OSB, na tym papa podkladowa i potem papa wierzchnia. i teraz pytania 1) Czy przy dachu płaskich lepiej się sprawdzi wełna czy opcja ze styropapą? Jak styropapa to wtedy jest spora przestrzeń między sufitem z części mieszkalnej, a styropapą. 2) Jeżeli wełna to jaką grubość minimum brać pod uwagę? 3) Czy przy wełnie obowiązkowo musi być wentylacja?(obecnie nie ma) 4) Czy wentylacja może być z jedną kratką wybitą po środku (czerwona kropka)? Czy też powinno ich być więcej(zielone kropki)? 5) Pod wełną od strony mieszkalnej powinna być folia paro- izolacyjna czy paro-przepuszczalna? Pytam bo jeden z fachowców ostatnio mi mówił, że paro-przepuszczalna, a wszystkie konsultacje, które przeprowadzałem mówiłi o paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts