faltra 05.06.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Witam, Wykonawca rozpoczął kładzenie dachówki na dachu. Dachówka ceramiczna Koramic Alegra 9 antracyt. Ponieważ kompletnie się na tym nie znam, proszę o ocenę pracy. Generalnie martwi mnie to że czasami dachówki idealnie nie dolegają do siebie. Edytowane 6 Czerwca 2018 przez faltra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 07.06.2018 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Witam ponownie,Zauważyłem że istnieje już podobny wątek "Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!". Jeśli moderator uzna że moje pytanie powinno się tam znależć to proszę o przeniesienie tematu.Czekam na chociaż jeden komentarz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.06.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Witam ponownie, Zauważyłem że istnieje już podobny wątek "Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!". Jeśli moderator uzna że moje pytanie powinno się tam znależć to proszę o przeniesienie tematu. Czekam na chociaż jeden komentarz ... Musisz zrobić zdjęcia szczegółów. Np obróbka komina . pas nad i podrynnowy. Najlepiej w trakcie roboty. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 .... Ponieważ kompletnie się na tym nie znam, proszę o ocenę pracy. Generalnie martwi mnie to że czasami dachówki idealnie nie dolegają do siebie. /QUOTE] Dobrze, że napisałeś, że się na tym nie znasz. Ja się cieszę, że ludzie nie mają innych zmartwień i jak by mogli to by patrzyli na dach przez szkło powiększające. Dachówka to tylko wypalona glina. Akurat w Twoim przypadku masz idealnie pokryty dach. Wszystkie linie grają, nie ma zakrzywień, nie ma zapadnięć ani wybrzuszeń. Z pewnością był dobry cieśla a teraz jest dobry dekarz. Wszytko jest OK. A tak na marginesie to współczuję twojemu glazurnikowi bo skoro tak podchodzisz do dachu to co dopiero będzie w łazience???:confused:Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 07.06.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 A tak na marginesie to współczuję twojemu glazurnikowi bo skoro tak podchodzisz do dachu to co dopiero będzie w łazience???:confused:Pozdrawiam. :D Od razu podpowiem- płytki często różnią się wymiarem o 1 mm i fugi nie wychodzą idealnie równe nawet przy krzyżaczkach. Jak długo się na nie patrzy, to mogą zacząć falować. A tak serio- ładna dachówka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 08.06.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Witam, Kolejna porcja zdjęć: 1. Obróbki blacharskie 2. Gąsiory: 3. Kolejna połać 4. Poniżej widać jak dachówki nie przylegają do siebie (kliknieciu na zdjecie przekierowywuje dp fotosik gdzie widac te szpary w większym zbliżeniu). Niestety jestem trochę pedantyczny, dlatego chce aby wszystko jak najlepiej było zrobione. Dlatego chciałem się dowiedzieć czy powinienem oczekiwać aby lepiej układali dachówkę, czy jednak to natura dachówek ceramicznych że nie będą równo położone i muszę to akceptować. Jak skończą obróbkę komina i okien to też wrzucę. Z góry dziękuję za komentarze. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez faltra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 09.06.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Jakoś wykonywanych usług powinno sie okreslić przed roz poczęciem prac. Z załączonych zdjec wynika że dach jest dobrze zrobiony. Dachowki ceramiczne nie są równe, i dlatego mają zamki pod zakładami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 13.06.2018 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Podnoszę temat. W ogóle to dachowcy nie polecają dachówki alegra 9. Mówią że jest bardzo nierówna i niby dlatego dachówki nie przylegają do siebie. Mnie się to niestety nie podoba, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.06.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Próbuje dyplomatyczna odpowiedź tu napisać, i dyplomatycznie chyba wypada powiedzieć: Wez człowieku idź pobiegaj może jak Cię energia rozpiera i nie masz co robić. Bardzo równo i ładnie położony dach. Poza tym dach ma nie przeciekać... To rola dachu.Dziury w całym szukasz na siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 13.06.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Jeżeli Ci sie to nie podoba to dlaczego wybrałeś tą dachówkę?Jeżeli chodzi o wykonanie pracy, moim zdaniem jest ona wykonana prawidłowo.Porponuje się zapoznać z WTWiORB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 14.06.2018 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Nie chcę się czepiać na siłę. Przedstawiam tutaj zdjęcia żeby fachowcy tacy jak wy się wypowiedzieli, bo ja się na tym nie znam, Oczywiście dziękuję bardzo za wasze opinie. @Pawel Sowinski:Generalnie dachówka nam się podoba, widziałem kilka dachów z tą dachówką i bardzo fajnie to wyglądało, na tych dachach przygładałem się dokładnie i nie widziałem aby tak dachówki nie przylegały (tak jak u mnie), wszystko ładnie było spasowane. Dlatego jak u mnie zaczeły tak mocno odstawać to najpierw podejrzewałem dekarzy że coś źle kładą, ale chyba jednak wychodzi ze niepotrzebnie i po prostu trafiłem na krzywą dachówkę. Mam nadzieję jak zakonczą cały dach to będę z efektu zadowolony. Dodam zdjęcia abyście ocenili ostateczny efekt pracy.Jeszcze raz dzięki za wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 14.06.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Ze zdjęc które zamieściłeś dach jest zrobiony jak najbardziej prawidłowo. Są równe odstepy miedzy łatami, tak jak Andrzej pisał wszystkie linie zachowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 15.06.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Tak krawiec kraje jak mu materiału staje. A zacząć trza od początku, przejrzałeś każda dachówkę ? Nie, zatem dekarze nie znając twych wyśrubowanych wymagań kładli jak leci odrzucając jedynie ewidentnie złe. Drogi pitagorejczyku musisz się zgodzić że idealny dach istnieje jedynie w świecie idei. Nam mieszkańcom Ziemi wystarczyć musi trywialny zwykły dach, trwały i szczelny a taki ze zdjęć masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 17.06.2018 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Dzięki za dotychczasowe komentarze. Zamieszczam kolejną porcję zdjęć do oceny: obróbka komina: obróbka włazu: obróbki blacharskie: gąsiory: pozostałe: a tu z bliska szpary miedzy dachówkami, czy one mogą w przyszłości powodować jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.06.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Nie masz lepszego aparatu???! Trochę za małe powiększenie. Jak myślisz po co dachówka ma zamki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 17.06.2018 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Nie masz lepszego aparatu???! Trochę za małe powiększenie. Jak myślisz po co dachówka ma zamki? Pozdrawiam. Hej. No wlasnie to jest maksymalne powiększenie. Kliknij na zdjęcie to jeszcze większe powiększenie dostaniesz. No domyślam sie ze zamki sa po to aby sie zamykały. Kazac to poprawic czy przesadze jednak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.06.2018 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Moja odpowiedź była trochę zgryźliwa. Nie można tak podchodzić do dachu. Tu nie ma nic do poprawiania. Można tylko wkleić uszczelki samoformujące (puchnące) w koszu o ile ich nie ma. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 20.06.2018 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Dach prawie skończony. Dzisiaj generalnie zdjęcia kosza. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez faltra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.06.2018 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Kontrełata w koszu równoległa do jego osi jest nieprawidłowa. Będzie blokowała skropliny. Podejrzana jest obróbka komina w górnej części. Daj zdjęcie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.06.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 ja tam dachowcem nie jestem, ale mysle ze najwiecej szkod to Ty mozesz narobic lazac po tym dachu i robiac te zdjecia i z tego ewentualne problemy..i malo tego jeszcze nie daj boze spadniesz i dopiero bedzie.... skoro Andrzej Wilhelmi mowi ze jest ok, to jest ok z niecierpliwoscia czekam na Twoje zdjecia z elewacji, bo to wpadnie "na moje podworko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts