Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena pracy dekarza

faltra

Recommended Posts

@Jan:

obróbka komina:

d001b54ee51ef6a2.jpg

1d7f312fe6ba9d47.jpg

87e9a8bd52a9b62a.jpg

e120e45ee54f578d.jpg

43b54a565eb978d9.jpg

195815114e1a8096.jpg

okno dachowe:

444444c113816dde.jpg

80a88357c9d010dc.jpg

8767cbe0e7b5c834.jpg

Końcowe rezultaty dachu:

129075e51040c837.jpg

e9be34811fceccd6.jpg

43ca46ffdc9608ce.jpg

25f9610cb5b50cb1.jpg

cdf367574315adbc.jpg

b68a43f1e9d54992.jpg

18f5720b949e5c96.jpg

3370a3fd1d88dade.jpg

Generalnie wydaje mi się że jest ok, ale ciągle nie mogę zaakceptować że spora liczba dachówek nie dolega do siebie:

67ce56bf472e2f00.jpg

Dekarze mówią że to wina dachówki, że bardzo krzywa. Zwracałem im ciągle na to uwagę w czasie pracy ale i tak z 30% dachówek nie przylega. Czy takie szczeliny między dachówkami może powodować jakieś konsekwencje w przyszłości, np dostawanie się wody pod dachówkę? Widziałem inny dach z tą dachówka i tam tych szczelin nie zauważyłem.

@fighter1983: na pewno będę zamieszczał w twoim wątku zdjęcia z elewacji, ale to przyjdzie na to czas :p

Edytowane przez faltra

Dach wygląda bardzo dobrze, natomiast to, że dachówki nie zawsze idealnie przylegają nie jest żadnym problemem. Woda będzie spływać w dół, a nie wpadać pod pokrycie - tylko dlatego, że masz pół centymetra odstępu :) Pokrycia ceramiczne z definicji nigdy nie są całkowicie szczelne - dlatego jest wymagany minimalny kąt nachylenia (różny dla poszczególnych dachówek). Natomiast dekarze zawsze powiedzą, że to wina materiału, a nie ich roboty - bo przecież nikt się nie lubi przyznawać do swoich błędów - jeśli nie musi i może zwalić na coś innego :p Gdyby dachówka była rzeczywiście wadliwa to nie powinni jej w ogóle kłaść, tylko Ci to zgłosić, a ty idziesz na reklamację. Skoro położyli na dachu to znaczy, że wszystko było prawidłowo. Nie przejmuj się więc, masz bardzo piękny dach i wszystko powinno być z nim w porządku przez wiele lat :)

"faltra" czy Ty aby nie masz jakiegoś natręctwa?! Twoja dachówka dobrze dolega (wypalona glina to nie guma!). Masz bardzo przyzwoicie wykonany dach. Zazdroszczę ludziom, że nie mają problemów i wyszukują sobie jakieś irracjonalne. Człowieku ciesz się dachem i zabieraj się za następny etap budowy. Pozdrawiam.

faltra :) taki challenge sobie postawilem :) dawaj dogadamy sie a ja Ci zrobie ta elewacje o ile nie jestes na 2 koncu Polski i 2019r Cie nie przeraza :) takie wiesz... samemu sobie postawic wysoko poprzeczke, bo jeszcze tak wyfotografowanej elewacji to ja jeszcze nie mialem. I klienta tak wymagajacego co do detali.

Dziękuję wszystkim za komentarze. Etap dachu zakończony. Wcześniej miałem przykre doświadczenia z murarzami (sporo fuszerek odkrytych po czasie) co spowodowało że stałem się bardzo nieufny do wykonawców dlatego też radziłem się tutaj na forum. Ja naprawdę nie oczekuję cudów od wykonawcy ale aby praca wykonana była zgodnie ze sztuką budowlaną i bez fuszerek. Jak do tej pory z 4 wykonawców, dwóch kilka rzeczy spartoliło.

faltra :) taki challenge sobie postawilem :) dawaj dogadamy sie a ja Ci zrobie ta elewacje o ile nie jestes na 2 koncu Polski i 2019r Cie nie przeraza :) takie wiesz... samemu sobie postawic wysoko poprzeczke, bo jeszcze tak wyfotografowanej elewacji to ja jeszcze nie mialem. I klienta tak wymagajacego co do detali.

Elewację planuje właśnie na 2019 rok, ale w którym miesiącu masz wolne terminy. Czy miasto Łódź jest dla ciebie za daleko? :p.

Edytowane przez faltra