Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa pękniętego brodzika - pomysły?

janek90

Recommended Posts

Cześć, problem polega na tym, że pękł mi brodzik w kabinie prysznicowej. Naprawiłem to wcześniej dostępnym w markecie budowlanym akrylem ale po miesiącu po nadepnięciu pęknięcie znowu wyszło. Niestety wymiana brodzika w tym przypadku nie wchodzi w grę. Czy macie pomysł co zrobić by zakleić pęknięcie i równocześnie wzmocnić powierzchnię brodzika tak by przy kolejnym nadepnięciu nie pękło ponownie? Myślałem, nad pokryciem jakiejś warstwy czegoś klejopodobnego czy żywicy na całość brodzika, tylko nie wiem za bardzo gdzie czegoś takiego szukać i czy to będzie wytrzymałe, zdaję się na wasze pomysły.:bash:

Brodzik należało by zdemontować. Od spodu, w miejscu pęknięcia trzeba by nakleić ze dwie - trzy warstwy tkaniny szklanej przesyconej żywicą. W baumarketach można kupić takie zestawy naprawcze do nadwozi samochodowych. Oczywiście z odpowiednim zakładem na to pęknięcie. To odpowiednio wzmocni brodzik od spodu.

Od góry pęknięcie będzie ciągle widoczne, ale takie wzmocnienie od dołu powinno go wystarczająco wzmocnić i uszczelnić.

Brodzik należało by zdemontować. Od spodu, w miejscu pęknięcia trzeba by nakleić ze dwie - trzy warstwy tkaniny szklanej przesyconej żywicą. W baumarketach można kupić takie zestawy naprawcze do nadwozi samochodowych. Oczywiście z odpowiednim zakładem na to pęknięcie. To odpowiednio wzmocni brodzik od spodu.

Od góry pęknięcie będzie ciągle widoczne, ale takie wzmocnienie od dołu powinno go wystarczająco wzmocnić i uszczelnić.

Dziękuję za odpowiedź. Ze względu na warunki nie mam możliwości demontażu brodzika, w grę wchodzi tylko naprawa "od góry". Tak jak wspomniałem nie chce jedynie zakleic dziury tylko wzmocnić również cała powierzchnię ponieważ obawiam się podobnego pęknięcia w innym miejscu.

No to nie mam dobrych wieści - możesz nanieść laminat na cały brodzik ale będzie to wyglądało żenująco słabo. Ewentualnie zrób jak radzi Krzysiek88, piana podeprze brodzik od spodu i zabezpieczy przed dalszym pękaniem. Tylko trzeba ją równo rozprowadzić - długi wężyk i psikać we wszystkie zakamarki. Piana niskorozprężna aby nie uniosła brodzika.

Niestety takiej możliwości nie ma. Ktoś wcześniej zamontował go na klej więc demontaż równa się z uszkodzeniem go, w dodatku płytki ścienne zostały przycięte do brodzika... ma niestandardowe wymiary więc teraz ciężko będzie mi dostać takiej wysokości brodzik by nie było widać uciętych płytek.