dynx 07.06.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Witam, A wiec sprawa wyglada tak. Mam sufit (zelbet) - ogolnie rowny ale popekany. Do tego te pekniecia poprazedni wlasciciel zaszpachlowal jakims badziewiem ktorego nie idzie dotrzec (nie mam pojecia kuzwa czym). I zrobil to beznadziejnie... A wiec coby nie klasc gladzi na calosc (bo nie mam w tym wprawy) wymyslilem regipsy. Z tym ze sufitu nie mam potrzeby obnizac. Wiec, czy widzicie cos przeciwko takiemu rozwiazaniu: Regipsy zamontowac bezposrednio do sufitu bez stelarza. Widze to tak: regips nawiercam w paru miejscach (nie wiem, z 10 na plyte?) malym wiertlem na grubosc wkreta/sruby. Przykladam do syfitu i odznaczam gdzie wiercic. Wierce w suficie pod kolki/dyble. Przykrecam plyte. Jakies przeciwskazania? Wydaje mi sie ze bedzie prosciej niz robic stelarz. Ponadto rozwiazuje mi to tez problem z wypelnieniem wolnej przestrzeni miedzy sufitem a regipsem (nie potrzebuje ocieplac ale nie chce miec pudla rezonansowego nad glowa). Do tego moge bezproblemowo rozprowadzic sobie kable pod kino domowe i zintegrowac oswietlenie (tasmy led w niskich profilach). Co sadzicie? Dobrze kombinuje? Nie spadnie mi to na leb ktoregos pieknego dnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.06.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Jak dobrze przykręcisz to nie spadnie. Sposób moim zdaniem jak najbardziej dobry. Rozejrzałbym się jeszcze, czy nie ma jakiś profili typu slim, bo wydaje mi się, że montaż na profilach będzie jednak wygodniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynx 07.06.2018 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 No montaz samych plyt do stelarza napewno bylby wygodniejszy. Ale dodatkowo trzeba zamontowac stelarz + jakies wypelnienie wolnej przestrzeni (welna?). A tak to sam montarz. Najnizsze profile jakie znalazlem to sufitowe 60/27. Czyli z regipsem wyjdzie lacznie jakies 4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.06.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Po co wypełnienie? Nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynx 07.06.2018 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Nie chce pudla rezonansowego nad glowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 08.06.2018 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Wiec, czy widzicie cos przeciwko takiemu rozwiazaniu: Regipsy zamontowac bezposrednio do sufitu bez stelarza. Widze to tak: regips nawiercam w paru miejscach (nie wiem, z 10 na plyte?) malym wiertlem na grubosc wkreta/sruby. Przykladam do syfitu i odznaczam gdzie wiercic. Wierce w suficie pod kolki/dyble. Przykrecam plyte. Jakies przeciwskazania? Profile sufitowe mają rozstaw co 40cm . Wkręty mocujące płytę , powinny być co 25cm . Na pewno potrzeba sporo więcej tych kołków niż 10 na płytę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 08.06.2018 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 a może na klej? + ewentualnie kołki do styro dla świętego spokoju. Tylko nie rozumiem problemu- nie chcesz kłaść gładzi. Ale płyty też trzeba porzadnie zaszpachlować. A zrobić to ładnie bez gładzi to sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 08.06.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Płyt G-K nie przykręca się bezpośrednio do sufitu za pomocą kołków ,ani też nie klei się ich do sufitu bo może to doprowadzić za jakiś czas do tragedi. Do sufitu przykręca się za pomocą stelaży lub są też systemy mocowań płyt które pozwolą zmniejszyć przestrzeń między do około 1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynx 08.06.2018 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Dobra, rezygnuje z tego pomyslu. Nie byl moze glupi, ale jakos stracilem przekonanie do niego Decyduje sie na stelaz 60/27 na wieszakach ES. Konstrukcja pojedyncza (bo chce obnizyc jak najmniej). I teraz taki myk - w dwoch miejscach nie chce przykrecac profili przysciennych (chce zrobic z 10-15 cm szczeline nad tv zeby podswietlic i z drugiej strony salonu bo mam karnisze na suficie). Da rade to tak zrobic? Czy wogole bez przysciennych? Jak sobie z tym poradzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 09.06.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) W tej sytuacji musisz przykręcić profil przyścienny do sufitu z betonu o te 10-15 cm od ściany ,drugi profil przyścienny przykręcasz do płyty gk i końcu sufitu gk przykręcasz wąski pasek płyty gk. Powstaną ci dwa narożniki na jednym i drugim końcu sufitu które musisz wykończyć narożnikami aluminiowymi .Oczywiście trzeba umiejętnie wyszpachlować łączenia płyt i zaakrylować narożniki wewnętrze . Zle wykończony sufit z płyt g-k może wyglądać fatalnie . Edytowane 9 Czerwca 2018 przez brazylia29 Błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.06.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Płyty gipsowo-kartonowe można przykręcić do sufitu przez profile kapeluszowe lub łaty drewniane. Trochę można zyskać na wysokości bo to jedynie 15 mm przy profilach metalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 29.06.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Szanowni Państwo,zgodnie z wcześniejszymi poradami internautów, płyty najlepiej zamontować z wykorzystaniem stelaża, co zapewni zarówno stabilność, jak i estetykę. Do spoinowana płyt można natomiast wykorzystać wysoce elastyczną masę ACRYL-PUTZ® MS 30. Po obróbce charakteryzuje się ona dużą gładkością i jest gotowa do malowania lub tapetowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts