Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hormann LPU 42 czy Wiśniowski UniPro lub UniTherm

Recommended Posts

Otrzymałem oferty i zastanawiam się nad tymi trzema bramami. Różnica cenowa między Hormannem a UniPro Wiśniowskiego jest pomijalna w kwestii decyzji. UniTherm dopłata 999zł w promocji czerwcowej. Wymiar 5000x2250.

Hormann z napędem SUPRAMATIC P z szyną i pilotem HS 5 BS prowadzeniem N- sprężyny skrętne w nadprożu i wzmocnieniami statycznymi.

Wiśniowski z napędem METRO + 2 PILOTY 4-KANAŁOWE PULSAR RTS, prowadzeniem sp- sprężyny skrętne w nadprożu i 2 wzmocnieniami statycznymi(muszę dopytać o obecność wzmocnień w UniTherm).

Obie RAL 7016, bez przetłoczeń i struktura silkline/silgrain.

Warto dopłacić 999zł? Jeżeli tak, to dlaczego, a jeżeli nie to co wybrać z tańszych? Garaż dogrzewany zimą do 10-12 stopni.

Edytowane przez agb

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Jak za bardzo szczelne będzie rozwiązanie to jesienią zimą będziesz miał sporo wilgoci w garażu a to może wejść w ściany. Niby to mały problem ale grzyba nikt nie chce. Ja mam garaż w takim wspólnym budynku (chyba 30 garaży obok siebie) i mam z tym problem. Dobrze, że brama nie jest za szczelna. U Hormanna widziałem jakiś filmik z brama segmentową, która ma system uchylania górnego panelu. Jakieś dodatkowe rolki prowadzące. Ktoś spotkał się z tym rozwiązaniem już? Praktyczne?

Decyzji nie podjąłem, bo mam jeszcze czas.

Wilgoci się nie obawiam. Tym bardziej, że nie dziurawa brama ma jej problem rozwiązywać. UniTherm stracił trochę na atrakcyjności przez to, że zakończyła się promocja, oraz to, że wg jednego z potencjalnych montażystów wcale wyjątkowo szczelna ona nie jest. Mimo iż UniTherm najdroższy z interesujących mnie bram sprzedawca jest raczej do niej sceptyczny.

• 5 months później...

Odkopię trochę temat, bo właśnie stoję przed wyborem bramy garażowej.

Garaż w bryle budynku, docelowo ma być ogrzewany do ok. 15 stopni. Rozważam dwie bramy Wiśniowski - Unitherm i Unipro, obie z napędem Metro/Somfy. Różnica cenowa w moim przypadku to 1300 zł - dużo i niedużo zarazem. Mamy już w tym wątku opisane główne różnice między tymi bramami. Pytanie brzmi, czy faktycznie te dodatkowe 1300 zł zainwestowane teraz da jakieś realne korzyści w komforcie użytkowania, szczelności, "ciepłości", trwałości itd.

agb - czy podjąłeś już decyzję?