agb 07.06.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Otrzymałem oferty i zastanawiam się nad tymi trzema bramami. Różnica cenowa między Hormannem a UniPro Wiśniowskiego jest pomijalna w kwestii decyzji. UniTherm dopłata 999zł w promocji czerwcowej. Wymiar 5000x2250. Hormann z napędem SUPRAMATIC P z szyną i pilotem HS 5 BS prowadzeniem N- sprężyny skrętne w nadprożu i wzmocnieniami statycznymi.Wiśniowski z napędem METRO + 2 PILOTY 4-KANAŁOWE PULSAR RTS, prowadzeniem sp- sprężyny skrętne w nadprożu i 2 wzmocnieniami statycznymi(muszę dopytać o obecność wzmocnień w UniTherm). Obie RAL 7016, bez przetłoczeń i struktura silkline/silgrain. Warto dopłacić 999zł? Jeżeli tak, to dlaczego, a jeżeli nie to co wybrać z tańszych? Garaż dogrzewany zimą do 10-12 stopni. Edytowane 7 Czerwca 2018 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.06.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Lepiej napisz jakie to dokładnie bramy i cenę bo inni też będą kupowali a jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.06.2018 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 A jakich informacji Ci o tych bramach jeszcze brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.06.2018 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Jeszcze wymiar: 5000x2250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.06.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Ceny nie podałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.06.2018 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Cena nie jest istotna, a tym bardziej ostateczna w tym przypadku Za LPU 42 i UniPro z fotokomórkami, 3 pilotami oraz w przypadku Wiśniowskiego akumulatorem do awaryjnego otwierania ~7300-7400zł. Z montażem oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.06.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Unitherm U-0,79 unipro U-1,07 nie wiem czy warto dać 1000zł extra w pomieszczeniu prawie nie ogrzewanym. Przez większość roku 10*C powinieneś mieć samo z siebie. Z drugiej strony bramy pewnie przez 20-30 lat nie wymienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.06.2018 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Poza U UniTherm ma podwójne rolki, uszczelki międzypanelowe i jeszcze kilka uszczelek względem UniPro. Bardziej mi chodzi o szczelność niż o U. Tylko uzyskaniem tej informacji już nie jest tak łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.06.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Teoretycznie w garażu masz komin wentylacyjny i nawiewnik. Więc jest się co tak spuszczać nad szczelnością? Na Uni pro mam napisane : Przepuszczalność powietrza klasa 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makofski 08.07.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 I jaką decyzję podjąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 18.07.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Jak za bardzo szczelne będzie rozwiązanie to jesienią zimą będziesz miał sporo wilgoci w garażu a to może wejść w ściany. Niby to mały problem ale grzyba nikt nie chce. Ja mam garaż w takim wspólnym budynku (chyba 30 garaży obok siebie) i mam z tym problem. Dobrze, że brama nie jest za szczelna. U Hormanna widziałem jakiś filmik z brama segmentową, która ma system uchylania górnego panelu. Jakieś dodatkowe rolki prowadzące. Ktoś spotkał się z tym rozwiązaniem już? Praktyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.07.2018 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Decyzji nie podjąłem, bo mam jeszcze czas. Wilgoci się nie obawiam. Tym bardziej, że nie dziurawa brama ma jej problem rozwiązywać. UniTherm stracił trochę na atrakcyjności przez to, że zakończyła się promocja, oraz to, że wg jednego z potencjalnych montażystów wcale wyjątkowo szczelna ona nie jest. Mimo iż UniTherm najdroższy z interesujących mnie bram sprzedawca jest raczej do niej sceptyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 03.01.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Odkopię trochę temat, bo właśnie stoję przed wyborem bramy garażowej. Garaż w bryle budynku, docelowo ma być ogrzewany do ok. 15 stopni. Rozważam dwie bramy Wiśniowski - Unitherm i Unipro, obie z napędem Metro/Somfy. Różnica cenowa w moim przypadku to 1300 zł - dużo i niedużo zarazem. Mamy już w tym wątku opisane główne różnice między tymi bramami. Pytanie brzmi, czy faktycznie te dodatkowe 1300 zł zainwestowane teraz da jakieś realne korzyści w komforcie użytkowania, szczelności, "ciepłości", trwałości itd. agb - czy podjąłeś już decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.01.2019 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Podjąłem, że będzie to Hormann LPU 42, albo Novoferm ISO45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 03.01.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Ja wziąłem UniPro z napędem Intro 2 szt. . Jutro montują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts