Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont starych kominów, części powyżej dachu, docelowo tynk, pilna porada,

Recommended Posts

Czołem,

Wziąłem się za odnowę kominów, jedynie cześć powyżej dachu jest do odnowy. Kominy są wybudowane z cegły pełnej, na górze betonowy kapelusz, z boku otynkowane cement + piasek.

Chciałbym aby wyglądały tak

3616_z3.jpg?PHPSESSID=99b80dee2f32022d6156156e6d8f76a9.jpg

http://www.chemiabudowlana.info/zdjecia/publikacje/powiekszone/3616_z3.jpg?PHPSESSID=99b80dee2f32022d6156156e6d8f76a9.jpg

Usunąłem odpadający tynk i teraz proszę o rady jak go odnowić?

Myślę aby zagruntować gruntem głęboko penetrującym i uzupełnić braki zaprawą 2:1(piasek:cement). I co dalej? Docelowo chciałbym pokryć go tynkiem elewacyjnym cienkowarstwowym, który zostanie naniesiony pistoletem.

Pytania poboczne, ale bardzo mnie dręczą:

1. Czy ocieplać 2cm styropianem kominy wentylacyjne?

2. Czy ocieplać 2cm styropianem komin spalinowy?(5 komór - gaz, ekogroszek, wentylacja, wentylacja, wentylacja)? Czy dużo daje ocieplenie?

3. Czapa betonowa jest z betonu, w którym są duże kamyczki. Czym mogę to zatrzeć na gładko? czy trzeba gruntować?

4. Tam gdzie brakuje tynku i widać cegłę uzupełnię nowym tynkiem, a czym mógłbym "przejechać całość" aby wyrównać i zlikwidować chropowatość?

Edytowane przez bartek70