Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek przy ścianie

lukaszu

Recommended Posts

Witam,

na większości projektów kominek ma za sobą ścianę z kominem systemowym. Czy mozna zrobić tak, że kominek jest obok ściany z kominem systemowym za nią? Czyli Odprowadzenie dymu jest w bok (w lewo) zamiast na tył. A sam kominek obudowany z tyłu, prawej strony i frontu. Jedyna ściana przylegająca z lewej strony z kominem?

Można tak?

Bez-nazwy-2.jpg

Czyli chyba coś takiego:

Kominek 1_0.jpg

Edytowane przez lukaszu

• 2 weeks później...

Można, jeśli możliwe jest prawidłowe odprowadzenie spalin. Także od strony aranżacyjnej takie rozwiązanie może być dużo ciekawsze niż zwykłe :) Można pomyśleć np. o wkładzie kominkowym narożnym, dwustronnym lub panoramicznym albo o lekkiej, nowoczesnej kozie.

1a.jpg

1b.jpg

1c.jpg

• 1 year później...
Dzięki za pytanie i komentarze. Stoję przed podobnym dylematem. Co prawda na razie jestem na etapie projektowania, ale zastanawiałem się właśnie czy położenie kominka jest bezwarunkowo uzależnione od umiejscowienia ściany z kominem systemowym. Przeglądałem już nawet niektóre oferty, np. wkład kominkowy :spam: wpadł mi w oko. Tak swoją drogą, macie jakieś zdanie na temat tego producenta? Sadząc po tym, iż istnieją na rynku przeszło 20 lat i wciąż udoskonalają ofertę, to wnioskuję, iż powinni mieć wartościowe produkty, ale wiadomo, opinia stałych klientów liczy się najbardziej:) Edytowane przez Greengaz