Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiary pod budowę garażu bez pozwolenia

ferni1983

Recommended Posts

Witam

Chciałbym prosić o porady czy poniższe ustawienia pozwolą mi na wybudowanie garażu oraz pomieszczenia gospodarczego ( w moim przypadku małą stolarnie) unikając zezwoleń na budowę?

Chodzi mi o kolory zielone, szare są to już budynki stojące.

Każde z pomieszczeń max. do 20 m2

a.jpg

b.jpg

Edytowane przez ferni1983

Nie o taką odpowiedz mi chodziło ale dziękuję za pomoc.

Ale odpowiem:

... unikając zezwoleń na budowę?

1. Bo polskie prawo budowlane na to pozwala.

2. Bo zaoszczędzam czas i nerwy.

3. Bo w moim przypadku to oszczędność ok 10 tyś złoty które wolę przeznaczyć na materiały.

4. Bo ludzie którzy to będą budować to ci sami co budują budynki te z zezwoleniem więc dach na głowę raczej nie spadnie.

5. Bo cholernie trudno jest znaleźć projekt który spełnia w tym przypadku wszystkie punkty przepisowe i wymaganiowe.

Przy budowie domu przekonałem się że człowiek w urzędzie wydający pozwolenie na budowę, a później jego odbiór z całą pewnością nie jest osobą która odpowiada za to czy mi się dach na głowę zawali.

Moje pytanie to: czy na przedstawionych grafach takie ustawienie jest zgodne z przepisami stawiania budynków bez zezwolenia, jeżeli nie to czy ktoś jest w stanie wypunktować mi co trzeba by zmienić i na co mam zwracać uwagę.

Pozdrawiam i dziękuję

Na zgłoszenie możesz zbudować budynek gospodarczy o powierzchni zabudowy do 35 mkw. Ja z tego trybu skorzystałem stawiając swój 15 metrowy, a po zakończeniu budowy domu planuję ten budynek rozebrać i na zgłoszenie zbudować garaż na dwa auta właśnie o powierzchni 35mkw.

Jak to zrobić? Zdobywasz mapę sytuacyjną z zaznaczonymi granicami. Na mapie tej nanosisz budynek z zaznaczeniem odległości od granic. Następnie szkicujesz wygląd budynku - elewacje, zaznaczasz wymiary i kąt nachylenia dachu. Nie muszą być nawet zachowane proporcje, ważne żeby były opisane wymiary. Ja jeszcze dodałem adnotację, że powierzchnia zabudowy działki zwiększy się o 15mkw i powierzchnii biologicznie czynnej zostanie X%, bo tego wymagają zapisy MPZP.

Po 30 dniach bez odzewu ze Starostwa masz zgodę i możesz stawiać.

... unikając zezwoleń na budowę?

jak pisze kemot_p - tryb Urzędowy : ZGŁOSZENIE.

Wykaz obiektów za Zgłoszenie jest określony w Ustawie Prawo Budowlane Art. 29. 1. oraz Art. 30. 1.

natomiast Warunki Techniczne określają podstawowe odległości pożarowe między projektowaną zabudową, a innym istniejącym obiektem budowlanym, a granicą działki budowlanej.

W Twoim przypadku ( wg rys. ) ważne jest, czy dwie działki ewidencyjne stanowią wspólną działkę budowlaną, czy też nie ponieważ

" Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, nie może być sytuowany ścianą z oknami lub drzwiami w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku użyteczności publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę "