ferni1983 08.06.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Witam Chciałbym prosić o porady czy poniższe ustawienia pozwolą mi na wybudowanie garażu oraz pomieszczenia gospodarczego ( w moim przypadku małą stolarnie) unikając zezwoleń na budowę? Chodzi mi o kolory zielone, szare są to już budynki stojące. Każde z pomieszczeń max. do 20 m2 Edytowane 8 Czerwca 2018 przez ferni1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.06.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 ... unikając zezwoleń na budowę? a dlaczego bez zezwolenia ? czy musi się dopiero dach komuś na głowę runąć, aby zmienić tok myślenia ? bezsensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferni1983 09.06.2018 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Nie o taką odpowiedz mi chodziło ale dziękuję za pomoc. Ale odpowiem: ... unikając zezwoleń na budowę? 1. Bo polskie prawo budowlane na to pozwala.2. Bo zaoszczędzam czas i nerwy.3. Bo w moim przypadku to oszczędność ok 10 tyś złoty które wolę przeznaczyć na materiały.4. Bo ludzie którzy to będą budować to ci sami co budują budynki te z zezwoleniem więc dach na głowę raczej nie spadnie.5. Bo cholernie trudno jest znaleźć projekt który spełnia w tym przypadku wszystkie punkty przepisowe i wymaganiowe. Przy budowie domu przekonałem się że człowiek w urzędzie wydający pozwolenie na budowę, a później jego odbiór z całą pewnością nie jest osobą która odpowiada za to czy mi się dach na głowę zawali. Moje pytanie to: czy na przedstawionych grafach takie ustawienie jest zgodne z przepisami stawiania budynków bez zezwolenia, jeżeli nie to czy ktoś jest w stanie wypunktować mi co trzeba by zmienić i na co mam zwracać uwagę. Pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.06.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Na zgłoszenie możesz zbudować budynek gospodarczy o powierzchni zabudowy do 35 mkw. Ja z tego trybu skorzystałem stawiając swój 15 metrowy, a po zakończeniu budowy domu planuję ten budynek rozebrać i na zgłoszenie zbudować garaż na dwa auta właśnie o powierzchni 35mkw.Jak to zrobić? Zdobywasz mapę sytuacyjną z zaznaczonymi granicami. Na mapie tej nanosisz budynek z zaznaczeniem odległości od granic. Następnie szkicujesz wygląd budynku - elewacje, zaznaczasz wymiary i kąt nachylenia dachu. Nie muszą być nawet zachowane proporcje, ważne żeby były opisane wymiary. Ja jeszcze dodałem adnotację, że powierzchnia zabudowy działki zwiększy się o 15mkw i powierzchnii biologicznie czynnej zostanie X%, bo tego wymagają zapisy MPZP.Po 30 dniach bez odzewu ze Starostwa masz zgodę i możesz stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.06.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 ... unikając zezwoleń na budowę? jak pisze kemot_p - tryb Urzędowy : ZGŁOSZENIE. Wykaz obiektów za Zgłoszenie jest określony w Ustawie Prawo Budowlane Art. 29. 1. oraz Art. 30. 1. natomiast Warunki Techniczne określają podstawowe odległości pożarowe między projektowaną zabudową, a innym istniejącym obiektem budowlanym, a granicą działki budowlanej. W Twoim przypadku ( wg rys. ) ważne jest, czy dwie działki ewidencyjne stanowią wspólną działkę budowlaną, czy też nie ponieważ " Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, nie może być sytuowany ścianą z oknami lub drzwiami w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku użyteczności publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts