Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont dachu 160m2 (woj. pomorskie)

Adambo24

Recommended Posts

Witam

W zwiazku ze slaba kondycja dachu postanowilismy o wymianie poszycia dachowego (dach dwospadowy). Dom jest stary poniemiecki pokryty 20 lat temu blacha ocynkowana.

Więźba dachowa oraz odeskowanie jest w bardzo dobrym stanie wiec zostaje. Myslimy o montażu 4 okien dachowych (w przyszlosci adaptacja poddasza) oraz dachowki ceramicznej. W zeszlym tygodniu otrzymalem wstepna wycene od osoby ktora jest dekarzem pracujacym w firmie dekarskiej i moje zlecenie bedzie traktowac jako prace dodatkowa, po godzinach i w weekendy. Mam do was pytanie odnosnie tej wyceny, czy cena nie jest stanowczo za niska, czytajac fora wydaje sie ze jest to stosunkowo malo za wykonanie takiej pracy?

Remont dachu dwospadowego 160m2

Demontaz pokrycia dachowego z blachodachowki 4zl/m2 - 640zl

Lacenie 6zl/m2 - 960zl

Poszycie dachowe (mebrana) 4zlm2 -640zl

Montaz pokrycia dachowego z dachowki ceramicznej 25zl/m2 - 4000zl

Podbitka okapu 30zl/m2 - 1500zl

Orrynnowanie z materialem 1000zl

Obrobka komina 150zl szt. - 300zl

4 x montaz okien dachowych 1000zl

10.040zl

Z gory dziekuje za pomoc.

Sam juz nie wiem co mam o tym myslec, z tego co piszesz, z moja wycena nie jest tak zle, z drugiej strony, nie bede mial zadnego rachunku za wykonanie uslugi, pienizki na reke, co moze sie wiazac z brakiem podstaw do reklamacji, jezeli bedzie cos zle. Sam wiesz jak to jest umawianie sie na slowo... Szczerze to bede musial zaryzykowac, gdyz budzet nie pozwala na zbyt wiele...

Sam juz nie wiem co mam o tym myslec, z tego co piszesz, z moja wycena nie jest tak zle, z drugiej strony, nie bede mial zadnego rachunku za wykonanie uslugi, pienizki na reke, co moze sie wiazac z brakiem podstaw do reklamacji, jezeli bedzie cos zle. Sam wiesz jak to jest umawianie sie na slowo... Szczerze to bede musial zaryzykowac, gdyz budzet nie pozwala na zbyt wiele...

Nagraj rozmowę choćby i dyktafonem w telefonie. I zapisz gdzieś na "zaś".

• 3 weeks później...

Po pierwsze podejście do remontu bardzo złe tym bardzie, że masz ograniczone środki finansowe>

Po drugie skąd wiesz, czy możesz tą więźbę obciążyć dachówką ceramiczną?

Po trzecie przed takim remontem należy sprawdzić jaki uwarunkowania są w planie miejscowym zagospodarowania.

Po czwarte najpierw należy to skonsultować z projektantem (konstruktorem).

Po piąte skoro planujesz zagospodarowanie poddasza to dociążysz jeszcze więźbę izolacją cieplną, stelażem i sufitem.

Po szóste skoro ten dekarz będzie to robił po godzinach to będzie to trwało dość długo.

Po siódme czy będzie to robił sam? Po całym dniu uczciwej pracy będzie miał jeszcze siłę pracować u Ciebie?

Po ósme ceny bardzo niskie ceny pozwalają snuć podejrzenie, że adekwatnie niska będzie jakość.

Po dziewiąte kto dostarczy rusztowania?

Po dziesiąte z czego zdajesz sobie sprawę nie będzie żadnej gwarancji.

Po jedenaste kto dokona odbioru tych prac (opinia forumowiczów?)?

Po dwunaste skoro sam kupisz materiały to VAT 23% a jak przez dekarza to to VAT 8%.

Po trzynaste jakimi narzędziami będzie pracował? Przyniesie coś ze swojej firmy?

Po czternaste profesjonalne firmy firmy dekarskie są ubezpieczone na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń.

Reasumując to bardzo zła decyzja. Na tzw. fuchę to można zlecić drobną naprawę a nie remont dachu. Radzę to przemyśleć bo jak to zaczniesz tak realizować ten remont to Forum Ci już nie pomoże. Pozdrawiam.