Adambo24 11.06.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Witam W zwiazku ze slaba kondycja dachu postanowilismy o wymianie poszycia dachowego (dach dwospadowy). Dom jest stary poniemiecki pokryty 20 lat temu blacha ocynkowana.Więźba dachowa oraz odeskowanie jest w bardzo dobrym stanie wiec zostaje. Myslimy o montażu 4 okien dachowych (w przyszlosci adaptacja poddasza) oraz dachowki ceramicznej. W zeszlym tygodniu otrzymalem wstepna wycene od osoby ktora jest dekarzem pracujacym w firmie dekarskiej i moje zlecenie bedzie traktowac jako prace dodatkowa, po godzinach i w weekendy. Mam do was pytanie odnosnie tej wyceny, czy cena nie jest stanowczo za niska, czytajac fora wydaje sie ze jest to stosunkowo malo za wykonanie takiej pracy? Remont dachu dwospadowego 160m2 Demontaz pokrycia dachowego z blachodachowki 4zl/m2 - 640zlLacenie 6zl/m2 - 960zlPoszycie dachowe (mebrana) 4zlm2 -640zlMontaz pokrycia dachowego z dachowki ceramicznej 25zl/m2 - 4000zlPodbitka okapu 30zl/m2 - 1500zlOrrynnowanie z materialem 1000zlObrobka komina 150zl szt. - 300zl4 x montaz okien dachowych 1000zl_____________ 10.040zl Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 11.06.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 mi za ułożenie 375m2 blachy powiedzieli 13 tysi za samą robotę ale to 375m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adambo24 11.06.2018 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Martingg ale na kwote 13 tys. skladalo sie wszystko z listy ktora umiescilem wyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 11.06.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 to była wstępna wycena za robote bez demontażu starego dachu, tutaj de facto masz 4000tyś za ceramike i 1000 za okna więc 5000 tyś za położenie nowego, w swojej wycenie miałem po prostu usługe na 13 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adambo24 11.06.2018 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Sam juz nie wiem co mam o tym myslec, z tego co piszesz, z moja wycena nie jest tak zle, z drugiej strony, nie bede mial zadnego rachunku za wykonanie uslugi, pienizki na reke, co moze sie wiazac z brakiem podstaw do reklamacji, jezeli bedzie cos zle. Sam wiesz jak to jest umawianie sie na slowo... Szczerze to bede musial zaryzykowac, gdyz budzet nie pozwala na zbyt wiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 11.06.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 czyli zrobisz tak jak 90% ludzi w tym kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 11.06.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Sam juz nie wiem co mam o tym myslec, z tego co piszesz, z moja wycena nie jest tak zle, z drugiej strony, nie bede mial zadnego rachunku za wykonanie uslugi, pienizki na reke, co moze sie wiazac z brakiem podstaw do reklamacji, jezeli bedzie cos zle. Sam wiesz jak to jest umawianie sie na slowo... Szczerze to bede musial zaryzykowac, gdyz budzet nie pozwala na zbyt wiele... Nagraj rozmowę choćby i dyktafonem w telefonie. I zapisz gdzieś na "zaś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 13.06.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Membrana dachowa na deskowanu to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.07.2018 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Po pierwsze podejście do remontu bardzo złe tym bardzie, że masz ograniczone środki finansowe>Po drugie skąd wiesz, czy możesz tą więźbę obciążyć dachówką ceramiczną?Po trzecie przed takim remontem należy sprawdzić jaki uwarunkowania są w planie miejscowym zagospodarowania.Po czwarte najpierw należy to skonsultować z projektantem (konstruktorem).Po piąte skoro planujesz zagospodarowanie poddasza to dociążysz jeszcze więźbę izolacją cieplną, stelażem i sufitem.Po szóste skoro ten dekarz będzie to robił po godzinach to będzie to trwało dość długo.Po siódme czy będzie to robił sam? Po całym dniu uczciwej pracy będzie miał jeszcze siłę pracować u Ciebie?Po ósme ceny bardzo niskie ceny pozwalają snuć podejrzenie, że adekwatnie niska będzie jakość.Po dziewiąte kto dostarczy rusztowania?Po dziesiąte z czego zdajesz sobie sprawę nie będzie żadnej gwarancji.Po jedenaste kto dokona odbioru tych prac (opinia forumowiczów?)?Po dwunaste skoro sam kupisz materiały to VAT 23% a jak przez dekarza to to VAT 8%.Po trzynaste jakimi narzędziami będzie pracował? Przyniesie coś ze swojej firmy?Po czternaste profesjonalne firmy firmy dekarskie są ubezpieczone na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń.Reasumując to bardzo zła decyzja. Na tzw. fuchę to można zlecić drobną naprawę a nie remont dachu. Radzę to przemyśleć bo jak to zaczniesz tak realizować ten remont to Forum Ci już nie pomoże. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts