Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Altenatywne źródła energii...

Wieczór

Recommended Posts

Sa w Niemczech izolacje, ktore przepuszczaja promieniowanie sloneczne.

To tzw izolacje transparentne. Na razie jeszcze pewnie drogie, ale nie mozna mowic, ze nie ma ;)

zainspirowany tym terminem wpisalem go w wyszukiwarke i znalazlem bardzo fajna stronke opisujaca zarowno ten termin jak i cala mase informavcji o domach pasywnych itp. polecam

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Apropos alternatywnych źródeł energii tylko na mniejszą skalę - dla amatorów i majsterkowiczów.

Popularne systemy przeciwoblodzeniowe bazuja na drutach oporowych, które nagrzewając się rozpuszczają śnieg. Ja mam takie krótkie podejście od schodków do bramki ok 4mX0.5m i myśle czy do rozladzania tego nie wykorzystac prymitywnej pompy ciepła opratej o klasyczna lodówkowa spręzarkę. Przy mocy elektr. ok 150W moc cieplna moe byc na poziomie 4X większym. Czy ktos robił taki patent. Warto podkreslić, że rozwiązanie takie cenowo będzie troche drozsze od kabla ale koszty uzytkowania (energii) powinny byc istotnie mniejsze

noooo, widze, ze temat spotkał się z dużym zainteresowaniem z Waszej strony. Ja sam sie intersowałem wykorzystaniem i zintegrowaniem paru takich źródeł, np. wiatraka, kolektorów i baterii słonecznych. Ale raczej jest to nierealmne ze względu na koszty i trudności ekonomiczne jak i praktyczne przystosowania domu do czegioś takiego. No, piszcie dalej. POZDRAWIAM, WIECZÓR

Na dzień dzisiejszy koszt instalacji do CWU dla mojego domku to około 6-7 tys. Za połowę tej ceny bym się nie wahał, a tak to jeszcze trochę poczekam.

My kupujemy w Makrotermie - są to płaskie kolektory, koszt jednego 1200 PLN, 3 takie kolektory zapewnią nam co najmniej 90% zapotrzebowania na CWU w słonecznych miesiącach. Zasobnik na 300 L z 2 wężownicami http://www.makroterm.pl

jeżyk, słyszałem o skupianiu energii. We Francji została taka zbudowana. Na stokach gór ustawonio lustra, które skupiają światło słoneczne na jednym zbiorniku, a temperautura w nim zawarta to kilkaset stopni!!! Jest jednak z tym mały problem. Trzeba jakoś nakierować wiązkę tych promieni na zbiornik z wodą. Tylko że jak??

KvM ja ustosunkowuję się tylko do tego, że do domu pasywnego trzeba dostarczać energię. Nie możemy mówić o domu w którym jest ciepło bez dostarczania energii - przeczy to prawom fizyki.

Nic nie przeczy tu prawom fizyki. Proponuję poczytać kilka artykułów na temat domu pasywnego. Boję się cokolwiek Ci napisać bo zaraz wywoła się niepotrzebna i jałowa dyskusja

W ten sposób twierdzisz, że masz perpetum mobile. Piszesz, że dom pasywny jest krokiem w stronę eliminacji systemu grzewczego. A jaką rolę pełni rekuperator?

Odzyskuje wcześniej pozyskaną energię "naturalną" nie sztucznie wytworzoną

Piszesz o izolacji - OK, ale jak nie dostarczysz energii do wnętrza to nie słyszałęm jeszcze o izolacji która zapewni zerowy bilans energrtyczny.

obecnie nie jest to opłacalne ale dom pasywny do tego zmierza.

Piszesz, że nas nie rozumiesz a sam piszesz:

Dom pasywny nie ma nic wspólnego z pompami ciepła ani z kolektorami słonecznymi (te służyć mogą do uzykiwania CWU).

a następnie:

Owszem dom pasywny projektuje się tak by wykorzystać maksymalne w spoób bierny energię słoneczną, ale jest to tylko jeden z elementów.

Czy to sobie nie przeczy?

Nie. Pompa ciepła jest "czynnym- sztucznym" żródłem ciepła (fakt że odnawialnym). Kolektor tak samo.

to że trzeba dostarczyc do domu pasywnego troche energi (z kolektorów, sieci energetycznej, pomu ciepła itp.) wynika z jego niedoskonałosci.

U mnie w domu dzisiaj rano było 18 stopni. Teraz pewnie jest z 21. A piec jest wyłączony (mam ogrzewanie tylko gazowe) - jednak świecące słońce ogrzewa mi dom.

Piszecie o nowinkach technicznych (nawet za 100.000), a gdzie w tym wszystkim wskaźnik zwrotu z inwestycji. Jeżeli ktoś decyduje się na coś droższego od tradycyjnych sposobów ogrzewania to chyba powinien liczyć ze kiedyś mu sie to powinno zwrócić, albo ma kupę kasy i chce sie chwalić przed znajomymi.

Piszecie o nowinkach technicznych (nawet za 100.000), a gdzie w tym wszystkim wskaźnik zwrotu z inwestycji. Jeżeli ktoś decyduje się na coś droższego od tradycyjnych sposobów ogrzewania to chyba powinien liczyć ze kiedyś mu sie to powinno zwrócić, albo ma kupę kasy i chce sie chwalić przed znajomymi.

Zgadza się. Ale czasami warto włożyć trochę kasy na etapie projektu lub budowy aby potem zaoszczędzić na ogrzewaniu.

Najprosztszy przykład: ustawienie domu względem stron świata (np. kuchnia od południa, salon od północy)

Argumentacja za domem pasywnym jest bardzo mocna i zdaje się że teoretycznie wszystko jest ok tylko teoria teorią ale bez zastosowania w praktyce ta teoria sie nie rozwinie. Te założenia bardzo pięknie wyglądaja tylko raz rechunek ekonomiczny dwa warunki inne od laboratorium bo co sie stanie z tą izolacja przepuszczajacą ciepło z zewnątrz w przypadku gdy postanowi w niej zamieszkać np. myszka ?

NOTOm jak bardzo chcesz, mogę ci to przesłać. Artykuł jest o osiedlu w londynie, które zużywa znikome ilości energii, np. poprzez zastosowanie okien z trzema szybami. Włąsnie widze że jest teraz porównainie ekologia vs.ekonomia. CZy ekologia może się opłacić??? Sam nie wiem. Może kiedyś, jak przestaną rządy wydawać fortuny na ulepszanie dotychczasowych paliw, i zaczną doinansowywać rozwiązania ekologiczne zacznie się to zwracać. Na razie jestem zajęty budową wiatraka. Myślę jakby go tu zbudować :wink: Może kiedyś na dachu staną kolektory :roll:

ktoś mówił o kosztach kolektora: Jeśli 3 kolektory kosztują 3600, a zasobnik 300l 2000zł, to doliczcie sobie jeszcze pomkpkę i sterownik 1500zł i rurki, złaczki i izolację przewodów , czujniki temp ok. 600zł i montaż tego wszystkiego.

Ja założyłem kolektor słoneczny wiosną i przez pół roku oszczędzam średniomiesięcznie 150zł, myślę że średniorocznie wyjdzie mi ok. 100zł/mc. Koszt kolektora (dwa kolektory, zasobnik 300l i osprzęt - 5500zł) kolektor firmy Hewalex, montarz własny. Stopa zwrotu wychodzi 4 lata i 8 miesięcy, można zaokrąglić do 5 lat, za pięć lat mam CWU za półdarmo.