Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niedogrzana łazienka – jak poprawić sytuację?

babarek

Recommended Posts

Łazienka ma 4,5 m2 powierzchni oraz 11 m3 kubatury. Mam w niej zamontowany kaloryfer Radsona Integrę typ 22 600x600 o mocy 518W dla temperatur 55/45/20. Jest też niewielka drabinka (muszę sprawdzić jaka ma dokładnie moc).

Budynek jest ocieplony. Mam za sobą niecałe dwie zimy po remoncie. W budynku mieszkamy pierwszy rok. Źródłem ciepła jest kocioł kondensacyjny oraz instalacja grzejnikowa. Nie mam ogrzewania podłogowego.

Po ostatniej zimie okazało się że dobrałem za mały grzejnik dla łazienki. W domu staram się utrzymywać 21-22 stopni. W łazience niestety zawsze jest stopień mniej dlatego dogrzewałem przed kąpielą farelką.

Instalację mam celowo przewymiarowaną . Kocioł pracuje na niskiej krzywej i przy niskich temperaturach zasilania. W ostatnim sezonie grzewczym temperatura wody na zasilaniu osiągała trzydzieści kilka stopni. Chciałbym podnieść temp. w łazience i o jakieś 2,3 stopnie w stosunku do pozostałych pomieszczeń.

Jaki grzejnik zastosować? Ile waszym zdaniem potrzebuję mocy? Nie mam wiele miejsca w poziomie i myślałem o grzejniku pionowym? Czy ktoś taki ma?

Łazienka ma 4,5 m2 powierzchni oraz 11 m3 kubatury. Mam w niej zamontowany kaloryfer Radsona Integrę typ 22 600x600 o mocy 518W dla temperatur 55/45/20. Jest też niewielka drabinka ...

Kocioł pracuje na niskiej krzywej i przy niskich temperaturach zasilania....temperatura wody na zasilaniu osiągała trzydzieści kilka stopni.?

cudów nie ma , z pustego i Salomon nie naleje . Sam piszesz , że grzejnik 518W dla zasilania 55/45 , to ile on ma przy zasilaniu 30 kilka* ? 250W , 300? Nawet jak włożysz tam kilka grzejników to cudów się nie spodziewaj . Mam taką samą łazienkę i tej samej wielkości grzejnik zasilany z kotła peletowego(temperatura ok 50/55*) i mam w łazience 23/24* bez problemu , nawet czasem termostat zamyka by nie przegrzać , wtedy jak nie ma rozbioru ciepła to kocioł przestaje grzać i tyle.

Podnieś temperaturę jak sugeruje ironsmith.

Edytowane przez cuuube

Ogrzewanie podłogowe odpada ponieważ jestem po remoncie. Farelka w łazience nie jest dobrym rozwiązaniem - wiem bo używałem tej zimy. Pomyślałem że wymienię drabinkę lub kaloryfer. Mam małą i wąską łazienkę. Drabinka musiała by być większa i podwójna - odejdzie więcej od ściany - nie wiem czy załatwi sprawę a zmniejszy przejście.

Widziałem w necie pionowe grzejniki - są drogie i nie wiem jak się sprawują - zwłaszcza przy niskich temperaturach zasilania?

Ile mocy potrzebuję z grzejnika?

to może zapytaj o poradę , tego miglanca od "Hybrydowej dystrybucji ciepła", który twierdzi, że jego szybko reagujący produkt o niskiej masie itd ble ble ble, który rzekomo doskonale współpracuje nawet z pompami ciepła, a więc z układami o niskiej temp. zasilania, czyli właśnie twój przypadek (podobno większa część produkcji wysyłana jest do Skandynawii i Niemiec do współpracy z PC ;) ). Ciekawe dlaczego się teraz nie udziela w tej dyskusji? Przecież podobno, te jego radiatory nawet bez wentylatorka są takie cudowne. Więc taka łazieneczka, dla takich grzejników, to powinien być pryszcz. Edytowane przez montixe

• 2 weeks później...
Dziękuję za propozycje.Podnoszenie temperatury zasilania nie będzie dobrym pomysłem. Lepszy komfort cieplny oraz mniejsze zużycie występuje kiedy kocił pracuje przy niższych temperaturach zasilania instalacji i rzadziej się wyłącza. Korzystam wtedy z dobrodziejstwa kondensacji unikając przy zbędnego taktowania. Nie ma okresów wychłodzenia kiedy temp. spada po wyłączeniu kotła. Zaobserwowałem to tej zimy.Kocioł pracuje cały czas (poza godzinami z obniżeniem nocnym) a w całym domu temperatura jest na zadowalającym mnie poziomie (21 do 21,5 stopnia). Logiczny wydał mi się pomysł próby podniesienia temp. w samej łazience. Dlatego zastanawiam się nad większym kaloryferem.Na początku pomyślałem o podwójnej, większej drabince. Pytanie czy to załatwi sprawę skoro i tak na niej wiszą ręczniki? Nie mam miejsca w poziomie na większy kaloryfer. Zauważyłem że w sprzedaży dostępne są również pionowe grzejniki. Nic o nich nie wiem? Skoro teraz tradycyjny kaloryfer grzeje do połowy to jak będzie dogrzewał ten pionowy? Pod sufitem? Jak dobrać jego moc? Jaki kupić? Pionowe są jednak dość drogie i chciałbym nie żałować złego zakupu. Mam duże wątpliwości.

Orientacyjna moc grzejników przy innych temperaturach zasilania.

75/65/20 moc znamionowa podawana na grzejniku

55/45/20 50% mocy znamionowej.

50/40/20 40% mocy znamionowej.

Dla niższych temperatur będzie to jeszcze mniej.

Czyli dla mocy 500W przy zasilaniu 50/40 grzejnik będzie miał moc 200W .

Jak położysz na nim ręczniki to może być 50W

Pytanie, gdzie ta łazienka jest, na werandzie, że potrzeba tyle mocy. Czy ma kontakt ze ścianami zewnętrznymi. No ale pewnie trzeba skoro zimno i nic tu nie poradzimy.

Proponuję zastosować dodatkową grzałkę elektryczną z termostatem do grzejnika drabinkowego . Może nawet wymienić grzejnik na większy, aby szybciej się nagrzewała łazienka. Są takie przejścia umożliwiające dołożenie grzałki przez zasilanie wodne.

Wydaje mi się że będzie to najrozsądniejsze rozwiązanie. Można jeszcze dodać sterowanie dobowe tą grzałką aby włączała się tylko wtedy kiedy przewiduje się potrzebę zwiększenia temperatury np od 18 (czas na nagrzanie), do 21, zależy od przewidywanej aktywności domowników.

Jaki grzejnik zastosować? Ile waszym zdaniem potrzebuję mocy? Nie mam wiele miejsca w poziomie i myślałem o grzejniku pionowym? Czy ktoś taki ma?

Witaj! Wiesz, że Viessmann ma w ofercie grzejniki? Może zainteresuje Cię opcja grzejników wyposażonych w grzałkę elektryczną?

Grzejniki łazienkowe drabinkowe niezależnie od podłączenia do instalacji grzewczej mogą być wyposażone w grzałkę elektryczną. Takie rozwiązanie przydaje się w miesiącach letnich, kiedy ogrzewanie jest wyłączone, a zdarzają się chłodne, deszczowe dni: przyjemnie jest wtedy mieć w łazience ciepły grzejnik.

Oferta grzejników Viessmann do analizy tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/technika-systemowa/grzejniki.html

Pozdrawiam i czekam na pytania!

Niestety w przypadku łazienki okazałem się mało przewidujący. Zabrakło doświadczenia. Mogłem ułożyć dodatkowo maty elektryczne na podłodze pod płytkami i nie było by sprawy. Skończyło się na tym że nie robiłem nawet gniazda 230 V w pobliżu kaloryfera. Teraz po remoncie mam problem. Sądziłem że zwykły grzejnik ( o mocy 518W dla temperatur 55/45/20) plus drabinka ( o mocy 288W dla temperatur 55/45/20) z rezerwą zagwarantują odpowiednią ilość ciepła w tak małym pomieszczeniu. Mam okno w łazience, jedna z krótszych ścian jest zewnętrzną. To jednak nie tutaj dopatruję się głównych strat ciepła. Bliska odległość dachu powoduje że nawet niewielką kratką wentylacyjną tracę ciepło.Dziękuję za wszystkie pomysły. Niestety wiele z nich odpadnie. Nie mogę jednak kłóć płytek w w dopiero co wyremontowanej łazience. W moim przypadku najmniej inwazyjne rozwiązania są trzy:1. Podniesienie temperatury zasilania w instalacji. Pogorszy się jednak komfort cieplny w domu, kocił zacznie pracować załączając się i wyłączając co pewien czas. Teraz tak ustawiłem krzywą że układ pracuje stabilnie utrzymując zadane temperatury w domu przy ciągłej pracy kotła na minimalnej mocy. Z doświadczenia już wiem że zwiększenie parametrów zasilania (moc, temp. wody na zasilaniu) powodowało sytuację w której kocioł się częściej wyłączał i w domu robiło się chłodno. To nie nie rozwiąże najlepiej problemu ... Wiem mogę rozszczelnić okna ...2. Wymiana drabinki na większą (podwójną). Kupno relingów aby ręczniki nie zabierały ciepła z grzejnika. Pytanie jaki grzejnik rozwiąże problem (czy rozwiąże)?3. Wymiana obecnego grzejnika na duży pionowy kaloryfer (np. 1800x600). Zapewne temperatura się podniesie ale jak taki mebel będzie wyglądał w małej łazience? Koszty także wysokie?