Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniane okna nie nadają się do świeżo postawionych domów

Recommended Posts

Niedawno rozmawiałem z szefem pewnej firmy budowlanej która stawia dom w mojej okolicy.

On srosuje i proponuje taką kolekność:

- stan surowy otwarty,

- instalacje na ścianach (elektr, alarm)

- tynki wewnętrzne

- instalacje na podłodze

- wylewki

- tynk zewnętrzny

- okna

itd

Tynki zewnętrzne jak i wewnętrzne są robione bez wyprawiania otworów okiennych, co następuje po ich zamontowaniu.

Co wy na to?

krzysztofh - jest to poprawne - okna na końcu.

Żeby nie wstawiać okien z drewna w nowe budynki - to bzdura.

Chodzi o to, że drewniane okna [ale i z PVC i z aluminium] są bardzo szczelne - nowa budowa to dużo wilgoci technologicznej - z murów, posadzek, tynków. W takim razie przy szczelnych oknach budynek nie będzie odsychał - brak wymiany powietrza - a wilgoć szczególnie w przypadku okien z drewna będzie powodować ich niszczenie. Niezbędne jest więc wentylowanie przez intensywne wietrzenie - zarówno w przypadku okien z drewna jak i okien innych. - i o to chyba tu chodzi.

Przyznam, że ta kolejność mi się podoba, ale nie wiem czy w międzyczasie nie znikną instalacje. Konieczne wydaje się precyzyjne zgranie terminów poszczególnych robót, aby np instalacje nie zachęcały złodziei.

Przy okazji pytanie: po jakim czasie od wymurowania ściany z porothermu można ją tynkować?

Jest to dobre - z moich obserwacji wynika, że najwięcej zniszczeń okien dokonują tynkarze - otynkowaniu podlegają nie tylko ściany ale i uszczelki, ramy, szyby okucia.

W Niemczech widziałem nawet wstawianie okien w otynkowane ościeża.

Zupełną tragedią jest montowanie okien w surowe otwory okienne - bez parapetów [montowanych wiele później]- podparte na luźnych cegłach lub nawet wiszące w powietrzu i mocowane na cztery kotwy.