WojtekM 03.08.2002 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 Tak powiedział mi człowiek w sklepie z oknami poważnej firmy produkującej okna.Co Wy na to? Chciałbym wstawić w swoim domu właśnie okna drewniane, a to stwierdzenie przyjąłem z niedowierzaniem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2002 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 Eeeeeeeeeeeeeeee, chyba jakaś bzdura!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxal 03.08.2002 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 A ta poważna firma produkuje oczywiście plastiki?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.08.2002 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 A powiedział dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 04.08.2002 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 Wiem że nie powinno wstawiać się drewniwnych okien przed zakończeniem prac mokrych wewnątrz budynku( tynki posadzki) potem tez lepiej trochę to wszystko przesuszyć kwestia kilkunastu dni i po zakończeniu można wstawiać okna oczywiście wszystko zależy od pory roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.08.2002 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Niedawno rozmawiałem z szefem pewnej firmy budowlanej która stawia dom w mojej okolicy.On srosuje i proponuje taką kolekność:- stan surowy otwarty,- instalacje na ścianach (elektr, alarm)- tynki wewnętrzne- instalacje na podłodze- wylewki- tynk zewnętrzny- oknaitdTynki zewnętrzne jak i wewnętrzne są robione bez wyprawiania otworów okiennych, co następuje po ich zamontowaniu.Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 05.08.2002 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 krzysztofh - jest to poprawne - okna na końcu.Żeby nie wstawiać okien z drewna w nowe budynki - to bzdura.Chodzi o to, że drewniane okna [ale i z PVC i z aluminium] są bardzo szczelne - nowa budowa to dużo wilgoci technologicznej - z murów, posadzek, tynków. W takim razie przy szczelnych oknach budynek nie będzie odsychał - brak wymiany powietrza - a wilgoć szczególnie w przypadku okien z drewna będzie powodować ich niszczenie. Niezbędne jest więc wentylowanie przez intensywne wietrzenie - zarówno w przypadku okien z drewna jak i okien innych. - i o to chyba tu chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.08.2002 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Przyznam, że ta kolejność mi się podoba, ale nie wiem czy w międzyczasie nie znikną instalacje. Konieczne wydaje się precyzyjne zgranie terminów poszczególnych robót, aby np instalacje nie zachęcały złodziei.Przy okazji pytanie: po jakim czasie od wymurowania ściany z porothermu można ją tynkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 05.08.2002 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Jest to dobre - z moich obserwacji wynika, że najwięcej zniszczeń okien dokonują tynkarze - otynkowaniu podlegają nie tylko ściany ale i uszczelki, ramy, szyby okucia.W Niemczech widziałem nawet wstawianie okien w otynkowane ościeża.Zupełną tragedią jest montowanie okien w surowe otwory okienne - bez parapetów [montowanych wiele później]- podparte na luźnych cegłach lub nawet wiszące w powietrzu i mocowane na cztery kotwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts