adam252 11.06.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Witam, przeglądałem forum i pytań na ten temat było sporo, jednak odpowiedzi były tak różne, że nie umiałem wyciągnąć średniej. Ogólnie wymyśliliśmy sobie z przyszłą żoną, że na działce postawimy mały domek letniskowy, ponieważ nie stać nas na budowę domu, a chcemy gdzieś w lato uciekać z bloku. Wymyśliłem lekką konstrukcję z kantówek 10x10cm i płyt osb. Domek będzie miał wymiary 7x4m plus malutka antresola. Schody zaczynają się kiedy zacząłem doradzać się i czytać o fundamencie takiego domku. Najbardziej sensowne wydają się następujące i proszę pomóżcie wybrać najlepszą. Zaznaczam, że chciałbym wykonać to samodzielnie 1. Wykopać rów na głębokość 25cm, zalać go cementem lub tzw. wylewką a po zaschnięciu przymurować do nich bloczki i do nich przykręcić stopy pod kantówki 2. Druga opcja jest taka, żeby wykopać rów po obrysie budynku na 30cm i oszalunkować, żeby wystawał tak 25cm nad ziemię. Do tego wykopu wysypać trochę gruzu i kamieni i zalać cementem lub wylewką i w trakcie schnięcia zatopić w nich kotwy do podtrzymywania kantówek i voila. Może jest jakaś inna droga - lepsza. Ogólnie konstrukcja lekka, kantówka 10x10cm co 90cm zamontowany, na to OSB 15mm z drugiej strony gips kartony a między nimi wełna. Proszę o prośby, bo chciałbym ruszyć z robotą. Powiedzcie mi też, czy powinienem to jakoś izolować, a jeśli tak to w jaki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.06.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Podstawowe pytanie brzmi: czy domek ma się zawalić, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam252 11.06.2018 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Załóżmy że ma się nie zawalic, co byś zaproponował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 11.06.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Problemem nie jest ciężar budynku ale przemarzanie gruntu. Na głębokość 30 cm to sobie możesz wykopać rowek pod ogrodzenie ale nie domek. Dwa podstawowe pytania - w jakiej strefie budujesz i czy grunt jest wysadzeniowy - w skrócie glina czy piasek - ale pytam o grunt który jest na głębokości 30-40 cm a nie ten na który patrzysz (humus). Formalnie, taka budowa zapewne wymaga projektu i co najmniej zgłoszenia do starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam252 11.06.2018 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Chce zmieścić się w przepisie o domku rekreacji indywidualnej gdzie nie trzeba pozwolenia. Piszę z Radomia u nas niby na metr jest przemarzanie. Nikt nie mówił mi żeby takie fundamenty walić, niektórzy takie domki na pustakach całkowicie stawiają...podłoże to czysty żółty piach, kiedyś kopałem go pod kostkę to byłem grubo ponad metr w ziemi a on się nie kończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.06.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Można pod słupki, w gruncie wiercić otwory np, fi 150 cm i głębokości 1,2 m. Otwory zakończyć króćcami rury pcv 150, zamocować kotwy słupków i zalać betonem.Podłoga warstwowa, ocieplona, w tej koncepcji będzie wisiała nad gruntem. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.06.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Jeśli nie zrobisz fundamentów posadowionych poniżej strefy przemarzania, to ryzykujesz, że domek będzie się podnosił w zimie przy mrozach, a co gorsza - podnosił nierównomiernie. Jeśli masz konstrukcję, której nie przeszkadza podniesienie jednego rogu o kilka centymetrów względem przeciwległego, to OK. Jeśli jednak nie, to musisz zrobić co najmniej tak, jak napisał Cezary powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts