anka.k. 11.06.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Witajcie, może ja się teraz skompromituję moją niewiedzą, trudno, ale chciałabym uzyskać odpowiedź na dręczące mnie pytanie.Jestem po rozmowie z panią z banku, przygotowujemy się do wzięcia kredytu, konkretnie Alior Bank, ale to nie najważniejsze. Otóż pani powiedziała mi, że bank kwotę kredytu uzależnia od ceny metra kwadratowego domu, powierzchni użytkowej, stan wykończeniowy dwa i pół tysiąca złotych. Nie drążyłam tematu. Ale jak się zastanowiłam to mi włos na głowie stanął, znaczy w moim przypadku dom ma powierzchni UŻYTKOWEJ 80 metrów kwadratowych, czyli w najśmielszych marzeniach mogę liczyć na 200 tys. kredytu. To za mało przecież ! zbudować i wykończyć trzeba prawie 150 metrów chałupy, bo przecież jeszcze garaż, pralnia, kotłownia i inne takie, niewliczane do pow. użytkowej. Chcieliśmy z mężem wnioskować o 300 tys.I teraz nie wiem, czy te 200 tys za użytkową część, to jest kwota minimalna kredytu? I jeśli zdolność kredytową będę mieć na 300 tys to dostanę te 300 tys?Nie mogę zadzwonić do kobiety, bo już nie pracują, a szlag mnie trafia i z głowy nie chce wyjść, czy ja dobrze myślę? W bankach nie siedzę i o kredytach mam bardzo mgliste pojęcie.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 11.06.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Po pierwsze czemu Alior? Jest to obecnie najdroższy bank. Po drugie Pani w Aliorze nie bardzo ma pojęcie o czym mówi. Maksymalną wysokość kredytu determinuje przede wszystkim przyszła wartość nieruchomości, a nie ilość m2 pomnożona przez zakładany przez bank koszt budowy. Banki owszem mają swoje minima jeśli chodzi o ten koszt, ale maksimum zależy od wielu różnych czynników. Jeśli przyszła wartość nieruchomości będzie odpowiednia i kosztorys zostanie zaakceptowany przez rzeczoznawcę, to nie powinno być problemów z kwotą 300k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.k. 11.06.2018 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Dziękuję Panu, trochę ze mnie pary zeszło. Rozumiem, bo po co inaczej operat szacunkowy i tak dalej. A Alior dlatego, bo daje na dłuższy czas w zależności od wieku kredytobiorcy, tak twierdzi doradca kredytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 11.06.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Nie tylko Alior. Do 80-go roku życia kredytów udziela również Pocztowy. Znacznie tańsza opcja. Proszę mi opisać swoją sytuację, ewentualnie skontaktować się ze mną w dniu jutrzejszym, a postaram się pomóc w uzyskaniu tańszego finansowania niż Alior. Ten bank jest bankiem dla bogatych W skrajnym przypadku może okazać się również, że w innym banku, z krótszym okresem kredytowania, wysokość raty będzie niewiele wyższa niż we wspomnianym Aliorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts