Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymontowanie sxyb zespolonych czy nie strace gwarancji na okna

Recommended Posts

Mam pilne pytanie. Mam do montazu dość duże okna tarasowe nieotwierane - fix, sprzedawca dostal transport okien zmontowanych, poniewaz nie ma jak ich przetransportowac wymontowal popszybytrojne szyby zespolone, nie wyglada to zbyt fachowo, widze wyszczerbione szyby przy uszczelce, okna nie sa jeszcze zamontowane. Na okna producent daje chyba 5 lat gwarancji, ale zastanawiam sie czy gdyby doszlo do rozszczelbienia, a moze juz zostaly rozszczelnione przy demontazu szyb czy producent nie odrzuci mi ewentualnej reklamacji ? Co myslec o takim sposobie montażu?' Potrzebuje pilnej porady, okna czekają na montaż...

Wyjęcie pakietu szybowego z ramy jest normalną czynnością przy montażu większych gabarytów i co do zasady nic nie rozszczelnia. Wyszczerbienia to inna kwestia - mogą - ale nie muszą być powodem osłabienia szyby ale na pewno jej nie dyskwalisfikują (zdaje się że na to jest odpowiednia norma). Jeśli masz wątpliwości tozrób fotki i uwzględnij w protokole odbioru montażu te punkty by w razie pęknięcia szyby z tego miejsca nie było spychologii.

Ma ktoś dostep do tej normy co do wyszczerbien. Ubytki wychodza poza uszczelke pakietu i mam obawy ze beda widoczne tez po montazu szyby w ramie..zdjecia swoja droga, ale okna nie sa tanie, wolalbym miec pelnowartosciowe szyby, aby sie nie okazalo ze pekna po uplywie gwarancji przez te wyszczerbienia, albo ze naruszenie w okolicy uszczelki spowodowalo ubytek gazu....Czy moge zadac wymiany szyby jeszcze przed montazem ze wzgledu na te uszkodzenia (niemam w tej chwili zdjec, ale ubytki sa na dlugosci kilkunastu cm, dochodzace miejscami do okolo polowy drubosci szyby i od krawedzi do ok 2cm) Edytowane przez arty1

Norme znalazlem od producenta.."4. Odpryski, wyszczerbienia, uszkodzenia krawędzi szyb

Wady w postaci odprysków od krawędzi szyb są dopuszczalne do 2 mm lub 20% grubości szkła, a pojedyncze

odpryski do 6 mm. Pęknięcia, nawet niewielkie – są niedopuszczalne i powinny być zgłaszane w momencie

odbioru szyb. "

U mnie odpryski sa do prawie 3cm dodatkowo pogiete ramy podczas transportu, listwy po ponownym montazu nie pasuja ,pozostaja szczeliny. Praktycznie polowa materialow nadaje się do wymiany... I jeszcze dochodzi jedno okno inne niz bylo uzgodnione, sprzedawca źle wpisal oznaczenia w zamowieniu....

Co radzicie? To dość duże zamowieniei chyba przerosło sprzedawce...