Pytajnick 14.06.2018 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Czytaj ze zrozumieniem bo masz z tym problem,miałem ekipę do SSO czyli od fundamentów po dach bo tak jest najtaniej.A rozbijając Ci na etapy ekipa do SSO wzięla 10tys.zł za płytę,12tys.zł za murowanie i 14tys.zł za dach i układanie dachówki.Jedna i ta sama od poczatku do końca.Ta z woj.mazowieckiego.... Skoro ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem, to może mnie oświeć, gdzie i kto pytał ile Arturo zapłacił za SSO? Rozważamy jaki dach będzie tańszy. Ponawiam więc pytanie z nadzieją, że potrafisz się na nim skupić - pytałeś ile wykonawca wziąłby za dwuspadowy, gdybyś taki rozważał? Masz porównanie do kopertówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.06.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Skoro ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem, to może mnie oświeć, gdzie i kto pytał ile Arturo zapłacił za SSO?Rozważamy jaki dach będzie tańszy. Ponawiam więc pytanie z nadzieją, że potrafisz się na nim skupić - pytałeś ile wykonawca wziąłby za dwuspadowy, gdybyś taki rozważał? Masz porównanie do kopertówki?Rzuć zapytanie do "ryloon" bo to ten znajomy z którym kupowałem dachówkę z dachem dwuspadowym i jemu dom do SSO budowała ta sama ekipa czyli moja,też na płycie fundamentowej,nie wiem ile mu wzięli za SSO:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?187013-Indywid-dom-z-u%C5%BCytk-poddaszem-160m2-niskoenerget&p=4911206&viewfull=1#post4911206A tu nasz zakup dachówki:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?187013-Indywid-dom-z-u%C5%BCytk-poddaszem-160m2-niskoenerget&p=5080024&viewfull=1#post5080024 Edytowane 14 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.06.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 (edytowane) Teraz nie ma rynku klienta, jest rynek wykonawcy. Jak ja szukałem ekipy od SSO to na około 100 firm 97% mnie zbyło w stylu "wolny termin za 2 lata" a te co odpowiedziały na ofertę to ceny kosmiczne. Np. miałem ofertę 8tyś zł za sama robociznę za wykonanie 3 słupów podpierających dach (góra 2 dni roboty dla 2 osób). Musiałbym się wiadomo z czym na mózg zamienić aby płacić komuś 2tyś dniówki. Ostatecznie po kilku miesiącach szukania trafiła się ekipa Ukraińska, która zrobiła SSO za w miarę rozsądną cenę jak na te czasy. Całość wyszła około 80tyś za robotę, 190m2 po podłogach.Jak szukałem firmy to 2 wykonawców mówiło nawet, że ludzie ich proszą aby weszli do nich jeszcze w tym roku.Także Arturo72 jeśli budowałeś się X lat temu i nie wiesz jaka jest teraz rzeczywistość nie wyzywaj ludzi o łosi bo świadczy to tylko w najlepszym razie o Twoim oderwaniu od aktualnych realiów rynku budowlanego.Ps. materiały budowlane też mocno skoczyły w ciągu roku.Ale to normalne,7 lat temu było tak samo.Na dobrą firmę czekało się rok i ponad i sam tak czekałem i to się nie zmieni.Poczytaj tematy archiwalne sprzed 7 lat to oczy się otworzą. Edytowane 15 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 18.06.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Co do kosztów budowy, szukaj, pytaj, wysylaj projekt do kilku. Mi za dom z poddaszem 140 m po podłogach policzyli od 20.000 do 85 za SSO. Zapomniałem, negocjuj jeszcze, każdy jest gotowy zejsc z ceny 1000, a pamietaj ze tysiak tu tysiak tam i masz nagle 10 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.07.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Mówicie o cenie robocizny - owszem to ważne. Ale spójrzcie jeszcze na ceny materiałów??!! Ceramika z Kozłowic przez 4 miesiące zdrożała z +/- 4,60 na +/- 5,80.Materiał tak szybko się sprzedaje i tak szybko drożeje, że nie ma szans kupić czegoś po starych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etrusc 31.07.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Co do kosztów budowy, szukaj, pytaj, wysylaj projekt do kilku. Mi za dom z poddaszem 140 m po podłogach policzyli od 20.000 do 85 za SSO. Zapomniałem, negocjuj jeszcze, każdy jest gotowy zejsc z ceny 1000, a pamietaj ze tysiak tu tysiak tam i masz nagle 10 000 85 tys za robociznę za SSO to co ta ekipa za artystów zatrudnia? Matko właśnie kupiłem działkę w celu budowy jakichś ~120 m/kw i jak zacząłem tutaj czytać niektóre wpisy to aż mnie zmroziło. redbox nie bierz tego do siebie bo nie mam powodów uważać, że piszesz nie prawdę, ale jak czytam o tych stawkach to mnie telepie. Oczywiście na tak dużym forum piszą ludzie z całej Polski a wiadomo, że w różnych częściach ceny znacząco od siebie odbiegają. Moim zdaniem za taki średniak ~120 - 140 m/kw bez strasznych udziwnień to raczej max 40tys za całość prac SSZ w mojej okolicy to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 31.07.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 85 tys za robociznę za SSO to co ta ekipa za artystów zatrudnia? Typowi szukacze jelenia. A może ktoś się zgodzi za taką kasę. Jakbym miał pełne terminy, to też wołałbym 2 razy więcej niż zwykle, a nuż coś się trafi... U mnie też rozpiętość cenowa była od 27 do 55 tyś, co nie znaczy, że wziąłem tych za 55. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etrusc 31.07.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Ja to doskonale rozumiem, ale jak się człowiek naczyta to się odechciewa wszystkiego "Łowcy jeleni" parafrazując dzieło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 12.08.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Ja to doskonale rozumiem, ale jak się człowiek naczyta to się odechciewa wszystkiego "Łowcy jeleni" parafrazując dzieło Masz rację ale to też pomaga przyszłym inwestorom w nie przeinwestowaniu. Lepiej liczyć więcej niż mniej a ewentualnie "super ratę" przeznaczyć na wykończenie. Narazie zbieram i się szykuje powoli do budowy ale czy nie lepiej ustalać cenę za każdy element budowy osobno? Np: fundamenty-tyle Ściany i wieniec-tyle Strop-tyle. Ja chcąc dużo robić samemu będę musiał ustalać ceny i roboty z wykonawca/wykonawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts