Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupiłem działkę co dalej po koleji

Recommended Posts

Witam

Stałem się posiadaczem działki o wymiarach 24x75 m2

Działka wydzielona jest razem z 5 innymi z jednej duzej działki na która wyadane są WZ na 6 budynków mieszkalnych i 6 budynków gospodarczo garażowych, jest tez decyzja o podziale gruntu

Przez najbliższe 2-3 lata nie będę budował domu planuje postawić budynek gospodarczy 4x6 m z tego co się orientuje wystarczy samo zgłoszenie

I teraz seria moich pytań

Co powinienem zrobić dalej

Na działce nie ma wjazdu w WZ jest napisane projektowany zjazd z drogi gminnej. Czy mam się zgłosić do Gminy o projekt takiego zjazdu?, Czy jak dostane projekt na taki zjazd to muszę od razu robić docelowy czy mogę zrobić tymczasowy? Różnica poziomu między działką a droga gminną jest okolo 20 cm.

Chciałbym podciągnąć na działkę prąd i gaz i teraz pytanie czy są jakieś wymagania do tego czy wystarczy że zgłoszę się do ZE i Gazowni? (prąd i gaz jest w drodze).

Teraz jeszcze jedna sprawa w przyszłości ( nieokreślona pewnie wszystko zależy od wyborów) droga gminna ma być modernizowana i dodany ciąg pieszo-rowerowy ( gmina ma zamiar odkupić około 2x24 m z działki ) czy jeśli przed tym dociągnę gaz i prąd w granice działki. To kto potem będzie ponosił koszty przesunięcia tych przyłączy?

Jezeli chaotycznie to przepraszam i prosze o wyrozumiałość

U mnie trzeba było kupić w starostwie mapę do celów informacyjnych i na jej podstawie wystąpić o wydanie warunków technicznych w gazowni/energetyce. W trakcie budowy przyłącza gazownia sama zlecała wykonanie mapy do celów projektowych w ramach swojego projektu budowlanego przyłącza. Ja robiłem osobną mapę do celów projektowych do projektu domu.