cuoripuri 13.06.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Witam Serdecznie, Mam parę pytań. Może i glupie ale lepiej zapytać niż się pomylić. Kupilam działkę, ponad hektar jakies 3.000 to las sosnowy ( dzialka w lesie juz mam prąd, wodę z wodociagu i internet i zero sąsiadow. Ze 2.000 metrow to jest łąka i pół hektara to staw. W lesie jest piach. Zaraz na łące zaczyna się torf i staw to są stare torfowiska co był tam kiedys torf pobierany i zostaly takie stawy na 2 km dlugosci. Teraz problem, wiem że najlepiej dom byloby stawiac tam gdzie jest las na piachu, ale po ostatnich wichurach trochę się boję bo już mi drzewa polecialy . Jak mi taka sosna walnie w dom to po nim. Mam na mysli dom letniskowy z drewna 10x4 Z tarasem 10x3. Mam pozwolenie na dom pod lasem do 120 m2. Więc pomyslalam żeby go postawic na tym torfie na łące ale na podwyższeniu, tzn nie na fundamentach tylko na niby palach z bloczkow . Kazalam kopac biednemu mężowi ten torf żeby zobaczyc gdzie jest piach pod nim i tak po 70 cm dokopal sie do twardego piachu. Problem w tym że zaczela odrazu woda naplywac w dziure i jest tam okolo 20 cm wody co stoi od 2 dni. Teraz moje pytania: 1)Czy domek drewniany letniskowy z tarasem w takim miejscu nie będzie wilgotny i nie bedzie drewno gniło? 2) Czy dobrym pomyslem jest wykopac takie dziury aż do tego piachu pod spodem ( wielkosci bloczka betonowego), wlac tam beton ( jak tak to jaki ?) i zrównać go z powierzchnią ziemi a potem na to ustawic po 3 bloczki betonowe zeby był trochę uniesiony ten domek? 3) czy może lepiej jest wymienić wogole ten torf nasypując na jego miejsce piasku ( ktory bym musiala kupic nie wiem ile kosztuje i czy się oplaca )? 4) Jeśli chodzi o kanalizację, czy takie 60 cm wody co tam stoi pod tym torfem, nie jest niebezpieczne dla rur ktore bedą szły do szamba? No i do przewodow elektrycznych bo coś mi się wydaje że nie powinny w wodzie sobie leżeć.. I czy kanalizacja jak bedzie na takim podmoklym terenie mi nie popęka podczas zimy przez tę wodę w ziemi ? Nie mogę przecież wymieniac 2000 m2 łąki na piach. 5) Czy domek powinien być jakoś specjalnie ocieplony czy malowany czymś specjalnym? Dodam że nie chcę mieć wilgoci w domku. Stałby on wtedy jakieś 35 metrow od stawu. Proszę nie piszcie że lepiej wyciąc drzewa i na piachu postawić, bo wolałabym nie ścinać. Dla lasu też kupilam działkę dodawał urok.. Nie wiem co robić bo każdy mi mówi co innego a chcę zrobić wszystko żeby drzew nie wycinać. No ale jak będzie trzeba to trudno .. ( Dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuoripuri 13.06.2018 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Sorry 20 cm wody stoi w tej dziurze a nie 60 cm. 60 cm to jest warstwa torfu zanim się piach twardy ukaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts