JacekF 13.06.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Dzień dobry. Przed ociepleniem dachu chciałbym zrobić podłogę na strychu. Strych będzie używany na graty. Czytałem na ten temat i ile osób tyle opinii. Zastanawiam się nad grubością płyt osb. Jętki są po obu stronach krokwi i mają wymiar 5x15, krokwie 8x18 są co 90-100cm. Czy gdybym dał w poprzek jętek, co pewną odległość, deski grubości 2,5cm i dopiero na nie płyty osb to czy można zmniejszyć ich grubość do np 15-18mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 13.06.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Na strychu mam 22 i nie wiem, po co takie coś dałem. Obciążyłem więźbę kilkoma tonami wiórów, wytrzymałoby to chyba słonia (rozstaw krokwi 90cm). Taki sam rozstaw krokwi mam w domku gospodarczym, gdzie dałem 15mm i... daje radę. Chodzę po tym bez problemu. Czuć, że pracuje, ale gdzie tam do jakiegoś załamania... 18mm będzie w zupełności wystarczające. Kombinacje z deskami sobie odpuść, nie ma to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 13.06.2018 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 O deskach pomyślałem z tego względu że wiele osób na forum twierdziło że bez desek lub innych przekładek płyta minimum 25mm. Ja bym wolał kręcić płyty bezpośrednio do jętek bez przekładek by właśnie nie obciążać zbytnio konstrukcji. Ważne są też koszty. Wychodzi mi 40m2 strychu i trochę płyt jednak na to pójdzie a im cieńsze tem tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.06.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Ja mam tylko deski calówki na jętkach i to spokojnie wystarcza, lekko pracują ale nie ma to żadnego znaczenia. Płyty OSB też miałem w planach, ale wychodziło za drogo, za ciężko to wtargać na strych, no i zbyt szczelnie. Deski mają szczeliny, a para wodna powinna się uwalniać i nie skraplać na wewnętrznej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 13.06.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 U mnie są belki co 90 cm wymiar 10x20cm na nie są kręcone bezpośrednio OSB 25mm. Łączenie OSB tylko na krokwi w połowie jej grubości. Używałem wkrętów ciesielskich 4x70mm, co 15cm wkręt. Całość stanowi solidną konstrukcje na graciarnie. Jestem zadowolony, bałem się, że będzie się uginać ale jest super, a odchyły są praktycznie niewyczuwalne. Polecam ci 25mm grube, różnica w cenie niewielka a stabilność o wiele lepsza. Co do obciążenia stropu tymi płytami to jest ona niewielka kolego "samotnik" ponieważ jedna płyta 25 mm waży 45kg/3m2 co daje około 15kg na/m2, co to za waga biorąc pod uwagę, że ludzie leją betonowe stropy na parterówki ważące kilkanaście ton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 14.06.2018 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Ja mam tylko deski calówki na jętkach i to spokojnie wystarcza, lekko pracują ale nie ma to żadnego znaczenia. Płyty OSB też miałem w planach, ale wychodziło za drogo, za ciężko to wtargać na strych, no i zbyt szczelnie. Deski mają szczeliny, a para wodna powinna się uwalniać i nie skraplać na wewnętrznej stronie. Z tymi deskami to może nie taki głupi pomysł. Mam sporo desek calówek z szalunków. Powyciągam gwoździe, oczyszczę i może się nadadzą bo i tak nie mam co z nimi zrobić. A dechy biłeś bezpośrednio do jętek czy robiłeś dodatkowo jakiś stelaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 14.06.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Ja też wyłożyłem stryszek resztkami desek szalunkowych i pociętymi wzdłuż resztkami a więźby. Deski trzeba pozbawić resztek kory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 14.06.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 U nas są płyty OSB grubości 15mm i dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 14.06.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 A z desek szalunkowych powstał stół ogrodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.06.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Z tymi deskami to może nie taki głupi pomysł. Mam sporo desek calówek z szalunków. Powyciągam gwoździe, oczyszczę i może się nadadzą bo i tak nie mam co z nimi zrobić. A dechy biłeś bezpośrednio do jętek czy robiłeś dodatkowo jakiś stelaż? No ja właśnie wykorzystałem deski szalunkowe, trochę mi ich zostało, więc wykorzystałem, są czyste, przezimowane i wysuszone. Jętka co metr i się trzyma, żadnych stelaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 14.06.2018 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 (edytowane) U nas są płyty OSB grubości 15mm i dają radę. 15mm bezpośrednio przykręcone do jętek czy dodatkowo jakiś stelaż do usztywnienia? Obejrzałem dziś deski które mi zostały i nie są w dobrym stanie. Przynajmniej z 0,5 kubika musiałbym dokupić. Chyba jednak pozostanę przy osb. Tylko raz myślę nad grubością. Na strych będzie wchodził kominiarz i domownicy by coś zostawić do przechowania więc chyba gruba płyta nie będzie potrzebna. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez JacekF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts