Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż bez zezwolenia.

kulunkele

Recommended Posts

Przeczytałem już kilka różnych źródeł w internecie na temat budowy garażu i chciałbym aby ktoś mi dokładnie potwierdził co mogę postawić.

Najpierw znalazłem informację że do 35m mogę postawić lekką konstrukcję, czyli nie murowany bez fundamentów - bez zezwolenia.

Następnie znalazłem że garaż bez zezwolenia może mieć tylko 25m.

Na kolejnej stronie znalazłem że garaż moze mieć jednak 35m i do tego być murowany.

Przeczytałem też że do granicy działki musi być 3m przynajmniej.

Mój przypadek to od budynku do granicy działki 6m, a chciałem postawić blaszak przy budynku o szerokości 4,5m, więc na to potrzebowałbym otrzymać zezwolenie budowlane?

1.) Prawo Budowlane dopuszcza tryb ZGŁOSZENIOWY dla budynku garażu o pow. do 35m2 / 500m2 działki budowlanej

2.) " idąc " trybem Pozwolenia na Budowę jw. ( 35m2 ) nie obowiązuje

3.) odległości obiektu od granicy działki są odległościami pożarowymi w zagospodarowaniu działki i dla ściany budynku bez okien obowiązują minimum 3m " uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271-273 "

4.) Warunki techniczne dopuszczają ( " uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271-273 " ) w zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej :

" budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi." . W tym przypadku ściana od strony granicy musi być ścianą pożarową