kulunkele 13.06.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Przeczytałem już kilka różnych źródeł w internecie na temat budowy garażu i chciałbym aby ktoś mi dokładnie potwierdził co mogę postawić. Najpierw znalazłem informację że do 35m mogę postawić lekką konstrukcję, czyli nie murowany bez fundamentów - bez zezwolenia.Następnie znalazłem że garaż bez zezwolenia może mieć tylko 25m.Na kolejnej stronie znalazłem że garaż moze mieć jednak 35m i do tego być murowany.Przeczytałem też że do granicy działki musi być 3m przynajmniej. Mój przypadek to od budynku do granicy działki 6m, a chciałem postawić blaszak przy budynku o szerokości 4,5m, więc na to potrzebowałbym otrzymać zezwolenie budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.06.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 1.) Prawo Budowlane dopuszcza tryb ZGŁOSZENIOWY dla budynku garażu o pow. do 35m2 / 500m2 działki budowlanej2.) " idąc " trybem Pozwolenia na Budowę jw. ( 35m2 ) nie obowiązuje3.) odległości obiektu od granicy działki są odległościami pożarowymi w zagospodarowaniu działki i dla ściany budynku bez okien obowiązują minimum 3m " uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271-273 "4.) Warunki techniczne dopuszczają ( " uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271-273 " ) w zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej :" budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi." . W tym przypadku ściana od strony granicy musi być ścianą pożarową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts