ginger123 15.06.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Czy to prawda ze tak jest? Wlasnie odezwal sie do mnie Inspektorat, okazalo sie ze zakonczenie robot w moimmieszkaniu ( mieszkanie w kamienicy) nie bylo zgloszone. Nie mam tez pozwolenia na uzytkowanie. Co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ginger123 15.06.2018 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Historia wogole jest nastepujaca: Remont mieszkania ( remont wymgjacy pozwolenia z Inspektoratu) Po sporzadzeniu projektu Inspektorat wydaje decyzje w listopadzie 2012 co mi nakazuje i ze roboty maja sie zakonczyc do lutego 2013.Roboty trwaja. Mieszkam poza miejscem budowy ale czywiscie ja tam zagladam co jakis czas. nocuje, itp Roboty sie koncza. Ja wracam do miejsca gdzie normalnie mieszkam bo to mieszkanie remontowane to to taka mala inwestycja tylko. Od pazdziernika 2013 mieszkanie zostaje wynajete ( na legalu, umowa, podatki, zgloszenie do administracji itp). I tak do teraz. Nagle: Inspektorat przysyla pismo ze chce sprawozdanie z robot jakie mialem wykonac do lutego 2013. Ja w szoku. w trakcie budowy zmarl moj pelnomocnik i nie wiem dokumentow chyba nie dostarczono. I teraz: czytalem ze po 5 latach nielegalnego mieszkania kary sie nie daje, a mysle ze chca mi dac bo inspektor mi powiedzial ze przyjdzie i porobi zdjecia( chyba zeby mi udowodnic ze tam mieszkam nielegalnie ? czy co? ( bo oficjlnie zakonzcenia robot nie bylo , odbioru nie bylo i pozwolenia na zamieszkanie) , i pytal tez czy jestem tam zameldowany. Moj problem jest taki: Jak udowodnic ze mieszkam tam 5 lat bo tylu potrzebuje zeby uniknac kary. decyzja przyszla w listopadzie 2012, bywalem tam, nocowalem ale nie mieszkalem jako tako ale uzywalem mieszkania nie jestem tam zameldowany, wynajmowac zaczalem w pazd 2013. Jest czerwiec 2018. Jescze mi zadnej kary nie dali ale lada dzien jestem z nimi umowiony. Co zrobic? Poradzcie Czy nocowanie co jakis czas a nie mieszkanie na stale to tez juz uzywanie? Czy mozna to podciagnac pod uzywanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ginger123 15.06.2018 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 "W przypadku, gdy inwestor nie złożył wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie obiektu, decyzji o wymierzeniu kary nie można doręczyć po upływie 5 lat od dnia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego" art. 68 § 2 Ordynacji podatkowej : do przedawnienia dochodzi, jeżeli decyzja została doręczona po upływie 5 lat od dnia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego. kazdy rok liczy sie od końca roku kalendarzowego, w którym powstał obowiązek uzyskania pozwolenia na użytkowanie obiek Tak wiec kiedy powstaje obowiazek uzyskania pozwolenia na uzytkowanie? w lutym 2013? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ginger123 15.06.2018 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 chyba jednak zaplaace te 10 kola bo wyglada na to ze nie mam 5 lat ( jak tak sobie licze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ginger123 15.06.2018 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 cos ciekawego: Naczelny Sąd Administracyjny stwierdził w wyroku z dnia 27 sierpnia 2013 roku (sygn. II OSK 823/2012) iż: „W przypadku, gdy organ nadzoru budowlanego ustali, iż inwestor przystąpił do samowolnego użytkowania obiektu, zrealizowanego z istotnymi odstępstwami od projektu budowlanego i udzielonego pozwolenia na budowę, to nie mógł zastosować sankcji z art. 57 ust. 7 ustawy Prawo budowlane. Inwestor nie mógł bowiem dokonać skutecznego prawnie zawiadomienia o zakończeniu budowy, ani też nie mógł ubiegać się o uzyskanie decyzji w trybie art. 55 ustawy, nie mógł tym samym naruszyć ani art. 54 ustawy, ani art. 55 ustawy, a skoro tak, to w takim przypadku, na tym etapie postępowania brak podstaw do nałożenia na inwestora kary za nielegalne przystąpienie do użytkowania”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ginger123 15.06.2018 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 jak tak poczytalem te wszystkie artykuly to mysle jednak ze to moje nie podchodzi w ogole pod def budowy i jak sprawdzilem swoja decyzje to jest w niej roboty budowlane a konkretnie przebudowa i tu nie trzeba wystepowac o legalne uzytkowanie. Moge chyba spac spokojnie. co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 16.02.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Witam, odkopuje temat - a co to była za robota, że PINB musiał ci dać pozwolenie na ten remont ?To pozwolenia nie wydał wydział architektury ? To było jakieś postępowanie naprawcze czy legalizacja samowoli budowlanej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts