Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w starym mieszkaniu.

Odysss

Recommended Posts

Witam, mieszkanko do remontu, co się Wam podoba a co nie w tym ustawieniu, może coś doradzicie ?

1. czy łożko podwojne po dobrej stronie czy lepiej przerzucic na druga (zimna sciana zewnetrzna) ?

2. czy wyburzenie calkowite scianki pomiedzy "salonem" a korytarzem to dobra opcja ? czy moze troche jej zostawic?

3. czy do kuchni poszerzyc otwor wejsciowy i zrobic do sufitu ?

4. kuchnia troche mala i jeszcze nie ma scianki prostej, moze pomozecie w ustawieniu sprzetu ? nie wiem czy kuchenka tak moze byc

5. lazienka wg pomyslu Elfir, wanne mozna zastapic prysznicem, jak to sie sprawdza w rodzinie z dziecmi malymi ? czy prysznic tez jest ok bo np dziecko sie w wanience kapie ? tam w rogu ida rurki od ogrzewania, dzis rozmawialem z hydraulikami ze mozna grzejnik gdzies pociagnac, moze cos zaproponujecie, gdzie ewentualnie go umiescic.

Wszelkie sugestie mile widziane, Dziekuje :)

scianka.jpg

1a.jpg

2a.jpg

3a.jpg

planAA.jpg

Edytowane przez Odysss

Domyślam się, że masz 2 dzieci- po pokojach dla nich, im więcej dzieci tym więcej rzeczy do przechowywania.Starałam się ulokować szafy w tych miejscach , gdzie Ty tego nie zrobiłeś. Ta w przedpokoju narożna to na odkurzacz, rzeczy i sprzęty gospodarcze, ta prostokątna to na ubrania wierzchnie.W salonie szafa z wnęką na tv, zielona to sofa czy kanapa, dałam też komodę. Rysowałam bez zachowania proporcji, zatem Tobie pozostawiam ocenę czy nie będzie za ciasno. Ale z drugiej strony życie bez szaf to nie życie.

szafy.JPG

Edytowane przez Sylw.

• 1 month później...
W tym projekcie przede wszystkim brakuje miejsc do przechowywania. W czteroosobowej rodzinie ilość kurtek, butów, ubrań, sprzętów sportowych, ręczników itp.jest ogromna i należy przewidzieć na nie miejsce. Brakuje też miejsca na ubrania przy wejściu, w miejscu małej komody lepiej byłoby zaplanować wysoką szafę na ubrania wierzchnie i buty. W tym kontekście może warto zostawić ściankę oddzielającą salon od holu i tam postawić komodę z oknem lub lustrem, by nie zmniejszać optycznie przestrzeni. Do optycznego powiększenia wnętrza można użyć jasnej, chłodnej kolorystyki (biele, szarości, błękity, zimne odcienie beżu) farba o satynowym wykończeniu (np. Śnieżka Satynowa), która rozproszy światło i stworzy złudzenie większej powierzchni w mieszkaniu.