qbix 16.06.2018 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Cześć! Chiałem wybudować dom ze ścianami trójwarstwowymi z betonu (tzw. architektonicznego). Beton-ocieplenie-beton. Elewacją zewnętrzną ma być właśnie ten surowy beton ze śladami po szalunkach. To samo w śrokdu domu. Nie potrafię znaleźć firmy która takimi technologiami się zajmuje, a czytałem, że wymaga to dużego doświadczenia. Estetycznie wykonane szalunki, odpowiednie zawibrowanie, i procedura wylewania. Czy może ktoś coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.06.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Nie da się tego tak wykonać dlatego nikt tego nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbix 16.06.2018 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 No właśnie się da i dlatego pytam. Widziałem realizację na Litwie nowoczesnej rezydencji oraz są przynajmniej dwie realizacje w Polsce. Np oraz sławna Arka Koniecznego w Brennej. Arka jest wykonana inaczej, beton na zewnątrz, a środek ocieplony natryskowo więc nie jest to dokładnie to o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.06.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 To co chcesz zrobić to muisz zrobić monolityczne ściany mogą być z betonu architektonicznego, a potem ocieplenie i elewacja jako prefabrykowane elementy z betonu. Innej opcji nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbix 16.06.2018 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Napisałem wyżej że takie domy się buduje. Prosze zobaczyć film z YT. To jest dom wybudowany w Polsce. Widać tam dokładnie etapy powstawania domu. Szalunki, ściana nośna, ocieplenie domu i kolejne szalunki na warstwę elewacyjną. Kolejna realizacja jest na stronie outofbox.lv. Dom na Litwie. Autentyczny beton z szalunków wewnątrz domu jak i na elewacjach. Jeśli nie wiesz jak to zrobić to ok, ale prosze nie pisz, że takich rzeczy się nie robi bo inwestycji podobnych na zachodzie (mam na myśli podobny klimat jak w Polsce, albo surowszy np. Szwajcaria) jest multum. Płyty elewacyjne z betonu architektonicznego cementowo włóknowe (i im podobne) widać z kilometra i tylko ślepy nie odróżni ich od surowego betonu. Wg mnie wyglądają okropnie. Zarówno na elewacji, jak i we wnętrzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 16.06.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 (edytowane) To co na filmie to tak jak jajmar pisze, na zewnątrz jest okładzina z płyt prefabrykowanych. Ale wracając do tematu. W 2004 /2005 robiłem murek wieńczący halę z betonu architektonicznego, szalunki wyściełane były matami odpowietrzajacymi, dzięki temu nie było pęcherzyków powietrza w fakturze oraz widocznych łaczeń szalunków, problem pojawił się jak była potrzeba zrobienia większego elementu i należało spinać szalunki ściągami, a co za tym idzie rurki i dziury sie pojawiają i inwetsor zrezygnował z całości z betonu architektonicznegoTeoretycznie można było to zrobić ale trzeba by było dorabiać usztywnienia szalunków a to koszty sporte by wychodziły. Beton architektoniczny to beton bez śladów szalunków, a ze śladami to po prostu beton mniej lub bardziej starannie wykonany.Wykonanie domu beton ocieplenie beton (nie prefabrykat) i to w sposób aby uzyskać beton architektoniczny jest może i wykonalne ale koszty poprawek, prób poprawnego wykonania, i odpowiednich materiałów wygenerowałby koszty większe o kilkadziesiąt do 100 procent A jak chcesz aby było widać szalunki i dziury po ściągach to każda firma ci to zrobi (zasada taka sama jak przy ścianach dylatacyjnych żelbetowych, pierwsza ściana, styropian i druga sciana) ale nie wiem co w tym ładnego, zwłaszcza te kleksy po dziurach Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Andrzej733 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.06.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 ^^Drogi kolego w definicji betonu archtektonucznego wcale nie jest napisame ze nie oze byc widoczmych szalunkow radze sie troche bardziej zorientowac w tej kwesti. Jest kilka klas betonu archtektonicznego i kazda ma swoje wymagania co do tego co moze byc widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 16.06.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Na filmie trudno oszacować czy to panele czy monolit, nawet jak monolit to nie widziałem zbliżeń czy to wygląda estetycznie. Zresztą dla każdego estetycznie wygląda zupełnie inaczej.Jak to zrobić?postawić szalunek, dać zbrojenie na ścianę nośną, ułożyć izolację np styropian, zabezpieczyć go przed wypłynięciem np nabijając na rurki łączące szalunki. Obowiązkowo posklejać ze sobą klejem do styropianu i zamówić w fabryce styropianu niestandardowe duże formaty styropianu, np 1 x 3 metry.Postawić zbrojenie ściany betonowej osłonowej, zamknąć szalunek. Zalać, zawibrować ( zalewać równocześnie ścianę nośna i osłonową aby nie przesunęło styropianu)I jest prawdziwa, naturalna, architektoniczną trzywarstwową ścianą z prawdziwego architektonicznego betonu. Z racji że beton jest materiałem naturalny to: jak wyjdzie miejsce niedowibrowane świadczy to o jego rzemieślniczym i niepowtarzalnym wykonaniu - drugiej takiej ściany nie będziejak wyjdzie miejsce przebarwione świadczy to o jego niepowtarzalnym składzie - drugiego takiego składu nie będzie Dlatego częste wyobrażenie o betonie architektoniczym narzuca fabryka robiąca milion takich samych płyt imitujących beton i najczęściej nie ma to nic wspólnego z prawdziwym betonem. (efekt wizualny brak jakichkolwiek parametrów mechanicznych - ma się nie rozlecieć przy podniesieniu)Dlatego z betonu takiego robi się raczej elementy osłonowe - nie konstrukcyjne.Co najwyżej firma która robiłaby taką ścianę niech zastosuje NOWE szalunki a nie takie które zrobiły już kilometry kwadratowe ścian, ale to już kosztuje. Jak wcześniej było wspomniane można stosować maty odpowietrzające czy też maty odpowietrzające o fakturze nowych szalunków ( są też inne faktury - drzewa, cegiełki ect..) Myślę że w stanie jest to wykonać każda średniodoświadczona ekipa co stawia i zalewa szalunki ścienne, kwestia czy się będzie chciała tego podjąć i za ile, bo temat upierdliwy na maxa.( wymaga dokładności zmiany mentalności bo tutaj tynk nic nie zakryje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.06.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 To co piszesz da się. Są wersje: 1. Robisz tzw. precast czyli płytę betonową odpowiedniej konstrukcji już z ociepleniem i montujesz na budowie jak domek z klocków - nazywa się to chyba obiegowo kanapką. 2. Lejesz z tzw. gruchy ścinę wewnętrzną przy czym to co od środka jest stworzone z elementów o odpowiednim wyglądzie i po rozformowaniu widać to co widać, potem styro na zewnątrz beton architektoniczny o odpowiednim wyglądzie - u się kłania producent takiego betonu. 3. W teorii powinno się przy odpowiednio twardym styro powolutku zalewać także "żywym betonem" ścianę zewnętrzną - oczywiście pod odpowiednim przygotowaniu owego styro. Szalunki zewnętrzne to oczywiście odpowiedni wygląd i po rozformowaniu... Kwestia tego czy ktoś to umie robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.06.2018 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 A jak w takim domu budynku rozwiązać kwestie instalacji? prąd woda kanaliza ................. ja rozumiem jadną czy dwie ściany w domu tak zrobione ale domu całego nie wyobrażam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbix 17.06.2018 01:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Dzięki za odpowiedzi. Jeśli się przyjrzycie to na filmiku widać jak to było budowane. Sciana nośna, standardowo, potem dom obłożony ociepleniem i na koniec wylana ściana zewnętrzna. Na jednym ujęciu widać zbrojenia ściany zewnętrznej i założony już jeden szalunek. Szalunki można ściągać rdzeniami w włókna szklanego i je na końcu obcinać, a nie wyciągać. Wyglądają estetycznie, ale zwykłe dziury zaszpachlowane wyglądają również ok. Są też technologie szalunków z płytami z tworzywa sztucznego (np. szalunki Palisander). Ściany wychodzą gładkie (pod warunkiem odpowiedniego zawibrowania). Moje pytanie nie brzmi czy można to wykonać bo to się robi i wątpię, aby inwestor był stawiany przed problemem "Panie! zobaczymy jak wyjdzie, najwyżej sobie otynkujesz". Zazwyczaj są to inwestycje dużych, drogich domów. Chodzi mi o firmę która się tego podejmie. Nie dlatego że się podejmują wszystkiego, tylko dlatego że mają w tym doświadczenie. Wykonanie takich ścian wymaga wysokiej kutury wykonania szalunków, odpowiedniego zawibrowania i technologii zalewania betonem. Sam skład betonu też musi być ustalony i wylana ścianka próbna. Jeśli chodzi o instalację to nie ma w tym najmniejszego problemu. Wszystko zależy od projektu. Oczywiście nie wszystkie ściany byłyby tak wybudowane. Zewnętrzne i dwie nośne w środku budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.06.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 (edytowane) W rozmowie z wykonawcą nie przedstawiaj tego jako cos udziwnionego, normalnie powiedz że to ściana warstwowa bez emocji wtedy bedzie więcej chętnych.Ciekawe by to było.Szalunki palisandra z tworzywa są użytkowane to są na nich ślady.Jak już znajdziesz chętnego to zrób dwie próby pierwszą ze zwykłego betonu (wodoszczelny on wtedy jest na superplastyfikatorze i ładniej zapływa) a drugą zobacz jak wyjdzie z betonu samozagęszczalnego,Z tym co sie komu podoba to racja, miałem klienta który chciał mieć niestarannie zrobiony mur z cegły pełnej w środku domu, zrobił ją pomocnik co kielni nie trzymał w reku i wszyscy byli zadowoleni Edytowane 17 Czerwca 2018 przez Andrzej733 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 17.06.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Nie dałoby się tego zrobić w prefabrykacji, to znaczy na stole? Można podłożyć jakąś strukturę pod beton, potem składając, można zamknąć deską, byłoby wizualnie jednolicie. Poza tym, zawsze można zakotwić jakieś łączniki do zewnętrznej ściany, można również przygotować rurki pod instalacje. Montaż na budowie, potem styropian i zamknięcie zewnętrzną ścianą deskowaniem. Łatwiej by było zrobić w prefabrykacji ścianę zewnętrzną, a wylać nośną (grubszą) na budowie, ale wtedy jest trochę większy problem ze zrobieniem idealnych przepustów, gniazdek itp. U nas na prefabrykacji były robione płyty betonowe imitujące płytki, pod beton poszedł styropian, który potem odszedł ciśnieniowo, więc wyszło idealnie, łącznie z fakturkami na płytkach. Drogo, ale idealnie. Dla mnie pomysł fantasy, ale jeśli ludzie mają aż tak dużo pieniędzy, to czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbix 17.06.2018 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Dzięki za sugestie! Odnośnie ceny to za bezspoinowy system z ociepleniem Sto usłyszałem około 700zł/m2. Jeśli do tego dodamy wykańczanie ścian wewnętrznych- nie tynkowanie i malowanie, ale jakieś drewno, kamień to może się okazać, że taka technologia nie jest wcale droga, a być może nawet i tańsza od zakładanej elewacji wentylowanej plus wykończenie wewnętrznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.06.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Mała uwaga: instalacja - w guście kanaliza etc musi być wcześniej zaplanowana. Zwróć uwagę jak to masz w blokach z wielkiej płyty: masz specjalne kanały gdzie idzie to wszystko (pomijam gaz bo to na zewnątrz musi iść). Kable i cały ten kram albo jak na betonie "atrakcyjnie" idzie po zewnątrz. Albo bawimy się w tzw. press beton czyli beton odciskany: specyficzny skład pozwala na odciskanie wzorów na jego powierzchni i wtedy masz dwa w jednym. Nie widać instalacji a masz co chcesz. Podobny patent można stosować na zewnątrz. Tyle że to może deko kosztować a i fachura musi być haj klas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts