Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z basenem, jakie ogrzewanie?

qbix

Recommended Posts

Cześć,

nawiązując do mojego innego postu proszę o radę.

Dom około 550m2 z krytym basenem (hala basenowa 100m2 z basenem 30m2). Dużo przeszkleń. Łączne zapotrzebowanie około 50kW.

Na działce doprowadzony gaz. Inwestycja w Zachodnipomorkiem.

Czy polecalibyście do zasilania domu i basenu pompę P-W?

Chodzi mi po głowie system hybrydowy (coś a'la biwalentny alternatywny). Kocioł kondensacyjny pracujący w niskich temperaturach (wyższych tylko do c.w.u.), oraz pompa P-W. Wszystko wspomagane fotowoltaiką. Pompa miałaby w miesiącach letnich przy okazji grzania basenu chłodzić dom.

Czy są na rynku jakieś inteligentne sterowniki do takich instalacji? Chodzi o ustawienie np. stosunku ceny kWh prądu/ gazu i w zależności od tego co jest opłacalne uruchamianie odpowiedniego źródła. Do tego w taryfie dziennej jak i nocnej.

Z uwagi na fakt istnienia basenu (bufor ciepła) w mojej opini takie rozwiązanie ma tym bardziej uzasadnienie.

Proszę o opinię, a ewentualne firmy o ofertę na maila.

Cześć, nawiązując do mojego innego postu proszę o radę. Dom około 550m2 z krytym basenem (hala basenowa 100m2 z basenem 30m2). Dużo przeszkleń. Łączne zapotrzebowanie około 50kW. Na działce doprowadzony gaz. Inwestycja w Zachodnipomorkiem. Czy polecalibyście do zasilania domu i basenu pompę P-W? Chodzi mi po głowie system hybrydowy (coś a'la biwalentny alternatywny). Kocioł kondensacyjny pracujący w niskich temperaturach (wyższych tylko do c.w.u.), oraz pompa P-W. Wszystko wspomagane fotowoltaiką. Pompa miałaby w miesiącach letnich przy okazji grzania basenu chłodzić dom. Czy są na rynku jakieś inteligentne sterowniki do takich instalacji? Chodzi o ustawienie np. stosunku ceny kWh prądu/ gazu i w zależności od tego co jest opłacalne uruchamianie odpowiedniego źródła. Do tego w taryfie dziennej jak i nocnej. Z uwagi na fakt istnienia basenu (bufor ciepła) w mojej opini takie rozwiązanie ma tym bardziej uzasadnienie. Proszę o opinię, a ewentualne firmy o ofertę na maila.

Kolektory słoneczne do grzania wody + pompa ciepła do grzania wody w basenie jako dwa niezależne i uzupełniające się systemy. Można też policzyć który będzie tańszy i będzie lepiej pasował do profilu zużycia energii.

Czy basen ma być grzany cały rok czy tylko latem? Latem prawdopodobnie kolektory słoneczne będą ogrzewać wodę taniej od PC+PV. Z kolei jesienią i zimą PC ma szansę zagrzać wodę, a kolektory niekoniecznie.

Taryfa G12/G12w!

PV 40kW. Czyli nie wspomagane a PV jako główne źródło energii. Minimalny rozmiar PV to pozwalający pokryć I taryfę. Maksymalny to 40kW bo tyle można stosować w systemie opustów.

Do chłodzenia domu latem zastosuj niezależną instalację klimatyzacji, bo łączenie grzania basenu i chłodzenia domu będzie bez sensu i drożej.

Nie potrzebujesz inteligentnego sterownika do ustawienia ceny prądu i gazu. One się nie zmieniają z dnia na dzień. Na pewno przy tak dużęj instalacji PV przyda sie Wattrouter który będzie mógł skierować bieżącą produkcję PV do grzania wody. PV 10-40kW ma opust tylko 0,7 czyli kierując produkcję bezpośrednio do PC zyskujesz 43%.

Algorytm i priorytety grzania basenu mogą z grubsza wyglądać tak:

1. Kolektory słoneczne.

2. PC zasilana z bieżącej produkcji PV.

3 lub 4. PC zasilana w II taryfie

4 lub 3. PC zasilana z przeszłej nadprodukcji PV w ramach opustu.

5. Gaz kiedy koszt kWh ciepła PC jest wyższy niż z gazu i nie ma juz darmowej energii do odebrania z opustu. Należy w II półroczu przewidzieć zostawienie sobie energii do odebrania zimą, a w I mieć wyliczone szacunki dotyczące przyszłej produkcji.

3 i 4 - konkretna kolejność zależy od rozmiaru PV, zapotrzebowania budynku i rzeczywistego zużycia. Trzeba liczyć na bieżąco przez I sezon, a w następnych oprzeć się o dane historyczne.

Edytowane przez JanWerbinski

Dziękuję za odpowiedź. Niestety moc PV to niecałe 10kW. Taką będę miał dostępną powierzchnię dachu.

Również myślałem o kolektorach słonecznych, ale nie wiem czy to już nie będzie zbyt duże i skomplikowane rozbudowanie instalacji.

Sterownik nie byłby zbyt skąplikowany- to prawda, ale wciąż musiałby być jakiś, aby te wszystkie funkcje logicznie ułożyć. Najlepiej z priorytaryzacją funkcji.

Jak realnie wygląda dzisiaj taki stosunek kosztu energii elektrycznej do gazowej z uwzględnieniem taryf? Przy jakim min. COP grzanie pompą P-W przestaje być opłacalne?

Przy 10kW PV trzeba się nastawić na grzanie wody w basenie wyłącznie w II taryfie. Kolejne pieniądze radzę wydać na kolektory słoneczne.

Energia el. u mnie G11 0,55 zł, G12 0,27 i 0,63 zł. Gaz 0,19 zł. Wychodzi z tego że grzanie pompą ciepła z pewnością jest nieopłacalne przy COP 1,42 ale w praktyce wszystkie pompy w typowych zakresach pracy mają więcej.

Wydaje mi się, że grzanie basenu w II taryfie można zrealizować bez problemu. Jest to tak duży magazyn energii i do tego w pomieszczeniu zamkniętym, że w ciągu dnia woda nie powinna się wychłodzić wcale. Tym bardziej że można ją przecież dogrzać w 2h w ciągu dnia dalej w II taryfie.

Panele słoneczne raczej odpuszczę. Zimą nie są wydajne, a latem COP pompy jest na tyle wysokie, że taka inwestycja jest niepotrzebna.

Dlaczego grzanie i chłodzenie jednocześnie jest bez sensu? Wyobrażałem sobie to w ten sposób, że jak pompa grzeje basen to w tym samym czasie jej "zimna" strona może chłodzić dom, wieć funkcja chłodzenia byłaby prawie za darmo. Czy gdzieś popełniam logiczny błąd?

Niestety nie wiem co to jest VRF. Czyli w pompach P-W funkcja chłodzenia realizowana jest przez "odwrócenie" obiegu i przekierowanie zimnego czynnika do wymiennika powietrznego?

Nie można tego zrobić jednocześnie? Tj. pompa ogrzewa wodę i jednoczesnie chłodzi?

Klimatyzator kasetonowy to koszt około 14000pln na jedno piętro.

Ok, koszty są istotne, ale mi też chodzi o idee czystego domu. Bez sensu jest marnować energię...

VRF trzyrurowe umożliwi pobieranie ciepła z jednego pomieszczenia i przekazywanie do drugiego.

Teoretycznie można zrobić grzanie wody ciepłem z wewnątrz, ale taka instalacja będzie bardzo droga, bo nietypowa i jej przewaga będzie występować przez krótki czas więc nie ma to ekonomicznego sensu.

Trzy klimatyzatory kanałowe na 500m2 to 20 tys.

Ok, dziękuję za informację. Klimatyzacja będzie na jednym poziomie, maksymalnie dwóch (dom z piwnicą) więc faktycznie nie ma co kombinować z instalacją.

Jakiej firmy polecasz pompy P-W? Które są najtrwalsze? Przeglądam oferty i zachęcająco wyglądają Mitsubishi.