Myśliwiec 16.06.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Witam ! Aktualnie jestem w trakcie remontu poniemieckiego domu, poki co będę mieszkał na samym dole (100m2), natomiast w przyszłości zagospodaruję I piętro, lecz póki co sam dół. Mam problem z wyborem ogrzewania w domu, ponieważ nie mogę zamontować normalnego kotła CO jak w większości domów mają ludzie... Problem tkwi w tym iż sam komin jest potężny, to co najgorsze, nie schodzi on do piwnicy, lecz początek komina zaczyna się od parteru, gdzie chciałem zrobić salon. I teraz jest problem, bo przecież nie będę zakładać kotła w miejscu gdzie ma być salon a sam komin stoi w samym środku domu. I jedyne co przyszło mi na myśl to kominek z płaszczem wodnym, po prostu stałbym w salonie, bo innego wyjścia nie ma. Ogrzewanie gazowe również odpada, bo w mojej wsi po prostu nie ma przyłącza gazowego Pozdrawiam i czekam na wasze porady co zrobić z tym fantem, gdyż to spory problem gdy komin nie zaczyna się od piwnicy tylko od parteru. Macie jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 16.06.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Dawniej było pewnie ogrzewanie piecami kaflowymi, ale sam komin schodzi zapewne do piwnicy (fundament). Nawet jeśli nie ma kanału, to można komin w tej części piwnicznej przebudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliwiec 16.06.2018 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Jak przebudować ? Trochę źle napisałem wcześniej, gdyż tylko połowa domu jest podpiwniczona. I akurat tam gdzie jest salon i ten komin to poniżej nie ma żadnej piwnicy. Tylko kominek z płaszczem wodnym w głównym salonie też nie jest chyba najlepszym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Zrezygnować z komina. Pompa ciepła powietrze woda albo klimatyzacja kanałowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliwiec 16.06.2018 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Liczyłem na jakąś inną alternatywę. A dobudowanie kotlowni obok domu to będzie jakieś rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 16.06.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Można dobudować też sam komin (w istniejącej kubaturze lub na zewnątrz) i zrobić kotłownię w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.06.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 W cenie dobudowanej kotłowni to masz drogą PC powietrze woda a kto wie czy nawet nie gruntową? Gdzie tu sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.06.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Czy ten remont połączony jest z termomodernizacją budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliwiec 10.02.2019 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Witam ! Temat bardzo mocno odkopany, ale nie widzę sensu zakładania go ponownie. Problem jest ten sam, a mianowicie komin jest postawiony od parteru a nie od piwnicy. Dom ma 150lat, poniemiecki, mur z cegły pruskiej. Nie mam możliwości postawienia więc kotłowni w piwnicy w grę wchodzi budowa komina obok w budynku gospodarczym i pociągniecie rur pod ziemią. Odległość planowanej kotłowni do domu ok. 7m. Termodernizacja w trakcie, póki co ocieplilem poddasze użytkowe wełna 25cm. Mury o grubości 60cm z pełnej cegły pruskiej wypalanej, póki co nie wiem czy będę ocieplać. Nie ukrywam, że ten komin ktory nie dochodzi do piwnicy stanowi duży problem, bo planowałem piec na ekogroszek u siebie. Nie pytajcie mnie o gaz, bo nie mam możliwości przyłącza (wieś). Jakieś alternatywne źródła ogrzania domu ? Słyszałem, że przy mrozach pompy ciepła są słabo wydajne. Ktoś ma jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 11.02.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Witam ! Aktualnie jestem w trakcie remontu poniemieckiego domu, poki co będę mieszkał na samym dole (100m2), natomiast w przyszłości zagospodaruję I piętro, lecz póki co sam dół. Mam problem z wyborem ogrzewania w domu, ponieważ nie mogę zamontować normalnego kotła CO jak w większości domów mają ludzie... Problem tkwi w tym iż sam komin jest potężny, to co najgorsze, nie schodzi on do piwnicy, lecz początek komina zaczyna się od parteru, gdzie chciałem zrobić salon. I teraz jest problem, bo przecież nie będę zakładać kotła w miejscu gdzie ma być salon a sam komin stoi w samym środku domu. I jedyne co przyszło mi na myśl to kominek z płaszczem wodnym, po prostu stałbym w salonie, bo innego wyjścia nie ma. Ogrzewanie gazowe również odpada, bo w mojej wsi po prostu nie ma przyłącza gazowego Pozdrawiam i czekam na wasze porady co zrobić z tym fantem, gdyż to spory problem gdy komin nie zaczyna się od piwnicy tylko od parteru. Macie jakieś pomysły ? Z tego co piszesz, nie wynika co faktycznie jest pod kominem, ale, jeśli zdecydujesz się na opał mineralny' i kotłownię, poczytaj tu: http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ Przesył ciepła z kotłowni możesz zrobić rurami preizolowanymi, trochę kosztują ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliwiec 13.02.2019 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Zdecydowałem się zaadaptować garaż obok domu i tam postawić komin przy szczycie i zamontować piec. Rury preizolowane jak najbardziej, raczej zakupię te rury. Dla wyjaśnienia, komin po prostu budowany był od parteru a nie od piwnicy, dawno temu Niemiec ogrzewał dom jedynie piecami kaflowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts