Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem, komin nie schodzi do piwnicy.

Myśliwiec

Recommended Posts

Witam ! Aktualnie jestem w trakcie remontu poniemieckiego domu, poki co będę mieszkał na samym dole (100m2), natomiast w przyszłości zagospodaruję I piętro, lecz póki co sam dół. Mam problem z wyborem ogrzewania w domu, ponieważ nie mogę zamontować normalnego kotła CO jak w większości domów mają ludzie... Problem tkwi w tym iż sam komin jest potężny, to co najgorsze, nie schodzi on do piwnicy, lecz początek komina zaczyna się od parteru, gdzie chciałem zrobić salon. I teraz jest problem, bo przecież nie będę zakładać kotła w miejscu gdzie ma być salon a sam komin stoi w samym środku domu. I jedyne co przyszło mi na myśl to kominek z płaszczem wodnym, po prostu stałbym w salonie, bo innego wyjścia nie ma. Ogrzewanie gazowe również odpada, bo w mojej wsi po prostu nie ma przyłącza gazowego ;) Pozdrawiam i czekam na wasze porady co zrobić z tym fantem, gdyż to spory problem gdy komin nie zaczyna się od piwnicy tylko od parteru. Macie jakieś pomysły ?

• 7 months później...
Witam ! Temat bardzo mocno odkopany, ale nie widzę sensu zakładania go ponownie. Problem jest ten sam, a mianowicie komin jest postawiony od parteru a nie od piwnicy. Dom ma 150lat, poniemiecki, mur z cegły pruskiej. Nie mam możliwości postawienia więc kotłowni w piwnicy w grę wchodzi budowa komina obok w budynku gospodarczym i pociągniecie rur pod ziemią. Odległość planowanej kotłowni do domu ok. 7m. Termodernizacja w trakcie, póki co ocieplilem poddasze użytkowe wełna 25cm. Mury o grubości 60cm z pełnej cegły pruskiej wypalanej, póki co nie wiem czy będę ocieplać. Nie ukrywam, że ten komin ktory nie dochodzi do piwnicy stanowi duży problem, bo planowałem piec na ekogroszek u siebie. Nie pytajcie mnie o gaz, bo nie mam możliwości przyłącza (wieś). Jakieś alternatywne źródła ogrzania domu ? Słyszałem, że przy mrozach pompy ciepła są słabo wydajne. Ktoś ma jakieś pomysły ?

Witam ! Aktualnie jestem w trakcie remontu poniemieckiego domu, poki co będę mieszkał na samym dole (100m2), natomiast w przyszłości zagospodaruję I piętro, lecz póki co sam dół. Mam problem z wyborem ogrzewania w domu, ponieważ nie mogę zamontować normalnego kotła CO jak w większości domów mają ludzie... Problem tkwi w tym iż sam komin jest potężny, to co najgorsze, nie schodzi on do piwnicy, lecz początek komina zaczyna się od parteru, gdzie chciałem zrobić salon. I teraz jest problem, bo przecież nie będę zakładać kotła w miejscu gdzie ma być salon a sam komin stoi w samym środku domu. I jedyne co przyszło mi na myśl to kominek z płaszczem wodnym, po prostu stałbym w salonie, bo innego wyjścia nie ma. Ogrzewanie gazowe również odpada, bo w mojej wsi po prostu nie ma przyłącza gazowego ;) Pozdrawiam i czekam na wasze porady co zrobić z tym fantem, gdyż to spory problem gdy komin nie zaczyna się od piwnicy tylko od parteru. Macie jakieś pomysły ?

Z tego co piszesz, nie wynika co faktycznie jest pod kominem, ale, jeśli zdecydujesz się na opał mineralny' i kotłownię, poczytaj tu:

http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/

Przesył ciepła z kotłowni możesz zrobić rurami preizolowanymi, trochę kosztują ale warto.

Zdecydowałem się zaadaptować garaż obok domu i tam postawić komin przy szczycie i zamontować piec. Rury preizolowane jak najbardziej, raczej zakupię te rury.

Dla wyjaśnienia, komin po prostu budowany był od parteru a nie od piwnicy, dawno temu Niemiec ogrzewał dom jedynie piecami kaflowymi.